ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Venäjä: sukupuolivähemmistöihin kuuluvilta kielletään ajokortin saaminen

Sami Mollgren • 10.01.2015 19:40 • 5 kommenttia. UUTISET: YLEISET • ULKOMAAT
Venäjällä esimerkiksi transsukupuolisilta ja transvestiiteilta voidaan evätä ajokortti. Uudet rajoitukset perustuvat pääministeri Dmitri Medvedevin joulukuun lopussa allekirjoittamaan tieturvallisuusasetukseen. Rajoituksia perustellaan tarpeella tiukentaa autoilijoiden kontrollia liikenneonnettomuuksien kasvun kuriin saamiseksi.

Teiden liikenneturvallisuuden parantamisen nimissä Venäjä kieltää ajokortin saamisen henkilöiltä, jotka kärsivät tietyistä psyykkisiin ja fyysisiin häiriöihin luokitelluista ominaisuksista. Ajokortin saamisen esteenä on mainittu muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälisen sairausluokituksen mukaiset “aikuisiän persoonallisuus- ja käytöshäiriöt”. Näihin kuuluvat esimerkiksi transsukupuolisuus ja transvestisuus. Kielto koskee myös esimerkiksi patologisia uhkapelaajia, passiivis-aggressiivinen persoonallisuushäiriön omaavia ja pakonomaiseen varasteluun taipuvaisia henkilöitä, kuten myös fetisistejä, ekshibitionisteja ja voyeristejä.

Ihmisoikeusaktivistit, ihmisoikeuksiin erikoistuneet asianajajat ja psykiatrit ovat kritisoineet voimakkaasti uusia säännöksiä. Rajoitukset on katsottu yleisesti syrjiviksi, eikä monilla ajokieltoon johtavilla asioilla tiedetä olevan minkäänlaista vaikutusta henkilön kykyyn ajaa autoa turvallisesti. On esitetty myös pelkoja, että rajoitukset saattavat karkottaa apua tarvitsevat ihmiset mielenterveyspalveluiden ulottumattomiin: ajo-oikeuden menettämisen pelossa he eivät hakeudu selvittämään mahdollisia ongelmiaan.

Venäjän ammattiautoilijoiden liiton piiristä ajokortin saamisen ehtojen kiristämistä lääketieteellisten syiden osalta on sen sijaan katsottu perusteltuna, joskin tavallisien autoilijoiden osalta vaatimusten ei tarvitsisi olla yhtä kierät kuin ammattiautoilijoiden kohdalla.

Muuallakin hlbti-vähemmistöihin kuuluminen aiheuttanut ajokorttiongelmia

Italiasta on kerrottu yksittäistapauksista 2000-luvulta, esiemerkiksi vuosilta 2005 ja 2011, jolloin seksuaalivähemmistöön kuuluvalle ei ole myönnetty ajokorttia ilman oikeuden puuttumista asiaan. Myös joissain USA:n osavaltioissa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluminen on 2000-luvun puolella johtanut vaikeuksiin saada ajokortti. Suomesta on 1960-luvulta tiedossa ainakin yksi tapaus, jossa on haluttu kieltää ajokortin saaminen homoseksuaalisuuden vuoksi. Tuolloin ajokortti kuitenkin lopulta myönnettiin oikeuden päätöksellä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Äly älä jätä. Inkkarit karanneet kanootista venäjällä.
  puppeliassi • 10.01.2015 20:22
Hunajaa Humanille. :D (satiirista tilanne komiikkaa)
  Xx_Val_xX • 11.01.2015 10:16
"Kielto koskee myös esimerkiksi patologisia uhkapelaajia, passiivis-aggressiivinen persoonallisuushäiriön omaavia"

Eli Putin, hallintoseurakuntineen, ei saa jatkossa ajaa autoa.
Mutta niillä taitaakin olla kuljettajat, jo entuudestaankin.

Olisivat nyt edes sallineet korkkari-transu-väen ajaa trabanteilla.
  human • 11.01.2015 16:34
Venäjän duuma on klovnien pyörittämää näytöstä, toteavat haastatellut kansanedustajat.

www.verkkouutiset.fi
  Havainnoija • 11.01.2015 20:46
Olisivat nyt edes sallineet korkkari-transu-väen ajaa trabanteilla.

* Väärä maa Trabantilla ajamiseen, sori vaan Human.
  Xx_Val_xX • 12.01.2015 20:36
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy