ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Turku Pride sai taustalleen yhdistyksen

Sami Mollgren • 16.11.2014 18:07 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Turku Pride kiinnitettiin maanantaina 15. syyskuuta 2014 symbolisesti rakkauslukolla Turkuun. Nyt Turku Pride on saanut tuekseen yhdistyksen.
Turku Pride -yhdistys perustettiin Turussa 12. marraskuuta 2014. Yhdistyksen tarkoituksena on vakiinnuttaa Turkuun Pride-tapahtumaperinne.

Yhdistyksestä kerrotaan, että resurssien salliessa Turku Pride järjestetään vuosittain. Tapahtuman tärkein osa on mielenosoituskulkue, joka pyrkii tekemään näkyväksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteiskunnassa kohtaamaa epäoikeudenmukaisuutta.

Vuoden 2015 tapahtuman koordinaattorihaku käynnistetään yhdistyksen mukaan pian.

Yhdistyksen sääntöihin kirjattiin, että pyrimme toiminnallamme kunnioittamaan Stonewallin mellakoiden muistoa. Tavoitteenamme on toteuttaa ja tukea suuren skaalan aktivismia ilman tiukkapipoisuutta, linjaa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Laura Pohjola.

Pohjola oli toinen Turun syyskuussa järjestetyn pride-tapahtuman ja sen osana olleen pride-kulkueen taustahenkilöistä. Tuolloin kulkue järjestettiin Turussa teemalla "vapaus valita – oikeus olla", ja siihen osallistui yli 3000 mielenosoittajaa.

Stonewall-kapinan katsotaan olevan modernin hlbti-liikkeen alku. Perjantaina 27. kesäkuuta 1969 poliisi teki ratsian suosittuun "Stonewall Inn" homobaariin, Christopher Streetilla, Greenwich Villagessa New Yorkissa. Sillä kertaa asiat eivät menneet normaalin kaavan mukaan, vaan poliisin asenteeseen ja väkivaltaan kyllästyneet baarin asiakkaat nousivat avoimeen vastarintaan. Mellakka levisi kaduille, ja tapahtuma sai paljon julkisuutta tiedotusvälineissä. Mellakat jatkuivat useamman päivän ajan. Se oli ensimmäinen kerta, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat nousseet avoimeen ja laajaan vastarintaan syrjintää vastaan.

Suomessa pride-tapahtumia on viime vuosina alettu järjestää vuosittain useampia, eri kaupungeissa. Sitä ennen pride-tapahtumia, jotka aiemmin tunnettiin "vapautuspäivinä", järjestettiin vuosittain, vuorovuosin eri puolilla maata.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy