ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Vinokino-elokuvafestivaali juhlii ensimmäistä neljännesvuosisataansa

Sami Mollgren • 10.10.2016 22:04 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Syksyllä 2016 Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin keskittyvä elokuvafestivaali Vinokino järjestetään 25. kerran. Juhlavuoden kunniaksi Turun ja Helsingin festivaalit ovat viisipäiväiset.

Turun Vinokino pidetään 26.–30.10. Alvariumissa ja Helsingin festivaali kolme viikkoa myöhemmin 16.–20.11. Andorrassa. Pääfestivaalien lisäksi elokuvanäytöksiä järjestetään myös Tampereella 4.11–6.11. ja Oulussa 10.–11.12.

Vinokinon tarjontaan kuuluu sekä pitkiä että lyhyitä fiktio- ja dokumenttielokuvia.

Järjestäjien mukaan juhlavuoden kunniaksi ohjelmistossa on muutama merkkiteos homo- ja lesboelokuvan historiasta. Turussa ja Helsingissä on mahdollista nähdä aito homoelokuvan klassikko saksalaisen mestariohjaajan Rainer Werner Fassbinderin viimeiseksi teokseksi jäänyt Querelle.

- Toinen erityistapaus on niin ikään vain Turussa ja Helsingissä näytettävä Jamie Babbitin ohjaama kulttielokuva But I'm a Cheerleader. Ohjelmistossa on myös toinen Jamie Babbitin elokuva, nimittäin viime vuonna julkaistu komedia Addicted to Fresno. Molempien Babbitin elokuvien pääosassa on Orange Is the New Black -tähti Natasha Lyonne. Juhlavuosi huomioidaan myös lyhytelokuvissa. 25 vuotta Vinokinoa -lyhytelokuvakooste koostuu Vinokinossa aiemmin näytetyistä elokuvista festivaalin koko historian ajalta, aivan tapahtuman alkuhetkistä nykyisyyteen asti.

Ohjelmistoon kuuluvat myös esimerkiksi viime vuonna Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen leijonan saanut From Afar, Teddy-palkittu The Way He Looks, kenialaisten HLBTI-ihmisten tositarinoihin perustuva moninkertaisesti palkittu Stories of Our Lives ja viime vuoden hienoimpiin amerikkalaisiin indie-elokuviin lukeutuva Tangerine, jonka toinen päänäyttelijä Mya Taylor voitti ensimmäisenä transsukupuolisena Independent Spirit -palkinnon.

Syksyn 2016 Vinokinossa näkyvyyttä saavat festivaalin järjestäjien mukaan erityisesti sellaiset vähemmistöt, joiden edustajia näkee harvoin valtavirran elokuvissa. Transsukupuolisia henkilöitä ja hahmoja on useassa ohjelmiston elokuvassa. Festivaalin yhteydessä saa ensi-iltansa myös Niko Kostetin ohjaama dokumentti Jeanne d'Trans, jossa äänen saavat sukupuoleltaan moninaiset ihmiset. Lisäksi esiin nousee vielä näkymättömämpi vähemmistö – vammaiset. Dokumentti Yes We Fuck käsittelee vammaisten ihmisten seksuaalisuutta. Myös The Way He Looks on tarina näkövammaisen pojan seksuaalisesta heräämisestä.

Lisäksi ohjelmistossa on Desire Will Set You Free, Women Who Kill, In the Turn, kaksi ulkomaisten lyhytelokuvien koostetta ja kotimaisten tekijöiden lyhytelokuvien kooste.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Onnittelut 1/4-100-vuotiaalle!

Ensi vuonna sitten toivottavasti muutakin, kuin ainakin jo 2014 alkanutta trans-teemavuosien sarjaa, jotta kaikkien hlbt-ihmisten katsojamielenkiinto festaria kohtaan säilyisi.

ranneliike.net
  human • 13.10.2016 23:35
Pitääkö sitä aina katsoa vain omaa elämää kuvaavia elokuvia? Eikö elokuvien katsomisen rikkaus ole siinä että näkee elämäntapoja ja tarinoita joista ei muuten mitään tietäisi?
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 15.10.2016 15:50
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy