ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Viimeinkin totta: samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia Suomessa avioliiton

Sami Mollgren • 01.03.2017 00:00 • 35 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva lakiuudistus on astunut voimaan Suomessa keskiviikkona 1. maaliskuuta 2017. Samaa sukupuolta olevat voivat jatkossa solmia siviilimenoin avioliiton samalla tavoin ja saman lain puitteissa kuin eri sukupuolta olevat.

Lakiuudistus toi samaa sukupuolta oleville avioituville tai rekisteröidyn parisuhteen avioliitoksi muuttaville pareille automaattisen oikeuden yhteiseen sukunimeen sekä yhtäläisen oikeuden hakeutua pariskuntana adoptioneuvontaan. Lisäksi lomakkeissa, joissa kysytään siviilisäätyä, ei erotella aviopareja kumppanin sukupuolen mukaan. Siviilisäätyvalinta "rekisteröity parisuhde" on käytännössä kielinyt suoraan henkilön seksuaalisen suuntautuneisuuden.

Avioliittolain uudistuksen myötä päättyi vuonna 2001 hyväksytty ja vuonna 2002 voimaan tullut mahdollisuus parisuhteen rekisteröimisestä. Parisuhteensa aiemmin rekisteröineiden parisuhdemuoto ei automaattisesti muutu avioliitoksi, vaan parin on yhdessä ilmoitettava muutoksesta maistraattiin, jolloin parisuhde jatkuu automaattisesti avioliittona.

Avioliittolainsäädännön muuttuminen sukupuolineutraaliksi helpottaa transsukupuolistenkin asemaa: sukupuoltaan korjaava ei enää joudu muuttamaan mahdollisen virallistetun parisuhteensa muotoa avioliitosta rekisteröityyn parisuhteeseen. Transsukupuolisten asemaa laajemmin kohentava uudistettu translainsäädäntö ei toistaiseksi ole edennyt.

Myös jotkut vihkimisoikeuden omaavat uskonnolliset yhteisöt ovat ilmoittaneet vihkivänsä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Laki ei kuitenkaan vaadi uskonnollisia yhteisöjä muuttamaan vihkimiskäytäntöjään ja hyväksymään samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä avioliittoon. Osa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnista ja papeista aikoo jatkossa vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja, vaikka kirkon johto on suhtautunut vihkimiseen kielteisesti. Epäselvän tilanteen taustalla on se, että kirkolla ei ole suoranaista laista johdettavaa sääntöä siitä, voivatko papit vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon vai eivät. Joka tapauksessa nämäkin avioliitot ovat juridisesti päteviä.

Avioliittolain uudistuksen myötä avoliiton määritelmä muuttuu. Jatkossa myös samaa sukupuolta olevan, samassa ruokakunnassa elävän samaa sukupuolta olevan parin katsotaan elävän keskenään avoliitossa. Tämä vaikuttaa esimerkiksi joihinkin sosiaalietuuksiin.

Avioliittolain uudistuksesta päätettiin eduskunnassa loppuvuodesta 2014 Tahdon2013-kansalaisaloitteen pohjalta. Sen jälkeen muuhun lainsäädäntöön tehtiin joukko muutoksia. Alkuvuodesta 2016 eduskunta hyväksyi ensimmäisen liitännäislakipaketin, jossa päätettiin muuttaa avioliittolakia, rekisteröidystä parisuhteesta annettua lakia, väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annettua lakia, transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annettua lakia, uskonnonvapauslakia ja hedelmöityshoidoista annettua lakia. Syksyllä 2016 eduskunnassa hyväksyttiin sosiaali- ja terveysministeriön valmistelema toinen liitännäislakipaketti.

Vajaassa 50 vuodessa rikollisesta lain edessä yhdenvertaiseksi

Samaa sukupuolta olevien väliset seksuaalisuhteet olivat Suomessa rangaistavia vielä 1970-luvun alussa. Dekriminalisoinnin jälkeen lainsäädäntöön jäivät vielä vuosituhannen vaihteeseen asti voimassa olleet samaa sukupuolta olevien välisiin suhteisiin kehoittamisen kielto sekä korkeammat suojaikärajat samaa sukupuolta olevien välisiin seksuaalisuhteisiin. Homoseksuaalisuus määriteltiin sairaudeksi 1980-luvun alkuun asti.

Ensimmäiset konkreettiset pyrkimykset saada samaa sukupuolta olevien parisuhteet virallistetuiksi olivat 1990-luvulla. Avioliiton avaaminen samaa sukupuolta oleville pareille ei olisi tuolloin onnistunut, mutta välttämättömin saatiin vietyä läpi parisuhdelain muodossa vuosituhannen vaihteen jälkeen. Perheen sisäinen adoptio tuli mahdolliseksi myöhemmin.

Vaikka suomalaisten enemmistön suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta kohtaan kääntyi sallivaksi, eivät hallitukset kuitenkaan edistäneet sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä. Joukko kansanedustajia laati asiasta kuluvan vuosikymmenen alussa aloitteen, mutta se jäi alle sadan kansanedustajan allekirjoittamana valiokuntaan. Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus tuli hyväksytyksi kansalaisaktivismin työkaluksi luodun kansalaisaloitemahdollisuuden kautta, kun 166 851 suomalaisen allekirjoittama, Tahdon2013-aloite lopulta eteni päätöksentekoprosessin läpi.

Etenkin uskonnollis-konservatiiviset tahot pyrkivät Aito avioliitto -kansalaisaloitteella kumoamaan eduskunnan jo hyväksymän avioliittolain uudistuksen. Eduskunnassa avioliittolain uudistuksen kumoamista kannatettiin etenkin kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten joukoissa. Eduskunta hylkäsi Aito avioliitto -aloitteen helmikuussa 2017, vain pari viikkoa ennen avioliittolain uudistuksen voimaantuloa.

Avioliittolain uudistus ei vaikuta lapsen ja tämän vanhempien juridisiin suhteisiin. Se ei myöskään muuta yksissä tuumin lapsen keinohedelmöityksellä hankkineen naisparin lapsen juridista asemaa syntymästä lähtien vastaavaksi kuin heteroparin lapsen. Eduskunnalle käsiteltäväksi luovutetussa Äitiyslaki-kansalaisaloitteessa esitetään mahdollisuutta, että synnyttävän äidin samaa sukupuolta oleva aviopuoliso voisi tunnustaa lapsen omakseen jo ennen lapsen syntymää, jolloin lapsen oikeudet molempiin tosiasiallisiin vanhempiinsa toteutuisivat heti syntymästä.

Tapahtumia keskiviikkona ja loppuviikkona

Keskiviikkona 1. maaliskuuta ja myöhemminkin viikon mittaan järjestetään ympäri Suomen avioliittolain uudistuksen voimaantuloa juhlistavia tapahtumia.

Helsinki

Vihdoinkin vihille, klo 18 alkaen musiikkiteatteri Kapsäkki (Hämeentie 68, Helsinki)

Malja tasa-arvoiselle avioliittolaille, klo 18, Lavaklubi (Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki)

Helsingissä juhlitaan perjantaina Bottalla (Töölönkatu 3, Helsinki) otsikolla Sateenkaarevat bileet ja lauantaina järjestetään Tahdon2013-bileet dtm:ssä (Mannerheimintie 6B, Helsinki).

Jyväskylä

Jyväskylässä järjestetään lauantaina 4.3. Tasa-arvoiset avioliittobileet

Lahti

Olkkari-ita: Juhlistamme tasa-arvoista avioliittolakia!, klo 18.30-21, Multicultti Lahti (Päijänteenkatu 1)

Maarianhamina

Kärleksfest!, klo 19-22, Regnbågsfyren RF Åland (Ålandsvägen 40, Mariehamn)

Pori


SataVarma avioliitto -juhlatilaisuus
, klo 18-, Kulttuuritehdas Kehräämö (Pumpulikatu, Pori)

Rovaniemi

Rovaniemellä vietetään Arctic Pride -tapahtuma, jonka puitteissa juhlitaan myös lakiuudistusta.

Tampere

Me päästään naimisiin -hääjuhla, klo 18, Werstaan Bertel-sali (Väinö Linnan aukio 8, Tampere)

Turku

Free Hugs FlashMob Turku, klo 16-17 (Yliopistonkatu, Turku)

Vantaa

Siviilivihkimistilaisuus, klo 10-19, Vantaan kaupunginmuseo (Hetaksentie 1, Vantaa)


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Presidentti Niinistö heti pilaamassa päivää:

Sauli Niinistö muistutti omasta ehdotuksestaan avioliittokiistaan: avioliitoista pariliittoja

www.iltalehti.fi
  käpälikkö (ei rekisteröitynyt) • 01.03.2017 02:28
Tuossa tapahtumissa on virhe.Jyväskylän kohdalla oleva linkki vie SataVarma avioliitto - tapahtumaan.

www.facebook.com

tässä oikea linkki
  tetti81 • 01.03.2017 03:53
Lavaklubin juhla klo 18-20 lähetetään verkkolähetyksenä, osoite

www.youtube.com
  vaeltaja2006 • 01.03.2017 05:37
Jee, bileet!
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 01.03.2017 06:02
1950-luvulla (1957), jolloin homojen vainoamiset olivat Suomessa kovimmilaan, Olavi Virta levytti suomeksi käännösiskelmän Sateenkaaren tuolla puolen.

Sen sanoitus sopii mitä mainioimmin tähän Rakkauden juhlan merkkipäivään

www.youtube.com

Jo vuotta aiemmin, elokuulla 1956, kappaleen levytti Vieno Kekkonen, mutta sitä ei löydy youtubesta, mutta tässä Maynie Sirénin levytys 1957 tasa-arvoisesti naislaulajattarelta www.youtube.com

: ) ( :

Ja olkaamme armollisia ja antakaamme Päivi Räsäsenkin juhlistaa tätä Rakkaus voittaa -päivää www.youtube.com

www.youtube.com

Sillä, kuten satukirjakin sanoo: Tärkeintä on Rakkaus

Kommenttia muokattu: 01.03.2017 klo 11:48
  human • 01.03.2017 09:57
Ikävä kyllä itseänne te vain tällä petätte.
  ArtoT (ei rekisteröitynyt) • 01.03.2017 10:09
Parhaasta päästä uskontokunnista on Suomen perinteisin uskontokunta, Suomenuskon vaalija Karhun kansa, joka vaalii ammoisia suomalaisia avioliittoarvoja ja vihkii tästä päivästä lähtien yhdenvertaisesti naispareja, miespareja ja naismiespareja avioliittoon. Se on arvokkaana esimerkkinä muille, Suomeen myöhemmin maahanmuuttaneille/tunkeutuneille, vierasperäisille uskomuksille, joiden "arvot" ja "uskomukset" ovat Suomenuskoa luonnottomampia.
  human • 01.03.2017 10:11
Samaa mieltä human !
Abrahamilaiset uskonnot ovat lähi-itäläistä hapatusta ja eivät kuulu Suomeen.
  ._. (ei rekisteröitynyt) • 01.03.2017 10:34
Hyvä että nimim. käpälikkö arvostelee umpi-kristillisesti töksäyttänyttä Sauli Niinistöä, joka katsoi oikeudekseen eilen halveksia osaa suomalaisista.

Avioliittohan ei ole kristinuskomuksen omistamaa, vaan kristinuskovaiset vain ovat koettaneet varastaa sitä muka vain heidän omakseen, mikä kertoo jo sekin aika paljon pakana-kristinuskomuksen moraalittomuudesta.

Ihmiskunta on ainakin 200 000 vuotta vanhaa jo, mikä on hyvä aina muistaa.
Ja aina on parhainta rakastaa ja pariutua ihan luonnostaan, vastuullisimmin.

Minähän en ole koskaan ollut kieltämässä uskomuksia, vaan vain olen koettanut kannustaa niitä uskomusevoluutioon, kehittymään, tervehenkistymään, tekemään uskonpuhdistusta pölyistään. Johan sille nauraa naurismaan aidatkin että esim. kristinuskovaiset puhuvat miehestä ja naisesta, mutta sitten heillä ei olekaan naisjumalaa, ei uskomuskirjassaan lainkaan naisten viisautta, ... Mutta mikäänhän ei estä heitä petraamasta uskomuksensa valuvikoja ja luomasta testamenttien sijaan eläväisempää mitämissämilloin-3yhteysjatkumoa.
Heiltä vain tuntuu uupuvan hengellistä kanttia, uskoa, toivoa ja rakkautta siihen - jostain syystään.

Kommenttia muokattu: 01.03.2017 klo 12:07
  human • 01.03.2017 11:06
nimim. ArtoT, tarkoitat varmasti sitä, miten esim. lahkolaissaarnaaja Markku Koivistoinen ja pappis-kd-kansanedustaja Toimi Kankaanniemi avioakkamiehinä harrastivat aviopetoksiaan, jotka heidän uskomuksensa jeesus jyrkästi tuomitsee.

Voi, voi teitä.

Mutta nyt on jälleen, kuten ammoinkin jo oli, avioitumiset, avioeroamiset, aviorakkaudet, aviolapsiperheet ... ihan yhteistä kauraa kaikilla
  human • 01.03.2017 11:54
Meidän perhe joutuu nyt toimeentulotuki luukulle koska olemme työkyvyttömiä homofobiasta johtuen ja nyt avoparina meidän asumistuki tippuu. Nuorempana oli pakko toimeentulotukea hakea kun vanhemmat heitti pois kotoa ja se oli muutenkin järkyttävää aikaa, nyt vielä joutuu taas sitä samaa paskaa kestämään loppuelämän. Meillä ei tule olemaan häitä koska meille ei ole siihen varaa varsinkaan kun nyt ollaan sitten sossun asiakkaita ikuisuuteen, vai aikooko seta ajaa meidän pienituloisten sateenkaari ihmisten ihmisoikeuksia ajamaan nyt kun tämä saatiin ajettua läpi?

Tahtoisin vähän solidaarisuutta meille joille avioliittolaki ajaa meidät vieläkin syvemmälle köyhyyteen, olemme saaneet ihan tarpeeksi homofobiasta kärsiä ja nyt saamme kärsiä tästäkin!
  köyhähomo (ei rekisteröitynyt) • 01.03.2017 12:37
Human, menepä käpälikköön ;)
  Ateisti (ei rekisteröitynyt) • 01.03.2017 12:53
Suoraselkäistä: pappi Kai Sadinmaa sanoo suorat sanat piispojen kannanotoista tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyen.

Pastori Kai Sadinmaa: "Kirkko on ryssinyt tämän homman"
areena.yle.fi

Kommenttia muokattu: 01.03.2017 klo 13:01
  JuhaniV • 01.03.2017 12:53
On tietysti valitettavaa, että avoliiton käsityksen muuttuminen heikentää avustuksia. Toisaalta, nyt tuo asia ei ole enää esteenä parisuhteen virallistamiselle, sillä avioituminen ei maksa mitään; maistraatin maksuttomia palveluja ovat mm. avioliiton esteiden tutkinta sekä virka-aikana maistraatissa tapahtuva vihkiminen.
  smo • 01.03.2017 13:08
Sosiaalinen media täyttyy sateenkaarista:
www.kaleva.fi

Homo-ongelmaiset kiihkouskovaiset sekopäisinä:
www.iltalehti.fi

Lisäys
Maistraatti unohti päivittää yhden lomakkeen, pahoittelee ja päivittää
www.kaleva.fi

Kommenttia muokattu: 01.03.2017 klo 14:25
  Havainnoija • 01.03.2017 13:25
HS: Samaa sukupuolta olevat parit voidaan vihkiä kirkossa

www.hs.fi
  Tomppa (ei rekisteröitynyt) • 01.03.2017 13:42
Tärkeintä on että viimeinkin saatiin tasa-arvoinen avioliittolaki. Se, että siunaako kirkko tai yksittäinen pappi "rakkauden" on sekundaarista.
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 01.03.2017 14:03
Ei kirkko tai pappi siunaa, vaan pyytää Jumalalta avioliitolle siunausta. Eikä varmaankaan kaunista pyyntöä jätetä huomiotta.
  smo • 01.03.2017 14:20
Minulle kerrottua:

Mainio määritelmä tasa-arvoisesta avioliittolaista.

"Sain tänään töissä porukan hiljaiseksi. Aamun ekalla välkällä sanoin opehuoneessa kovaan ääneen, että tiedoks vaan kaikille, tästä päivästä lähtien en enää ole aviomies. Koko joukko muuttui hiljaiseksi. Ilmeistä näki vaivautuneisuuden ja sen että 'mitätohonpitässanoa?' Kaikki tietävät minun olevan naimisissa. Pidin 10 sekunnin tuskallisen tauon. Jatkoin että avioliittolaki muuttui tänään. Ollaan kaikki vaan puolisoita eikä aviovaimoja taikka aviomiehiä!"

(Julkaisen tämän kertojan luvalla)
  JuhaniV • 01.03.2017 15:01
Mukavia onnittelutoivotuksia ihmisitä, maailmalta ja yrityksiltä on tullut.

VR:ltä tosi kovakin jytky-ulosolokaapista-onnittelu twitter.com

Rukiinen Rakkaus-onnittelu Vaasalta twitter.com

Fazerilta kaikille hyvää twitter.com

Mannerheimin Lastensuojeluliitolta twitter.com


Jo ennestään yhdenvertaisen avioliiton maat onnittelivat, esim. Britannia ja naapuri-Ruotsi

twitter.com

twitter.com


Yle Kioski huumorilla twitter.com


Ja meni ihan julkku-uutisiksikin, kun Saara Aalto innostui kosimaan Meri-rakastaan

twitter.com

minkä etenkin brittimedia noteerasi hetimiten
www.mirror.co.uk
www.gaytimes.co.uk

Tästä päivästä alkaenhan ollaan sitten ukkomiehiä (miesparit), akkamiehiä (vaimon miehet), akkanaisia (naisparit), ukkonaisia (miehen vaimot) - kaikki aviossa olevat ; )

Ja Ville Rantahan vinoili kirkolle jo maanantaina twitter.com

Kommenttia muokattu: 02.03.2017 klo 14:01
  human • 01.03.2017 22:40
Uutisiin tietty päästiin maailmalla

www.huffingtonpost.com

nordic.businessinsider.com

www.dailymail.co.uk

Britanniassa mm. Mirror noteerasi Saara Aallon kosinnan www.mirror.co.uk
www.independent.ie

Ja Suomen takapajuiset kirkkokunnat eivät saa synninpäästöä

www.lgbtqnation.com
  human • 01.03.2017 23:10
Saksan yleisradio: Avioliitto kaikille nyt myös Suomessa

www.tagesschau.de

Saksalainen homolehti:

www.queer.de

Ylen uutinen, jossa olisi voitu myös Grönlanti pinkittää:

yle.fi
  Havainnoija • 02.03.2017 01:38
"Tästä päivästä alkaenhan ollaan sitten ukkomiehiä (miesparit), akkamiehiä (vaimon miehet), akkanaisia (naisparit), ukkonaisia (miehen vaimot) - kaikki aviossa ; )"

Kaikki ei suinkaan ole nyt aviossa, vaikka homoliitosta puhutaankin hyvä Human. Niin laaja tämä lakimuutos sentään ei ollut! Terveisin: edelleen tyytyväisesti polyamorinen sinkku, jonka biologinen tai sosiaalinen kello ei erityisemmin"tikitä"...

Hienoa huomata, että yritykset ovat haistaneet tässäkohdin pinkin euron!
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 02.03.2017 06:31
Ei muuta kuin onnea ja iloa kaikille uusille pareille ja avioon haluaville !!! Tämä on tässä ja eteenpäin !!
  punainen omena (ei rekisteröitynyt) • 02.03.2017 13:50
1.3 Iivo Niskanen voitti kovasti halutun kultamitalin Suomen kansalle. Jumala ei lähettänyt heinäsirkkoja, vaan kultamitalin! Herra iloitsi tasa-arvoisesta avioliitosta!
  Ihmettelijä (ei rekisteröitynyt) • 02.03.2017 16:38
Onnea kaikille!

www.youtube.com
  1965 (ei rekisteröitynyt) • 02.03.2017 18:37
Eipä olisi ongelma maksaa muutamaa satasta kerran elämässä kun naimisiin menisi(ainakin meidän parisuhde on vahva vaikka yhteiskunta meitä kaltoinkohtelee useammallakin tavalla), kun nyt menettää satoja euroja vuodessa hamaan tulevaisuuteen ja toimeentulotukia ainoa vaihtoehto.

Taas nähtiin että ei homoyhteisö ole solidaarinen köyhiä homoja kohtaan, onko se niin vaikea tajuta että meille tämä on aivan surkeaa koska joudumme tukinatsien armoille loppuelämäksi?!?!

Hävetkää jos osaatte!
  köyhähomo (ei rekisteröitynyt) • 02.03.2017 20:51
A-studion haastattelussa Mikko Silvennoinen ja Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

yle.fi

Haastattelun lopussa Silvennoinen toteaa:
– Mutta paitsi laki, myös esikuvat ovat tärkeitä. Kyllä mä toivon, että Suomessa viimeinenkin suosittu poptähti voisi tulla ulos kaapista, ja kertoa avoimesti mitä on.

Jäin miettimään, että ketähän Silvennoinen tuolla lausumallaan nyt tarkoittaa. Mielestäni hän puhuu yksikössä. Toki lauseen voi ajatella toisinkin, eli monikossa.
  JuhaniV • 02.03.2017 22:45
Tässähän sitten sateenkaari-avio-pähkimistä jatkoon:

Rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, joilla on vihkimisoikeus

Vihkimisoikeus on suoraan avioliittolain nojalla eräillä maistraattien virkamiehillä ja evlut/ortod-kirkkojen papeilla. Lapin maistraatin alueella on ns. "turistivihkimisiä" varten lisäksi mahdollista maistraatin myöntää vihkimisoikeus ylemmän oikeustieteellisen korkeakoulututkinnon suorittaneelle.

Vuoteen 2008 saakka vihkimisoikeus voitiin myöntää rekisteröidylle uskonnolliselle yhdyskunnalle, ja käytännössä myönnettiinkin kaikille sitä hakeneille. Syksystä 2008 alkaen vihkimisoikeus on henkilökohtainen, mutta sitä anoo edelleen uskontokunta. Tosiasiallisesti siis edelleen kysymys on uskontokunnan vihkimisoikeudesta.

Luetteloa vihkimisoikeuksista ylläpitää Pohjois-Suomen maistraatti. Luettelo ei ole salainen, mutta sen saa vain maksua vastaan.

Uudessakaan avioliittolaissa vihkimisoikeuden omaavailla uskomuksyhteisöillä ei ole velvoitetta vihkiä samaa sukupuolta olevia avioliittoja.

Uskonnottomien yhteisöjen (käytännössä Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto) jäsenille vihkimisoikeutta ei lain mukaan voida antaa. Tilanne ei muuttunut lakia viimeksi tarkistettaessa vuosina 2005-2008 (perusteluina oli että vain uskonnollisille yhdyskunnille myönnetään ja ei-uskonnolliset vihkimiset maistraatin kautta). Monet uskonnottomat pyytävät usein juhliinsa puhujan Pro-Seremonioilta.

Seuraava lista vastaa vanhan lain aikana voimassa olleita vihkimisoikeuksia. Todennäköisesti merkittäviä muutoksia siihen ei ole tullut.

Finlands svenska baptistsamfund
Finlands svenska pingstsamfund
Helsingin juutalainen seurakunta
Helsinki Islam Keskus
Islam ja Rakkaus-yhdyskunta
Islamic Multicultural Da'wah centre
Jehovan todistajat
Kairos Esxatos
Katolinen kirkko Suomessa
Kimbangun kirkkokunta
Krishnaliike/ISKCON Suomessa
Kristillisten Tekojen Kirkko
Linkkiseurakunta (*)
Luterilainen Sanan yhdyskunta
Missionskyrkan i Finland
Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko ("mormonit")
Ortodoksinen Pokrovan seurakunta (**)
Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta
Pohjois-Suomen Islamilainen Yhdyskunta
Redeemed Christian Church of God
Resalat Islamilainen Yhdyskunta
Spaso-Preobrazenskaja
Suomen Adventtikirkko
Suomen Bahá'í-yhdyskunta
Suomen Baptistikirkko
Suomen Helluntaikirkko
Suomen Islam-seurakunta
Suomen Islamilainen Yhdyskunta
Suomen Luterilainen Tunnustuskirkko
Suomen Metodistikirkko
Suomen ruotsalainen metodistikirkko / Finlands svenska metodistkyrka
Suomen Shiiamuslimit
Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen kirkko
Suomen Uusapostolinen Kirkko
Suomen vapaa evankelisluterilainen seurakuntaliitto
Suomen vapaa katolinen kirkko
Suomen Vapaakirkko
Tampereen islamin yhdyskunta
Totuuden ystävät
Turun juutalainen seurakunta
Vörå frikyrka

Lainmuutoksen jälkeen vihkimisoikeus on myönnetty ainakin seuraaville:
Satamaseurakunta
Karhun kansa, suomenuskon yhteisö (jonka rekisteröinnissä uskonyhteisöksi oli vaikeuksia, koska hyväksymisestä päättävässä poppoossa on vain kristittyjä tahoja)
Suomen hindut (rekisteröity 2013)

(*) Entinen nimi 'Jumalan seurakunta'. Tällä nimellä taas esiintyy nykyään www.jeesus-on-herra.co -sivustoa ylläpitävä taho, mutta kyseessä ei ole tämä rekisteröity uskontokunta, vaan Seurakunta-apu ry:n alla toimiva ryhmä.

(**) Entinen nimi 'Yksityinen kreikkalais-katolinen kirkollinen yhdyskunta Viipurissa'.

Kommenttia muokattu: 03.03.2017 klo 01:10
  human • 03.03.2017 00:22
Tosin Suomessahan on jo vuosia suurin osa avioliitoista solmittu maistraateissa ja uskomusyhteisöjen avioliittovihkimysosuus on jo alle 45% ja vähenemässä koko ajan.

Siispä maistraatissa avioliittoon vihkimys on enemmistön valtavirtaa ; )
  human • 03.03.2017 01:04
Eräillä maistraattien virkamiehillä on vihkimisvelvollisuus, kun taas evlut/ortod-kirkkojen papeilla on vihkimisoikeus. Virkamies ei yksilönä voi kieltäytyä virkatehtäviin kuuluvasta vihkimisestä, sen sijaan papilla ei ole "palveluluukulla" tapahtuvaa velvollisuutta. Velvollisuus syntyy vain työnantajan määräämän tehtävän kautta.
  smo • 03.03.2017 06:43
Köyhä homo:

eikös vain samaan ruokakuntaan kuuluvat lasketa nyt avopuolisoiksi? Kyllähän samassa osoitteessa (mm. opiskelijaboksi-tyyppisissä ratkaisuissa) voi asua kaksi ihmistä ILMAN ETTÄ kuuluisivat samaan ruokakuntaan. Eli lähettäkää vain tieto tästä muutoksesta: ette kuulu samaan ruokakuntaan. (Tähän lähinnä riittää vain se, että teillä on eri ruoat - mutta kuka nyt tulee tarkastamaan ja voisittehan vielä silloinkin sanoa että eri jääkaapin hyllyillä on eri ihmisen ruoat.)
  Sateenkaarivaate (ei rekisteröitynyt) • 03.03.2017 11:11
Noita rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia oli Suomessa vuoden 2016 lopussa 129 ja tänä vuonna on jo rekisteröity viisi uutta uskomusyhdyskuntaa. Ja niillä on mahdollisuus saada avioliittovihkimisoikeus, ilman kovinkaan erityistä asiaan vihkiytymistä, vain uskomuksellisuuden perusteella. Ei-uskomuksellisille yhdistyksille sen sijaan ei avioliittovihkimysoikeutta nykylainsäädännön mukaan anneta, vaikka olisi kuinka asiaan kouluttautunut ja perehtynyt.

Tuo on valtava kirppusirkus viranomaisille ja rahareikä veronmaksajille. Toisin kuin aatteelliset yhdistykset, jokainen uskomusyhdyskunta saa valtionapua, jos sillä yleensä on jotakin toimintaa ja se valtionapua hakee (tuostahan päätettiin edellisen, kd:n mukana olleen hallituksen aikana ja kun samalla evlut/orto-valtiontuki siirrettiin yhteisöveroista maksettavaksi ihan yhteisestä valtion veropotista, eli ihan jokainen joutuu kustantamaan evlut/orto-hölynpölytoimintaa; ja noiden muidenkin uskomusyhteisöjen puuhia). uskovia kansanedustajiahan tuo ei harmita, sillä he, Päivi Räsänen etunenässä, ovat hinanneet noita tukiaisia ylöspäin.

Ateistit ovat vaatineet, että koko uskomustukiais-järjestelmästä luovutaan ja uskonnollisia yhdyskuntia aletaan kohdella kuten mitä hyvänsä aatteellista, rekisteröityä yhdistystä. Sillä eiväthän uskomuskuppikunnat muuta ole.

Yhden uuden uskomusyhdyskunnan nimi on muuten kuvaavasti Sadonkorjuuseurakunta. Ei muuta kuin valtionapua korjaamaan - ja samalla ehkä kuitenkin kieltäytyen Suomen avioliittolain toteuttamisesta!

Kommenttia muokattu: 03.03.2017 klo 11:25
  human • 03.03.2017 11:20
Humanin pakkomielle uskomuksiin ei rajoitu Ranneliikkeeseen vaan kyseinen nutcase saarnaa Helsingin Sanomien uutisen kuin uutisen kommenteissa tätä samaa ikisinkku/uskomus-lässytystä. Osansa sielläkin saavat trans-ihmiset ja bi-seksuaalit. Sairas pakkomielle, sairas ihminen.
  Zephyr • 03.03.2017 15:51
Noin viikon uutiset Yle Areenassa: areena.yle.fi

Puoluepoliittisen alkujakson jälkeen kohdasta 9:30 alkaa pitkä juttu avioliittolain käsittelystä. Irvaillaan tietenkin lain vastustajia.

Kirkkoherra Kari Kananen on haastateltavana.

Suosittelen tätä jaksoa.
  JuhaniV • 04.03.2017 17:54
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy