ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Vihreät nuoret vaatii intersukupuolisten lasten silpomisen kieltoa

27.01.2014 14:17 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii intersukupuolisten lasten sukuelinten leikkaamisen kieltämistä lailla.

Järjestön mukaan intersukupuolisen lapsen sukupuoli arvioidaan usein väärin, ja se on aiheuttanut monille leikellyksi joutuneille suurta kärsimystä. Järjestöstä sanotaan, että leikkauksissa ei ole kyse lapsen edusta, vaan vanhempien ja lääkärien näkemyksestä oikeanlaisesta sukupuolisuudesta. ViNO muistuttaa, että lapsena leikatut joutuvat käymään aikuisena pitkän prosessin läpi, jos korjaavat omaa sukupuoltaan. Järjestöstä todetaan, että leikattava lapsi ei voi itse vaikuttaa toimenpiteeseen, vaan päätös on vanhempien. Intersukupuolisuutta pidetään hätätilanteena, vaikka lapsi on useimmiten täysin terve, todetaan ViNO:sta.

- Intersukupuolisen lapsen leikkaaminen loukkaa fyysistä koskemattomuutta, jonka pitää olla itsestään selvä oikeus kaikille lapsille. Leikkaus on peruuttamaton ratkaisu. Lapsi voi itse päättää mahdollisista leikkauksista silloin, kun on tarpeeksi vanha ja varma omasta sukupuoli-identiteetistään, sanoo ViNOn puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Järjestöstä todetaan, että osa intersukupuolisille lapsille tehdyistä leikkaustoimenpiteistä ovat täysin identtisiä tyttöjen sukuelinten silpomisen kanssa. ViNO kiinnittää huomiota siihen, että lasten ympärileikkauksia tutkitaan Suomessa törkeänä pahoinpitelynä, mutta intersukupuolisina syntyneiden leikkauksiin ei puututa. Vain harva lapsena leikattu intersukupuolinen haluaa ryhtyä toimenpiteeseen enää aikuisena, todetaan ViNO:sta.

- Kyse ei ole sukuelinten hoitamisesta vaan niiden silpomisesta. Jokaisen lapsen pitäisi kelvata tähän maailmaan juuri sellaisena kuin hän on. Estetiikka ja konservatiiviset käsitykset sukupuolesta eivät oikeuta väkivaltaan, sanoo ViNOn puheenjohtaja Aaro Häkkinen.

Järjestön mukaan yhteiskuntamme perustuu yhä voimakkaasti kahteen sukupuoleen, ja se osaltaan painostaa leikkaamaan lapsen jompaan kumpaan sukupuoleen. Esimerkiksi Saksassa lakiin on lisätty kolmas sukupuoli ja Australiassa passiin voin jättää sukupuolensa määrittelemättä. ViNO vaatii, että vastaavanlainen käytäntö otetaan käyttöön myös Suomessa.

- Byrokratia ei saa pakottaa ihmisiä sukupuoleen, jota he eivät koe omakseen henkisesti eivätkä fyysisesti. Pahimmillaan tämä päätös sinetöidään kirurgin veitsellä heti lapsen syntymän jälkeen, sanovat ViNO:n puheenjohtajat Ohisalo ja Häkkinen.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO on valtakunnallinen vihreä nuorisojärjestö.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tärkeä kannanotto!
  Liáina • 30.01.2014 11:46
En ole ikinä ymmärtänyt niiden lääkäreiden asennetta, jonka mukaan intersukupuolisen lapsen voi leikata jompaan kumpaan sukupuoleen, vaikka lapsi ei ole vielä kykenevä ilmaisemaan sitä, mikä on hänen seksuaalinen identiteettinsä.

Ehkä lääkäreillä pitkän koulutuksensa perusteella on jotakin sellaista salattua tietoa, joka ei ole muiden tiedossa.

ViNO:n julkilausuma on erittäin hyvä ja kannatettava.
  JuhaniV • 30.01.2014 22:01
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy