ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Veli Hyvärinen: Psyke ry myös mukana aids-valistuksessa 80-luvulla

08.07.2013 21:31 • 4 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Helsingin Sanomat julkaisi 30.6.13 laajan artikkelin AIDSin tulosta Suomeen kolme vuosikymmentä sitten. Reportaasissa aikalaiset kertovat kokemuksiaan ja esillä ovat tuon ajan keskeisiä toimijoita. Psyke ry:n toiminnassa pitkään vaikuttanut Veli Hyvärinen täydentää artikkelissa kerrottua:

Antti Järvi, Hanna Nikkanen ja Heidi Piironen ansaitsevat kiitoksen perusteellisesta aids-artikkelista Kesä 1983 Helsingin Sanomissa 30.6.2013.

Setan kanssa yhteistyössä toimi myös Psyke ry aids-epidemian hillitsemiseksi. Niinpä Setan ja Psyken aktiivit pitivät yhteisen strategiakokouksen mm. kotonani – jotta mm. pahin hysteria saatettaisiin taltutetuksi. Onnistuimme hyvin asiasta asiallisesti tiedottamalla.

Mainitussa HS:n artikkelissa tuodaan hyvin esiin Hertta Dowiattin suuriarvoinen työ. Muutamia vuosia aikaisemmin Hertta oli ottanut Psykeen (mm. minuun ja Juhani Viherlahteen) yhteyttä Helsingissä ilmenneen kuppaepidemian takia. Onnistuimme yhdistyksen avulla niin hyvin, että Hertta soitti piankin minulle: nyt ei enää ole kuppaa! – Hän soitti sitten, muistaakseni jo 1982, että jotakin pitäisi tehdä edessä todennäköisesti olevan aids-epidemian kanssa, ehkä samoin keinoin kuin kuppaepidemian kanssa. (Aidsilla oli silloin toinen nimi). Hertta otti tehtävän sydämenasiakseen tavalla, josta hän ansaitsee mitalin.

Kesän 1983 tunnelmia valaisee hyvin Hertan minulle antama runo

Yksin:
Elämän etulinjassa
olen seissyt yksin
valmiina tarttumaan
Sinun viikatteeseesi Kuolema
kun nostat sen viattoman ylle.
Ota MINUT – Sinä Väistämätön!
Minun elämäni on huipulla nyt
eikä mitään ole tämän jälkeen.
Minulle on annettu uskomattoman uljas etuoikeus
estää Sinun työsi omalla voimallani
ÄLÄ OTA TÄTÄ LASTA
jonka ainoaksi synniksi sanotaan sitä
että hän rakastaa kaltaistaan.


Tämä on yksi runoista, jotka sain Hertalta täysin valtuuksin julkaista missä haluan. Taisi niitä tulla julki v. 1983 Ysikutosissa. Nyt tämä tässä.

Veli Hyvärinen


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ihan mielenkiinnosta, miten kuppa lähti Helsingistä?


*Siis tiedän kyllä, mistä lähti kuin kuppa Töölöstä - sananlasku on peräisin. Olisi kiva tietää jotain ihan konkreettista - mitä, missä, milloin, kenties joku kamnpanja, tiedoitus, valistustyö?

Kommenttia muokattu: 09.07.2013 klo 17:29
  SaintJudy • 09.07.2013 00:20
Hienoa että Psykellä on yksi saavutus (kupan poistaminen) tilillään! Objektiivisessa arviossa Psyke taisi aiheuttaa enemmän hallaa kuin hyvää. Samalla korostuu SETAn ja sen yhteydessä toimineiden vaikutus homo-oikeuksien ajamisessa.
  Roskakuski • 09.07.2013 14:26
Tuossa edellisessä sanomassa on yksi virheellinen sana. "Objektiivisessa" pitää korvata sanalla "Subjektiivisessa".
  JuhaniV • 10.07.2013 08:23
Hmm. Olisi mielenkiintoista tietää, miten Roskakuskin kielteinen arvio Psykestä on syntynyt. Outoa "tietoa" on tosin aikoinaan ollut liikkeellä yllin kyllin, oikeaa tietoa vähemmän.- Käsityksiään voi nyt onneksi itse kukin oikoa Ranneliikkeen sivuilla olevista, Psyken historiaa koskevista kirjoituksista. Kts. esim
ranneliike.net
Tuo historiakooste on valitettavasti keskeneräinen. Myöhemmin sitä täydentävät mm. 96-lehdet (Ysikutoset).
  Veli (ei rekisteröitynyt) • 12.07.2013 11:34
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy