ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Ulkoministeriö pisti uusilla kehitysyhteistyön eettisillä ohjeillaan lähetysjärjestöjä tiukan paikan eteen

JuhaniV • 06.05.2012 10:53 NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Ulkoministeriö on kiteyttänyt yhteen A4:een selkeät eettiset säännöt valtion tukea kehitysyhteistyöhön saaville järjestöille.

- Kaikille kehitysyhteistyöhön osallistuville taataan ihmisarvon, ihmisoikeuksien, kulttuurin, uskonnon ja aatteen kunnioitus vapaana kaikista syrjinnän muodoista. Valtion tuella toteutettavan kehitysyhteistyön tulee olla vapaa kaikesta syrjinnästä.

- Yleisimmät syrjinnän muodot liittyvät uskontoon, poliittiseen tai aatteelliseen kantaan/mielipiteeseen, vakaumukseen, sukupuoleen, etniseen taustaan, kastiin, kieleen, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin, ikään tai henkilöön liittyvään muuhun tekijään.

Ulkoministeriö edellyttää, että jos järjestö ottaa vastaan valtiolta taloudellista tukea kehitysyhteistyötään varten, järjestö on hyväksynyt UM:n eettiset ohjeet. Jos niitä ei noudateta, voidaan rahat määrätä palautettaviksi.

Ulkoministeriö lähetti alkuvuodesta eettisten ohjeiden luonnoksen lausunnolle eri järjestöille. KEPA ry:n kutsumana järjestöt kokoontuivat pohtimaan UM:n eettisiä ohjeita. Tilaisuudessa kaksi teemaa aiheuttivat odotetusti erityistä keskustelua.

- Uskonnon rooli ohjeissa herätti kuumaa keskustelua. Ohjeissahan kielletään uskonnon, aatteen tai poliittisen kannan levittäminen kehitysyhteistyövaroin. Joistakin järjestöistä tuntui, että uskonto näyttäytyy ohjeissa turhan negatiivisessa valossa. Asiaa auttaisi jo se, että "kiellettyjen asioiden" listaukset olisivat aakkosjärjestyksessä niin, ettei uskontoa mainittaisi "möröistä" ensimmäisenä.

- Myös seksuaaliseen tasa-arvoon liittyvät kysymykset herättivät vilkasta keskustelua.

- Ohjeita kuitenkin koettiin voivan tulkittavan niin, että vähintään järjestö ei lähde mukaan syrjintään vaan pohtii hankkeessaan, jäävätkö jotkut ryhmät tuen ulkopuolelle sukupuolen, uskonnon tai muun seikan vuoksi. (!)

On varsin selvää, että eräät ääriuskonnolliset järjestöt joutuvat tiukan paikan eteen. Niille ei myönnetä tukirahaa, jos ne pitävät kiinni konservatiivisista periaatteistaan esimerkiksi suhtautumisessa naispappeuteen ja homoihin. KEPA:n keskustelussa maininta joidenkin ryhmien jättämiseksi ulkopuolelle esimerkiksi sukupuolen tai uskonnon vuoksi, on epätarkka mutta huolestuttava. Tuo lausuma voisi tarkoittaa sitä, että järjestö kanavoi tukea omien tarkoitusperiensä mukaisella tavalla ja syrjäyttää joitakin ryhmiä välttääkseen tukirahojen menettämisen. Tuollaista toimintaa voitaisiin pitää suorana syrjintänä ja UM:n kirjaamien periaatteiden kiertämisenä.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy