ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Unkari kaataa hlbti-oikeuksia koskevan EU-sopimuksen

Sami Mollgren • 09.03.2016 09:10 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Unkari ei hyväksy EU-sopimusta, jolla olisi puututtu hlbti-vähemmistöihin kuuluviin kohdistuvaan syrjintään.

Asiasta kertoo PinkNews.

EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Hollanti esitti Euroopan unionin neuvostolle aiemmin viikolla luonnoksen sopimuksesta, jossa vaadittiin EU-komissiota puuttumaan homofobiseen ja transfobiseen syrjintään, edistämään hlbti-yhdenvertaisuutta parantavia toimia ja tehostamaan hlbti-vähemmistöjen kohtelua koskevaa tietojenkeruuta.

Sopimus oli hyväksytty useimmissa EU-maissa. Latvialle, Liettualle ja Puolalle sopimukseen oli tehty paikallisia varaumia. Sen sijaan Unkari torjui sopimuksen. Maan hallituksen lausunnon mukaan Unkarin ei ole mahdollista hyväksyä lueteltuja hlbti-yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä.

Britannian ainoa liberaalidemokraattien EU-parlamenttiedustaja Catherine Bearder kertoo PinkNews-sivustolle, että EU on viime vuosina ollut merkittävässä roolissa edistämässä mantereella asuvien hlbti-vähemmistöjen oikeuksia, esimerkiksi kitkemällä työsyrjintää.

- Tosiasia kuitenkin on, että joissain euroopan maissa hlbti-ihmiset kohtaavat edelleen päivittäin vainoa ja syrjintää. On häpeällistä, että hallitukset - kuten Viktor Orbanin Unkarissa - torppaavat edistystä tällä saralla. Britannian pitäisi käyttää vaikutusvaltaansa EU:ssa varmistamaan, että hlbti-vähemmistöjen oikeuksia kunnioitetaan koko naapurustossamme, sanoi Bearder PinkNewsille.

Sopimus olisi vaatinut Euroopan komissiolta ja jäsenvaltioilta lisätoimia seksuaalisen suuntautuneisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvän syrjinnän torjumiseksi, ja lisätä tietoisuutta hlbti-yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Sopimus olisi kuitenkin ottanut huomioon jäsenvaltioiden kansallisen identiteetin, perustuslailliset perinteet ja taannut paikallisen toimivallan perheoikeuksien osalta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Orbanin puoluei kuuluu EU-parlamentin suurimpaan ryhmään, Euroopan kansanpuolueeseen - samaan kuin mm. kokoomus - ja on siksi päässyt kuin koira veräjästä, vaikka Unkari on viime vuosina toistuvasti rikkonut EU:n keskeisiä periaatteita. Sitä on vain vähän hätistelty.

Sen sijaan Puola joutui heti tarkkailuun, kun se lähti nationalistis-konservatiivisenLaki ja oikeudenmukaisuus -puolueen johdolla Unkarin tielle. Kas, kun Puolan hallituspuolue ei kuulu PPE;n ryhmään.

Kiinnostaisi tietää, millaisia Latvialle, Liettualle ja Puolalla annetut varaumat ovat.

Ja myös se, miten kokoomus yrittänyt vaikuttaa unkarilaisen veljespuolueensa oikeusvaltion periaatteita hylkivään politiikkaan.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 09.03.2016 13:16
" ... Ja myös se, miten kokoomus yrittänyt vaikuttaa unkarilaisen veljespuolueensa oikeusvaltion periaatteita hylkivään politiikkaan ..."

Eiköhän se oikea syy ole se, että EU on tähän saakka laajentunut menestyksellisesti. Yhdenkin maan poislähtö olisi merkittävä muutos tai poikkeus tämän laajenemisprosessin suhteen. Niin ei saa käydä, varsinkin kun jäsenyysneuvotteluita käytiin jopa Pohjois-Afrikan kanssa 90-luvun lopulla.

Käytäntö on myös osoittanut, että eurokommissiota vallanhimoisempaa instituutiota ei olekaan ja mitä enemmän maata ja populaa niillä on vallan alla, sitä nälkäisempiä niistä tulee. Syyria ja Ukraina ovat jo käytännössä EU:n takapihaa, ja meno on sen mukaista.

Se, mitä Unkarin kohdalla tapahtuu, ei ero mitenkään siitä, mitä tapahtuu Englannin kohdalla juuri nyt, kun Cameron ja Juncker neuvottelevat jäsenyysehtoja uusiksi. Loppujen lopuksi EU tarvitsee enemmän jäsenmaitaan kuin jäsenmaat EU:ta. Unkarista tehnee vaarallisen myös se seikka, että toisin kuin Viro tai Puola, Unkarilla on ihka oikea talous, joka ei perustu massiivisiin EU-tukiin. Eurohan ei ole taloudellinen vaan poliittinen unioni; halvalla velkaeurolla on pitkälti ostettu moneen maan jäsenyys. Unkarin asema on kuten Trumpin, joka tekee miljardeillaan mitä lystää.
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 09.03.2016 19:31
Orbanin Unkarihan on Putinistanin desantti-sillanpääasema EU:ssa

www.politico.eu

Kumpikin noista tahoista haikailee ja halajaa natsismin aikuista aikaa.
  human • 10.03.2016 14:45
Nimimerkki Cadence kirjoitti:
”Unkarista tehnee vaarallisen myös se seikka, että toisin kuin Viro tai Puola, Unkarilla on ihka oikea talous, joka ei perustu massiivisiin EU-tukiin.”

Niinkö? Unkari on useita vuosia kuulunut juuri niihin maihin, joita EU tukee suhteellisesti eniten eli Unkari saa massiivisia EU-tukia. Viro ja Puola saavat kansantuotteeseensa nähden paljon vähemmän tukea kuin Unkari.
Tässä on puolestaan valtionvelka prosentteina bruttokansantuotteesta eri maissa, luvut pyöristetty. Lisäys: Prosenttiluvut näköjään vaihtelevat hyvinkin paljon tilastoijasta riippuen, joten kannattaa suhtautua pienellä varauksella:
Unkari 75
Puola 55
Suomi 49 ( www.valtiokonttori.fi )
Viro 11

Tuorein maaselvitys kertoo, että Unkarin talouskasvuun vaikuttavat ratkaisevasti EU:n rahoitus ja Unkarissa toimivat ulkomaiset yritykset, erityisesti saksalainen autoteollisuus (Mercedes-Benz, Audi, Opel) ja sen alihankinta. Unkaria kehotetaan monipuolistamaan taloutensa rakenteita nostamalla esimerkiksi lääketeollisuuden ja informaatioteknologian osuutta, mutta pääministeri Orbán haluaa Unkarin talouden pohjautuvan valmistavaan teollisuuteen eli Unkari tulee ilmeisesti jatkossakin pysymään halvan työvoiman alihankinta- ja kokoonpanoteollisuuden maana.

Yksipuolinen talouselämä ja pienet palkat ovat johtaneet siihen, että noin puoli miljoonaa hyvinkoulutettua nuorta unkarilaista on muuttanut läntiseen Eurooppaan paremmin palkattuihin töihin, minkä arvioidaan vaikuttavan talouskasvuun, kilpailukykyyn ja ulkomaisten yritysten intoon investoida Unkariin.
Valtion ongelmiin kuuluvat korruptio, lainsäädännöllinen epävarmuus, päätöksenteossa ei kuunnella etujärjestöjä jne. Unkarin kilpailukyky on heikentynyt ja sijoitus pudonnut Maailman talousfoorumin kilpailukykyindeksissä.
----
Vähemmistöjen kohtelu
Orbánin ääripopulistinen puolue vai miksi sitä kutsuisi ja sen hännystelijät nationalismeineen ja uskontoineen ovat jo useita vuosia osoittaneet halveksuntansa mm. homoja ja lesboja kohtaan. Viimeisimmät uutiset vahvistavat, että sateenkaarikansalaisia ei pidetä ns. oikeina unkarilaisina, joiden ihmisarvoa tulisi kunnioittaa.

Synkät näkymät
Mikäli Orbán pysyy vallassa, tilanne ei parane, sillä hänen haaveenaan on rakentaa Venäjän kaltainen valtio.
www.talouselama.fi

Kommenttia muokattu: 12.03.2016 klo 22:15
  Havainnoija • 12.03.2016 09:33
Olenko ainoa, jonka mielestä olisi pitänyt toimia varauksellisemmisemmin ennen kuin alettiin 2000-luvulla päästä Itä-Euroopan maita mukaan EU:hun?

Länsi-Euroopassa työ HLBTIQ-ihmisten aseman parantamiseksi on jatkunut ainakin 1960-luvulta asti. Joissain maissa (esim. Ruotsi, Tanska) kauemminkin, kun taas Itä-Euroopan maissa se on aikaisimmillaan päässyt käyntiin 90-luvulla ja joissain maissa kuten Latviassa ja Liettuassa ei vielä silloinkaan. Joissain Itä-Euroopan maissa kehitys on ollut nopeaakin (esim. Viro, Tsekki, Slovenia, Kroatia).

Toisaalta hyvä juttu että EU parantaa Itä-Euroopassa seksuaali- ja sukupuolivähemistöjen asemaa, mutta toisaalta taas huono juttu että Itä-Eurooppa jarruttaa EU:n kehittymistä asiassa.
  ._. (ei rekisteröitynyt) • 15.03.2016 08:15
Tuskin olet ainoa, mutta minusta entisen rautaesiripun takana olleet maat oli tarpeen saada viipymättä osaksi läntisen Euroopan yhteisöä, mahdollisimman tiukasti. Muussa tapauksessa Venäjä olisi käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja pyrkinyt palauttamaan valtaansa noissa maissa. Ukraina on surullinen esimerkki välitilaan jääneestä maasta.

Ns. vanhoista Länsi-Euroopan maista ainakin Kreikassa ja Italiassa kehitys on ollut varsin hidasta.
  smo • 15.03.2016 09:36
Havainnoija: "Yksipuolinen talouselämä ja pienet palkat ovat johtaneet siihen, että noin puoli miljoonaa..."

Havainnoija esittää yksipuolista tietoa. Unkarin talous on maailman 15. kompleksisin, mikä tarkoittaa sitä, mitä tuotteita maa vie ulkomaille. Puola on sijalla 21. ja Suomi 8. sijalla. Viroahan top25-listalla ei sitten olekaan. Mielenkiintoisena detaljina mainittakoon, että kyseistä mittaria pidetään luotettavampana talouskasvun ennustajana kuin kilpailukykymittaria tai ns. inhimillisen kehityksen indeksiä.
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Gini-indeksin kohdalla menee vielä pahemmin metsään. Gini-indeksihän on se Suomessa tutuksi tullut "tasa-arvomittari". Maailmanpankin mukaan Unkari on samalla tasolla Suomen kanssa Gini-indeksillä mitattuna. Puola ja Viro jälleen takana. data.worldbank.org

Kannattaa myös huomata, että Talouselämä oli jättänyt vaivihkaa kertomatta sen, mikä kiristi EU:n ja Unkarin välejä; se ei ollut demokratiavaje, vaan se että Unkari suitsi keskuspankkinsa, joka on ollut tähän saakka EU:n ohjauksessa. Orbanin mukaan kukaan ei määrää demokraattista Unkaria, mutta entäpä itsenäistä Suomea? www.euractiv.com

Englantilainen Financial Times puolestaan julkaisi viime kesänä artikkelin, jonka mukaan Unkari on selättänyt talouskriisinsä. Talous on tukevalla 3% kasvu-uralla, työttömyys laskee ja valtion alijäämä ennätyksellisen pieni. Artikkelin todellinen piikki kohdistuu kuitenkin "orbanomicsin" arvostelijoihin, jotka lehden mukaan saivat pitkän nenän. Artikkeli löytyy googlettamalla "orbanomics".

Ehkä se tärkein kuitenkin unohtui Havainnoijalta, jonka lähdekritiikki jäi heppoiseksi. Victor Orban peri ankeuden entiseltä sosiaalidemokraattiselta klikiltä, kun astui valtaan vuonna 2010. Suosittelen myös Havainnoijaa pohtimaan seuraavanlaisia artikkeleita ennen kuin jatkaa Viron hehkuttamista ja tämähän ovat vielä Havainnoijan omasta tietolähteestä, joten ei luulisi olevan nokan koputtamista:

www.talouselama.fi

"Valtion ongelmiin kuuluvat korruptio, lainsäädännöllinen epävarmuus, päätöksenteossa..."

Entäpä sitten tuo Havainnoijan ihailema EU ja IMF. IMF:n Christine Lagrange haastettiin viime vuoden joulukuussa oikeuteen 400 miljoonan euron maksuista liikemiehelle. Ranskan valtion nostama syytekirjelmä sisältää mm. syytteitä julkisen viran huolimattomuudesta, julkisten varojen väärinkäytöstä ym. www.bbc.com

Eikä mene yhtään sen paremmmin eu-presidentin, Junckerin, kohdalla. Vuosina 1995-2013 Luxemburg vakiinnutti asemansa veroparatiisina. Junckerin junailemat veromuutokset tekivät maasta eurooppalaisten yritysten turvasataman samana aikana, kun EU väitti jotain muuta Junckerin johdolla www.theparliamentmagazine.eu . Juncker joutui eromaan luxemburgin pääministerin pestistä johtuen salakuunteluskandaalista, koska maan tiedustelupalvelu oli kuunnellut laittomasti kansalaisia www.taloussanomat.fi . Kutkuttavinta Junckerin kohdalla on se, että hänen valintaansa vastustivat vain Cameron ja Orban...
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 19.03.2016 21:49
"Ukraina on surullinen esimerkki välitilaan jääneestä maasta."

Ratkaisuhan on helppo. Mikään ei estä Ukrainaa liittymästä EU:hun, ei muuta kuin töpinäksi ja jäsenyyspaperit vetämään. Ongelmaksi tosin muodostunee se, että mitä tahansa EU sinne lappaakin, rahat katoavat sen siliän tien. Venäjähän karhuaa maalta miljardien edestä lainoja myydystä maakaasusta, eikä tietenkään unohdeta niitä Ukrainan kotimaiseen käyttöön ohjattuja kaasuvirtoja, jotka oli alunperin tarkoitettu Euroopan kaasumarkkinoille.

en.wikipedia.org

Olen aivan varma, että Suomessakin odotetaan innolla, miten 50-miljoonaisen maan, jonka pinta-ala vastaa Ranskaa, kunnostus alkaa veroeuroilla. Siinä tulee maksettavaa, mutta kyllähän rikkaalla Suomella on varaa, nimittäin Kreikka II:sta odotellessa... :D
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 19.03.2016 22:05
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy