ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Uusi-Seelanti hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot

Sami Mollgren • 17.04.2013 14:06 • 14 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Uuden-Seelannin parlamentti päätti tasa-arvoisesta avioliitolaista 17.4.2013.
Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden äänin 77 - 44. Uusi-Seelanti on Tyynenmeren maista ensimmäinen, joka muutti avioliliittolainsäädäntönsä tasa-arvoiseksi. Lain odotetaan tulevan voimaan syksyyn mennessä.

Uusiseelantilaisista 70 prosenttia on kyselyissä ilmaissut kannattavansa lakiuudistusta. Siitä huolimatta konservatiivisen puolueen johtaja Colin Craig sanoi päätöksen syntymisen jälkeen, että "olemme nähneet poliitikkojen tekevän tänään päätöksen, jota tämän maan kansa ei tekisi". Lopulta selvin numeroin hyväksyttyä lakiuudistusta vastustivat äänekkäästi kampanjoiden mm. kristillistaustaiset painostusryhmät. Papit voivat vakaumuksensa perusteella kieltäytyä vihkimästä homoparia.

Sekä konservatiivinen pääministeri John Key ja opposition johtaja kannattivat uudistusta.

BBC:n mukaan sadat ihmiset juhlivat parlamentin ulkopuolella, kun päätös oli hyväksytty. Päätöstä pidettiin tasa-arvon virstanpylväänä. BBC:n kirjeenvaihtaja lisää, että myös pääkaupunki Wellingtonin klubeissa ja pubeissa juhlitaan päätöstä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mahtavaa että perusuusseelantilaisten, eli māorien kulttuurisiivistystä palautetaan maahan jälleen. Māoreillahan homoja, lesboja, bissejä, transpersoonia ei karsastettu, mutta vuonna 1840 Uudessa-Seelannissa tuli laitonta miehen rakastella toisen miehen kanssa ja lakiin tuli kuolemantuomio "sodomiasta", eli tuolloin maa joutui Brittiläisen kansainyhteisön joukkoon, abrahamisen luonnottoman moraalin alle ja tuomiolait kopioitiin emämaa-Britanniasta. Tietojen mukaan kuolemantuomioita ei kuitenkin langetettu, vaan tuomiot tulivat vankeus- ja pakkotyörangaistuksina. Naisten keskinen rakastelu ei ollut laitonta.

Mãorien kielessähän on sana Takatāpui, mikä tarkoittaa samansukupuolista elämänkumppania mãorien keskuudessa - sana on sittemmin laajentunut vastamaan mãori-hlbt -ihmisiä muutenkin - huomattavaa se, että sana tarkoittaa myös koko asiaan liittyvää mãori-kulttuuria en.wikipedia.org
Maorien tv-kanavahan on jo kauan sitten lähettänyt tuon nimistä tv-ohjelmaakin
www.youtube.com
Uudessa-Seelannissakin länsimaiden lähetyssaarnaajat 1700-luvulla törmäsivät seksuaalisuuden monimuotoisuuteen, siitä kertoviin kuviin ja koristekäyttöesineisiin ja alkoivat julistaa sitä pahaksi, "sodomiaksi". Kristillisyyden tuomitsemaa seksuaalisuutta esittäviä esineitä tuhottiin järjestelmällisesti mãorikylistä tai osa niistä kuljetettiin pois länsimaisiin museoihin (esim. Italiasta Fiirenzen etnomuseosta löytyy mãori-rasia, jonka koristelussa on kaksi, kaluistaan yhdessä olevaa miestä). Britti-imperiumin maissa Viktoriaanisen ajan kirkon käsitysten mukaan. Samaahan tehtiin Afrikassa ja Espanjalaiset Väli- ja Etelä-Amerikassa. Ja samaa synniksi julistamista kristinusko oli tehnyt jo 1000 vuotta Euroopassa, sekä myöhemmin abrahaminen islam sen perässä (islamhan syntyi, vahvasti juutalais-kristinuskon pohjalta, vasta 600-luvulla jaa ja peri silloin juutalais-kristinuskolta "sodomia" syntikäsityksen - roomalaisethan ajoivat juutalaiset 120-luvulla jaa Palestiinasta maanpakoon Lähi-Itään ja muualla).

Uuden-Seelannin perusuusseelantilaisethan, māorit lunastivat itselleen muut ihmisoikeudet, omassa maassaan, maahanmuuttaja-eurooppalaisten sallimina, 1900-luvun alkupuoliskolla, kun Māori-pataljoona lähti puolustamaan Euroopan demokratioita, entisiä siirtomaaisäntiään sekä 1. että 2. maailmansodassa. Māori-pataljoona taisteli natsi-saksalaisia vastaan mm. Kreikassa, Pohjois-Afrikassa ja Italiassa - Māori-pataljoona oli eniten kunniamerkein palkittu joukko-osasto Uuden-Seelannin joukoista. en.wikipedia.org

Heidän mottonsa oli Ake! Ake! Kia Kaha E!
- eli "Upwards, upwards, be strong!"
Mikä sopii hyvin tähän ihmisoikeuksien palauttamisen taistoommekin : )

Nyt sitten māori-homotkin voivat jälleen virallistaa suhteensa, kuten ennenvanhaan hyvinä aikoina.

Uutistekstiin lisäyksenä se, että samalla päätöksellä Uudessa-Seelannissa myös adoptio-oikeus kattaa kaikki avioparit.

Kommenttia muokattu: 17.04.2013 klo 17:49
  human • 17.04.2013 15:41
Toinen alkuperäiskansa, joka ei pitänyt homoseksuaalisuutta minään, tai jos piti, niin jopa arvossa, olivat useat Pohjois-Amerikan intiaaniheimot. Heidän mukaansa henkilöllä, jolla oli sisällään kaksi henkeä yhden sijaan, oli paremmat edellytykset toimia parantajana, shamaanina jne.

MUTTA eurooppalaiset uudisasukkaat lähetyssaarnajineen onnistuivat myrkytystyössään ja monissa heimoissa asenne muuttui päälaelleen.

Silti 1900- ja 2000-luvulla joissakin intiaanireservaateissa, en nyt muista missä tarkalleen, olivat homoliitot lailliasia ensimmäisenä koko mantereella. Intiaanireservaateillahan on oikeus säätää omia, liittovaltiosta riippumattomia lakeja.
  Berdache (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2013 17:16
Australian homo- ja lesboparit ovat kyllästyneet odottamaan. Australian pääministeri Julia Gillard ilmoitti nimittäin tänään, että liittovaltion parlamentti ei säädä tasa-arvoista avioliittolakia.

Tähän saakka lähimmät tasa-arvomaat ovat olleet pallon toisella puolella, mutta elokuussa avautuu mahdollisuus kolmen tunnin lentomatkan päässä olevassa Uudessa-Seelannissa.
Yli tuhat samaa sukupuolta olevaa australialaispariskuntaa on kertonut menevänsä vihittäviksi sinne.

www.gaynz.com
---
Uuden-Seelannin teko on noteerattu ympäri maailman. Kaksi esimerkkiä.

Viro
www.postimees.ee

Intia
timesofindia.indiatimes.com

Kommenttia muokattu: 17.04.2013 klo 19:56
  Havainnoija • 17.04.2013 17:45
Uudesta-Seelannistahan on tälläinen biseksuaali-aiheinen elokuvakin

Kawa: en.wikipedia.org

Sekä metro-Maori electro craze -musaa tekevä JGeeks (aiemmin JGeek and the Geeks)
Maori Boy:
www.youtube.com
Talent-kisaesitys:
www.youtube.com

Kommenttia muokattu: 17.04.2013 klo 18:46
  human • 17.04.2013 18:46
Pohjoisamerikan alkuperäiskansojen keskuudessa "kaksihenkisyys" ("two-spirits") ei rajoittunut mihinkään tiettyyn sukupuoli-idetiteetin tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Sukupuoli-identiteetillä ei ollut biologisen sukupuolen kanssa, vaan tietty "rooli" heimossa muodostui pikemminkin taitojen perustella.
Vaikka "kaksihenkiset" muodostivat usein suhteita oman sukupuolen edustajan kanssa, suhteitä ei pidetty homoseksuaalisina - käsitettä ei edes tunnettu.

"Kaksihenkiset" toimivat usein parantajina, shamaaneina tai seremoniamestareina. *Viimeinen rooli ei ole kauhean kaukana vaikkapa drag-bingon vetäjä roolista. Länsimaisen drag-esiintyjän roolin voi nähdä myös eräänlaisen shamaanina, joka loihtii näkymiä "molemmista maailmoista". Kuuleehan drag esiityjän suusta usein myös aika vinhan totuuden.

www.willsworld.org
  SaintJudy • 17.04.2013 21:38
Onnittelut, Uusi-Seelanti!!!!
  Miritza • 17.04.2013 22:11
Loistavaa, onnittelut uudelle Seelannille!
Kaikkein suurimmat tasa-arvon vastustajat nousevat näköjään jokaisessa maassa juuri kristillisistä piireistä, niissä joissa ei kauniista sanoista huolimatta minkäänlaista “lähimmäisenrakkautta” tunneta vaikka ehtimiseen jeesustellaankin!
Hyvä kun ihmiset alkavat nähdä moisen sumuverhon lävitse yhä laajemmin ja vapaamielisyys valtaa alaa! Kunpa Suomessakin!
  ERKKI - VAASA (ei rekisteröitynyt) • 17.04.2013 22:33
MIKÄ UPEAN, UPEAN, UPEA päivä! Aurinkoa on ja kevään tuloa enteilevää leppoisaa tuulta. Sitten Sami Mollgrenin kirjoittama mieltä, sielua ja sydäntä ilahduttava uutinen Uudesta-Seelannista, eikä siinä kaikki. Uutista ovat edellä kommentoineet: human, Berdache, Havainnoija, Saint_Judy, Miriza ja ERKKI-VAASA erittäin UPEASTI! Sydämellinen kiitos teille kaikille tästä suurenmoisesta lukukokemuksesta! Jälleen päivä on entistäkin aurinkoisempi, askel kevyempi ja ryhti kohentuneempi. Onnea elämään teille kaikille!
  Onnellinen mies (ei rekisteröitynyt) • 18.04.2013 10:30
Uuden Seelannin asevoimissa on muuten vain kaksi jalkaväkipataljoonaa, joista jompi kumpi on 95-prosenttisesti ulkomailla YK -tehtävissä.
Lähes kaikki miehistö- ja aliupseeritason sotilaat ovat etnisesti Maoreita. Upseereista noin puolet, ehkä enemmänkin, jos mukaan lasketaan Maoriverta suonissaan kantavat, mutta "valkoisen" identiteetin omaksuneet "sekarotuiset".
Syynä on mitä ilmeisimmin Maorikulttuurin soturiarvojen kunnioitus ja perinteet. Sotilasura on Maoreille ylpeyden asia ja samalla pakotie vieläkin jatkuvasta (mutta jo paljon kohentuneesta) alistetusta asemasta.

Mielenkiintoisena pointtina:
Kun muualla maailmassa alkuperäiskansat taistelivat valloittajia vastaan jousin ja nuolin, Maorit hankkivat tuliaseita, univormuja ja kouluttajia (muistaakseni ranskan Polynesiasta) ja järjestäytyivät joukkueiksi, komppanioiksi ja pataljooniksi. Kovia sällejä.

Itselläni oli muuten parin illan suhde Bosnian Vitezissä olleen "Kiwi-Coyn" (Uusiseelantilainen huoltokomppania) kapteeniin. Hän oli puoliksi Maori.

Kirjoitan muuten "Maori" tarkoituksella isolla silkasta kunnioituksesta.

EDIT: Lisäsin unohtuneen koon sanaan "puoliksi".

EDIT, EDIT: Uuden Seelannin puolustusvoimien komentajana on muuten ollut suomalainen. Nimeä en muista, mutta siirtolaisena kait Australian kautta sinne lapsena päätynyt. Muistaakseni eläköityi joskus 90 -luvulla.

EDIT, EDIT ja taas EDIT: Human; korostus/erokemerkkiä Maorin a:n päällä ei tarvitse käyttää, eikä se ole edes suotavaa kansainvälisissä yhteyksissä. paikallisetkaan eivät sitä käytä.

Kommenttia muokattu: 18.04.2013 klo 19:30
  Pete • 18.04.2013 15:18
Postimees-linkkiä tai paremminkin sen alla olevaa keskustelua lukiessani tulin kyllä aika surulliseksi ja vihaiseksi. Kovin vaikea ja uusi asia ilmeisestikin eestiläisille tuo homoseksuaalisuus, saati se, että mokomat vielä vaativat vähemmistöoikeuksia enemmistöä vastaan...Vielä siellä ehdotellaan ihan omaa elinpiiriä homoille, ei siis mitenkään tasavertaisena mukaan yhteiskuntaan.
Liekö se pitkä, yhteinen historia Neuvostoliiton kanssa vaikuttaa asenteissa?
  Miritza • 18.04.2013 20:53
Maurice Williamsonin loistava puheenvuoro on huomattu maailmalla.

www.youtube.com

N.Z. lawmaker's 'big gay rainbow' speech goes viral
France 24 (19 April 2013)
Agence France-Presse
www.france24.com

Aplodit ja laulu äänestystuloksen julkistamisen jälkeen.

www.youtube.com
---
  Frankieboy • 19.04.2013 09:46
Nuo aplodit ja laulu tulivatkin jo netissä (facebookin kautta) vastaan, ja liikuttumista ei voinut välttää.

Jos nyt ajattelisi että Uuden Seelannin parlamentilla olisi niitä ns. tärkeämpiäkin asioita pohdittavana (talous ja ulkopolitiikka), niin silti melkoisen tärkeäksi hetkeksi tuo päätös parlamentissa kasvoi, kuten tuo video todistaa.
  Rokkihomo • 19.04.2013 10:36
VAU!!!

Tuollaisen ilon ja riemun ja spontaanin innostuksen jos näkisin Suomenkin eduskunnassa saman asian tiimoilta tapahtuvan, voisin kuolla onnellisena...
  Pete • 19.04.2013 15:17
Uudessa-Seelannissa ei ole presidenttiä, joten kenraalikuvernööri Sir Jeremiah (Jerry) Mataparae vahvisti avioliittolain allekirjoituksellaan perjantaina:
www.gaynz.com

Nyt pitää sitten päivittää tietokoneohjelmat, painattaa lomakkeet, opastaa rekisteritoimistojen virkailijoita sekä informoida kansalaisia ja erityisesti avioon aikovia mm. siitä, missä paikoissa avioliiton voi solmia.
---
Pari vinkkiä matkailijoille:

www.outtraveler.com

www.newzealand.com
  Havainnoija • 21.04.2013 00:07
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy