Tom of Finland -elokuvan näyttelijät julki

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 10

Tom of Finland -elokuvan merkittävimmät näyttelijävalinnat julkistettiin Berliinissä sunnuntaina, kaupungissa vietettävien Berliinin elokuvajuhlien yhteydessä.

Touko Laaksosen rooliin tulee näyttelijä Pekka Strang, hänen elämänkumppaniaan Veliä esittää Lauri Tilkanen ja siskoaan Kaijaa Jessica Grabowsky.

Helsinki-filmin tuottaman Tom of Finland -elokuvan ohjaa Dome Karukoski ja sen kuvaukset käynnistyvät keväällä. Kustannuksiksi on arvioitu 3,8 miljoonaa euroa, ja rahoitus tulee Suomalaisten rahoittajien lisäksi Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta.

Elokuvan on määrä saada ensi-iltansa alkuvuodesta 2017.

Käsikirjoituksen on tehnyt tuottaja Aleksi Bardy, ja sen taustalla olevan tarinan ovat kehittäneet Karukoski ja Bardy.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingin Sanomat kertoo, että Suomen ohella kuvauspaikkoja on Berliinissä ja Los Angelesissa. Lisäksi kuvauksia on Ruosin Göteborgissa, koska kaupungissa 1950-luvun henki on säilynyt paremmin.

HS: Tom of Finland -näyttelijät julki: Päärooleissa Pekka Strang, Lauri Tilkanen ja Jessica Grabowsky

10 kommenttia

Mainiota että suomalaisnäyttelijät pääosissa, Toukona ja Velinä - ja muistuttavatkin esikuviaan sopivasti.

Saa toki nähdä, miten hyvin heterot osaavat näytellä miehisiä homoja ; )

Tilkanenhan on ainakin aiemmin esiintynyt elokuvissa ihan alastikin, joten ehkä näemme hänet alasti myös Velin roolissakin, aviorakastelemassa Toukon kanssa.

Mukavasti rahoitus- ja tekijäyhteistyötä, myöskin Saksasta, sillä koskettaahan elokuva tavallaan Saksan homo-historiaakin, ääri-kristittyjen natsien tekostenkin historian kautta.

Kommenttia muokattu: 14.02.2016 klo 14:45
Karukoski kertoi, kuinka aikanaan hän ei tiennyt, että "Tom of Finland" -taiteilijanimellä tunnettu Touko Laaksonen oli suomalainen. Karukoski oli luullut tätä amerikkalaiseksi, joka oli vain viehättynyt Suomesta."

Tuo johtuu toki siitä, että Touko markkinoi töitään paljolti Yhdysvaltoihin ja hänelle muodostui tiiviit suhteet siellä säätiötään pyörittäviin ja että Touko lahjoitti tuotantonsa lopulta tuolle yhdysvaltalaiselle säätiölle, joka sittemmin markkinoi Tom of Finlandia "amerikkalaisena" ilmiönä.

Touko ja hänen kulttuurityönsä tuli laajemmin esille suomalaisena meillä vasta vuoden 1999 jälkeen, jolloin saatiin meillä kumottua laeista pois ns. kehotuskieltopykälä, joka oli säädetty 1970 umpikristittyjen vaatimuksesta ja jolla kiellettiin asiallisen informaation julkaisua seksuaalivähemmistöistä. Tom of Finlandista avoimempi kertominen meillä tuota aiemmin olisi saattanut johtaa syytteisiin. Toukohan kuoli 1991, jolloin tuo kehotuskielto-pykälä oli vielä voimassa ja se varmastikin vaikutti tietenkin Toukon päätökseen lahjoittaa työnsä Suomen ulkopuolelle, koska hänellä ei ollut tietoa, miten pahasti tuo kehotuskielto olisi saattanut vaikuttaa hänen töittensä kulttuurihistoriaan.

Noin ainakin arvelen asioiden menneen.