ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Tutkimus yhdistää samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden ja teinien itsemurhien määrän laskun

Sami Mollgren • 20.02.2017 22:30 • 1 kommentti. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • ULKOMAAT
Yhdysvalloissa julkaistun tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden ja teini-ikäisten itsemurhayritysten määrän vähenemisen välillä on yhteys.

Jama Pediatrics -julkaisussa julkaistun tutkimuksen kohteena oli itsemurhayritysten määrän muutokset 47 USA:n osavaltiossa, joista 32:ssa oli vuoden 2015 alkuun mennessä sallittu samaa sukupuolta olevien avioliitot. Aineistona oli noin 763 000 lukiolaisen tiedot vuosien 1999 ja 2015 väliltä.

Niissä osavaltioissa, joissa sallittiin samaa sukupuolta olevien avioliitot, vähenivät nuorten itsemurhayritykset lakimuutoksen jälkeen kaikkiaan seitsemällä prosenttia. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten kohdalla laskun suuruus oli 14 prosenttia. Muutosta ei tapahtunut niissä osavaltioissa, joissa lakimuutosta ei ollut tehty.

Itsemurha on 15-24-vuotiaiden toiseksi yleisin kuoleman syy. Tutkimuksessa selvisi, että ennen yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden hyväksymistä kaikista nuorista 8,6 prosenttia ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista nuorista 28,5 prosenttia oli yrittänyt surmata itsensä.

Vaikka tutkimus ei anna suoranaisia vastauksia asioiden yhteydestä, arvioi tutkija Julia Raifman Johns Hopkins -yliopistosta itsemurhayritysten vähenemisen syyksi yhdenveroisten oikeuksien saamisen antaman mahdollisuuden suhtautua toiveikkaammin tulevaisuuteen, samoin ympäristön asenteet ovat saattaneet muuttua näitä nuoria kohtaan myönteisemmäksi. Hän muistuttaa kuitenkin, että muutos voi tapahtua toiseenkin suuntaan, jos vähemmistöihin kuuluvien asemaan tehdään heikennyksiä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Erityisesti murrosiässä on tärkeää voida uskoa tulevaisuuteen ja kokea toivoa - jota ruokkii esimerkiksi kokemus yhdenvertaisuudesta. Ja tuota kokemusta seksuaalivähemmistöön kuuluvalla nuorella vahvistaa monien muiden tekijöiden ohella se, että mahdollisesti syntyvä parisuhde on yhdenveroinen kumppanin sukupuolesta riippumatta.

Aito avioliitto -väen piirissä tähän näkökulmaan on useasti viitattu "höpöhöpönä". Sitä se ei kuitenkaan ole. Minusta on surullista, että tällaiseen asiaan suhtaudutaan vähättelevästi. Niitä yhdenvertaisia mahdollisuuksia ei ole ollut, eikä ehkä ole täysin vieläkään, sillä mahdollisuuteen sisältyy myös kokemus siitä, että mahdollisuus todella on. Mutta parempaa kohti mennään.

On aivan hahmotettavaa, että tulevaisuuteensa lisää toivoa saanut nuori voi paremmin.

Näitä asioita lähestytään usein teorioiden kautta. Minä ja muutkin seksuaalivähemmistöihin kuuluvat voimme kuitenkin tuoda asiaan myös omakohtaisen kokemuksen. Aito avioliitto -väki ei yleensä voi.

En toivo kellekään nuorelle hukaan heitettyjä vuosia siksi, että omassa päässä velloo häpeän tunne itseä kohtaan, koska oman itsen yksi ominaisuus on arvotettu alemmaksi sekä konkreettisesti (lainsäädännössä) että asenteissa.

Lainsäädäntö seksuaalivähemmistöjen suhteen alkaa olla meillä paketissa, mutta asenteiden kanssa on vielä iso työsarka. Ja toki sukupuolivähemmistöjen kohdalla on vielä paljon työtä konkretiankin suhteen - saati sitten asenteiden osalta.

Onneksi esimerkiksi koulujen uudessa opetussuunnitelmassa aletaan entistä paremmin ottaa huomioon kaikenlainen moninaisuus.
  smo • 23.02.2017 09:58
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy