ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Tilanne pakolaiskeskuksissa Berliinissä ja Suomessa - viha tulee mukana matkalaukussa

vaeltaja2006 • 27.03.2016 09:23 • päivitetty: 27.03.2016 09:44 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Berliinin symboli, karhu, on myös monenkirjavuuden symboli. Kelpaat, vaikka olisit sininen, punainen, keltainen tai musta,
Berliiniläisessä Tagesspiegel-lehdessä kerrottiiin viikko sitten berliiniläisten pakolaiskeskusten tilanteesta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien (hlbti) pakolaisten asemasta. Artikkelissa yritettiin löytää syitä turvapaikan hakijoiden homovihaan. Artikkeli ilmestyi lehden queer-sivuilla.

Tagesspiegelin artikkeli oli rankkaa luettavaa. Tässä on vain osa tekstistä vapaasti referoituna. Lehden haastattelemat turvapaikanhakijat Ahmed, Abdul ja Mohammed asuvat nyt Berliinissä. He toivat mukanaan entisen kotimaansa kunnia-käsitykset. He kokevat vihaa homoja, mustia ja "vääräuskoisia" kohtaan. Totuttautuminen uuteen maailmaan vie aikaa.

Ollaan berliiniläisessä pakolaiskeskuksessa. Samassa rakennuksessa asuu 300 turvapaikanhakijaa kahden tai neljän hengen huoneissa. Tagesspiegelin toimittaja jututtaa kolmea miestä keittiössä. Asenteet ovat kovia. Mustat ovat "apinoita", tosin muutamat mukaviakin, mutta suurin osa vain rasitteena. Mielipide tuli 20-vuotiaalta egyptiläismieheltä. Entä homot? Vastenmielisiä. Jos Jumala voisi päättää, ne eivät saisi elää. Näin lausui laiha 30-vuotias mies, Abdul, lähtömaa Afganistan. Kaikki kolme haastateltua ovat sitä mieltä, että naisen tulee totella miestä, ja käytännössä nainen haluaa totella. Vaimon hakkaaminen on sallittua mutta ei tarpeellista.

Pakolaisten vihatunteista ei aikaisemmin juuri saanut julkisesti puhua. Kun 2014 tsetseenimuslimit hakkasivat syyrialaiskristittyjä, mitään keskustelua ei syntynyt. Vuotta myöhemmin arabipakolaiset yrittivät lynkata Koraania loukanneen miehen. Vähän myöhemmin Dresdenissä turvapaikanhakijat rettelöivät homopakolaisia vastaan. Tänä vuonna syyrialainen ja afgaani hyökkäsivät juutalaisen kimppuun. Kölnin uudenvuoden tapahtumat muuttivat julkisuustilannetta. Nyt saa jo puhua.

Toissa viikolla vahvat poliisijoukot tunkeutuivat koirien kanssa Tempelhofin vastaanottokeskukseen, jossa muslimit hakkasivat kristittyjä iranilaisia. Samassa vastaanottokeskuksessa afgaanit puhuivat aika avoimesti, että kristyt voisi tappaa. (Suomessa tv:ssä oli pari päivää sitten dokumentti Iranin kristittyjen karkotuksista areena.yle.fi ). Sisäministeri Frank Henkel (CDU) sanoi, että "uskonnolliset väkivallan tekijät eivät ansaitse suojaa Saksassa".

Kaikki turvapaikanhakijat eivät ole vain apua tarvitsevia uhreja, vaan myös väkivallan tekijöitä. Berliinissä asuu nyt 45 000 turvapaikan hakijaa. Keskuksia on 100.

Palataan niihin kolmeen, jotka kertoivat tuntemuksiaan keittiössä. Syyriasta tuleva 20-vuotias Ahmed piirsi mutaman päivä sitten mehupurkin kylkeen ristinpuun ja siihen daavidin tähden killumaan. Tulkki huomasi, ja pyysi häntä ja kahta muuta miestä Tagesspiegelin haastatteluun. Tässsä he nyt ovat. Ahmed sanoo, että juutalaiset ovat vastuussa tämän maailman surkeuksista. Juutalaiset olivat yllyttäneet terroristit Pariisin veritekoihin, koska Ranska on tunnustanut Palestiinan. Ja juutalaiset tukevat  Baschar al Assadia, joka ei ole mikään muslimi, vaan alawiitti. Vain sunnit ovat oikeita muslimeja ja Ahmed on sunni. Myös shiitit ja druusit ovat pettureita, siionisteja ja paholaisia. Väkivalta paholaisia vastaan on oikeutettua.

Ahmed on Syyriasta, pienestä kylästä. Perhe pyysi häntä pari vuotta sitten lähtemään pakoon Turkkiin, ja nyt hän aallon mukana tuli Saksaan. Ahmed perustelee: "kaikilla ´saksalaisilla on auto". Nyt Berliinissä kukaan ei kuitenkaan halua antaa hänelle työtä. Käytävällä hän on kuullut, että saksalaiset palkkaavat mieluummin juutalaisen kuin arabin.

Ahmed ei kerro, onko hän taistellut Syyriassa. Hänen kotikylänsä on Al-Nusran hallitsemalla alueella, ja se on Al Gaidaa lähellä oleva liike. Monet sen taistelijat haluavat islamilaisen valtion. Ahmed itse haluaa vaimon, lapsia ja työtä. Vaimon tulee olla koskematon. Egyptiläinen Mohammed puuttuu puheeseen: Onko totta, että saksalaisnaiset loikoilevat kesällä alastomina meren rannalla? Missä niiden miehet ovat?.

Mohammed kertoo lisää omasta maastaan, joka olisi maailman paras, ellei se olisi joutunut ulkoisten voimien takia kaaokseen. Lisäongelmia tuli, kun etelästä alkoi virrata "apinoita". Mohammed on työskennellyt pankissa ja sanoo, että egyptiläiset ovat arvokkaampia kuin mustat.Koko artikkeli löytyy tästä (yllä vain osa vapaasti referoituna)

www.tagesspiegel.de

Tagesspiegeliä pidetään vasemmistoliberaalina lehtenä. Nykyisin siinä on omat hlbti-sivut ja tämä artikkeli ilmestyi näillä sivuilla..


- - - - - -

Helmikuun loppupuolella kerrottiin, että Berliinin Treptowin kaupunginosassa on avattu 124-paikkainen pakolaiskeskus hlbti-pakolaisille. Ensimmäiset asukkat ovat jo tulleet.

Olosuhteet ovat hyvät verrattuna esim. urheiluhallien joukkomajoitukseen. Täällä on 29 asuntoa yksiöistä neljän huoneen asuntoihin. Tarkoituksena on, että tämä olisi ensi vaiheen asunto. Poliisi valvoo talon ympärisstöä.

Homo- ja lesbojärjestö on laskenut, että Berliinin laueella on elokuusta lähtien ollut noin sata väkivaltaista hyökkäystä hlbti-pakolaisia vastaan.


Hlbti-pakolaisten tilanne Suomessa

Viikko sitten Hufvudstadsbladetissa haastateltiin Hesetassa työskentelevää Aaro Horsmaa, jonka yhtenä tehtävänä on auttaa hlbti-pakolaisten kotouttamisessa. Joka viikko Hesetaan tulee yhteydenottoja turvapaikanhakijoilta, jotka tuntevat olonsa yksinäisiksi ja syrjityiksi. Syrjintää harjoittavat pakolaiskeskusten muut asukit. Tilanne on jatkunut tällaisena jo pidempään, ja nyt
Maahanmuuttovirastollakin on valmius toimia asiassa.

Turvapaikkaa hakevat hlbti-ihmiset eivät useinkaan luota sosiaalityöntekijöihin tai viranomaisiin. Mieluummin soitetaan suoraan Hesetaan. Aaro Horsma on Hesetassa suunnittelukoordinaattorina, ja hän tapaa epätoivoisia hlbti-pakolaisia joka viikko. He tulevat maista, joissa heitä uhkaillaan ja vainotaan, eikä ole helppo luottaa kehenkään.

Pakolaiskeskuksissa tilanne on stressaava. Paineet kohdistetaan erilaisiin ihmisiin, esim. homoihin. Monet suonalaiset ovat ihmetelleet, että pitkän pakomatkan jälkeen viha pakolaisten keskuudessa eri ryhmien välillä on entisellään. Välikohtauksista on uutisoitu lehdissä. Tungos on yksi selittävä tekijä. Joissakin maissa on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvillle järjestetty erillisiä majoitustiloja, ei kuitenkaan Suomessa. Ylitarkastaja Mikaela Lindroos Maahanmuuttovirastosta hieman epäilee erillisten hlbti-vasttaanottokeskusten perustamista, koska ne voivat leimata siellä asuvat.

Aaro Horsma kertoo, että tällä hetkellä Hesetasta apua pyytäneitä turvapaikanhakijoita on noin 40. He haluaisivat pois pakolaiskeskuksesta, koska heihin kohdistuu väkivallan uhkaa. Osa hlbti-pakolaisista ei kuitenkaan koe uhkaa ja osa ei ota yhteyttä muista syistä, sanotaan maahanmuuttovirastosta. Taustalla saattavat olla kieliongelmat tai se, ettei tunneta vielä riittävästi suomalaista yhteiskuntarakennetta.

Horsman mukaan hlbti-pakolaisille tarvittaisiin omia keskuksia pääkaupunkiseudulla, koska täällä tietämys hlbti-asioista on parempaa. Muualta maasta pitäisi apua hakevat siirtää tänne. Mikaela Lindroos arvelee, että asiata päästää neuvottelemaan huhtikuussa.

Aaro Horsman mukaan turvapaikkaa hakevia pitäisi entistä paremmin informoida oikeuksistaan ja heidän pitäisi jo ensimmäisessä puhuttelussa nostaa esiin hlbti-asia. Sosiaalityöntekijöitä tulisi informoida siitä, että hlbti-pakolaiset tarvitsevat erityistä tukea. Kyse on paljon pakolaiskeskusten henkilökunnan koulutuksesta.

Hesetan piirissä kokoontuu tiistaisin tukiryhmä, jossa on keskimäärin 20 turvapaikanhakijaa mm. Lähi-Idän maista ja Pohjois-Afrikasta. Ryhmässä keskustellaan mm. kulttuurieroista ja ihmisoikeuksista.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ja jotta asia ei lerpahtaisi abrahamisen yksipuoliseksi, niin muistettakoon että homovihaa on yhtä lailla myös
- Syyrian ja Irakin ortodoksikristittyjen
- Eritrean (enemmistönä olevien) katolis-kristittyjen
- Ugandan, Etiopian, Nigerian, Kenian ... kristityn enemmistön
- Egyptin kopti-kristittyjen
- tiettyjen Karibian maiden kristittyjen
keskuudessa ja siksi noistakin kaikista maista on kristittyjen vainoamia homoja turvapaikanhakijoina Suomessakin.
ortodoksi-Venäjääkin unohtamatta.

Tuolla Hesetan keskusteluryhmässä on mukana turvapaikan hakijoita myös noista, kristillisen homovihan maista.

Nythän Euroopan maissa kristityt natsit ja muut ääri-kristityt hakkaavat muslimipakolaisia, mikä sekin jostain syystä on tuosta uutisesta jäänyt mainitsematta. Yksistään Saksassa on tehty jo ainakin pari tuhatta iskua pakolaiskeskuksiin.

Suomessa ja muussa Euroopassahan tunnetusti kalpeanaamat arvostavat afro-ihmisiä täysin yhdenvertaisina ... vai miten se meneekään, oman silmähirren näkeminen, muiden silmämalkaan verrattuna.

Suomessa, Pääkaupunkiseudulakin vok:ssa (vastaanottokeskuksissa) on käytännön ikävänä ongelmana sekin, ettei siellä majoitetuille ole tarjolla edes omaa lukittavaa kaappia, jonne arvoesineet yms voisi laittaa. Tuosta aiheutuu ikävä potentiaalisten varkauksien ongelma aina, kun vok:sta poistuu omasta makuupaikastaan, peseytymäänkin tai ruokailemaan tai viranomaistapaamisiinkin, ulkoilusta yms puhumattakaan - eli pitää joko ottaa kaikki arvokkaampi aina mukaansa tai on potentiaalinen vaara että voi menettää jotain. Silloinkin kuin Hesetan hlbt-pakolais-ryhmätapaamiseen menijät lähtevät vok:sta, pitää heidän ottaa tärkeät tavaransa mukaan tai jättää ne vok:ssa muitten armoille. (pihistäminenhän, tilaisuuden tullen, ei ole suomalaiskulttuurissakaan yhtään tuntematon asia). Jos turvapaikanhakijalle, joka on vok:ssa antaa täällä meistä joku ystävänlahjaksi vaikkapa suklaarasian, on se kysyttyä tavaraa muiden vok:ssa olijoiden keskuudessa - muista, arvokkaammista tavaroista puhumattakaan. Kannattaa siis mieluummin viedä pakolais-tuttava vaikkapa ravintolaan syömään tai elokuviin tms.

Olisikohan lukittavien kaappien järjestäminen vok:hin ollut niin suuri kustannusasia?

Pääkaupunkiseudun vok:ssa on ongelmana myös se, ettei siellä olijoille ole tarjolla edes kuntosalimahdollisuutta, kuten joissakin muuaalla päin maata olevissa vok:ssa osin on. (hlbt-turvapaikanhakijat ovat myös kertoneet, etteivät edullisemmat kuntoilupaikat ole edes hyväksyneet heitä kuntoilemaan paikkaan, johon heillä juuri ja juuri voisi olla juuri ja juuri varaa). Ja muutenkin noissa täällä Pks vok:ssa tekemismahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Sosiaalityöntekijätapaamisiinkin on kuulemma melkoiset jonot, eli joutuu odottamaan pitkän ajan, viikkokausiakin, eli ongelmiin ei siten saa apua pitkiin aikoihin. Pakolaisilla se pelko viranomaisia kohtaan on syvälle juurtunutta, lähtömaiden kokemusten perusteellakin.

Samoin hlbt-pakolaisillakin on vaikeaa päästä suomen kielen kursseille vok:n kautta silloin kuin vielä hakee turvapaikkaa. Eräskin Helsingin vok:ssa olija kertoi että hän hakeutui omatoimisesti suomen kielen kurssille ja maksaa sen itse, eli suurimman osan siitä ~80e kk-rahastaan (hänen liki kaikki omaisuutensa oli viety maassa, josta hän joutui pakenemaan). Hän on lähtömaassaan akateemisesti koulutettu, joten älysi toki heti että hänen on opeteltava täällä kieli mahdollisimman vikkelään, voidakseen rakentaa täällä uutta elämää. (Hän jostain syystä tuli tänne, vaikka oli lähtömaassaan kuullut suomalaistenkin lähetysjärjestöjen julistavan homovihaa).
Kielikurssin eteneminen on vaan tuntunut hänestä liiankin verkkaiselta, joten vinkkasin henelle lisämahdollisuuksista mm. netissä ja yrittämään keskustella mahdollisimman paljon suomalaisten kanssa (urheasti vaan, rasismia pelkäämättä).
Setan toiminnan lisäksi hlbt-tahot voisimmekin koettaa järjestää talkoopohjalta suomen kielen keskusteluryhmiä hlbt-pakolaismaahanmuuttajille.

Suomessakinhan on turvapaikanhakija-pakolaisten lisäksi monia muitakin hlbt-maahanmuuttajia, jotka ovat löytäneet työpaikan täältä ja muuttaneet tänne asumaan. Heistä varsin monella ei ole suomen kieli hallussa, vaikka ovat olleet täällä jo muutaman vuodenkin, koska monesti tekevät varsin paljon töitä, pitkiä työpäiviä, eivätkä ole jaksaneet opetella suomea. Heillä tuntuu olevan monesti myös oman kielensä tuttavapiiriä, jonka kanssa ovat tai asuvat - usein he itse kaapissa eläen.

Netin suomen kielen ilmaista oppimateriaalia mm.

tasteoffinnish.fi
www.uuno.tamk.fi
h105.it.helsinki.fi
www.infopankki.fi
venla.info
jenkkien tekemä: www.livelingua.com
(tuolta löytyy myös lukuisien maailman kielten perusoppimateriaalia, ihan meillekin turistireissuja tms. varten www.livelingua.com ja opetusmateriaalit voi ladata pdf-teksti- ja mp3-äänitiedostoina omalle laitteelleen)

Toki noita varten tarvitsee laitteen ja nettiyhteyden. Tosin osasta voi materiaalin ladaa tiedostoina omalle laitteelleen tai tulostaa web-sivumateriaalin offline-tiedostoina tai pdf-tiedostoina omaan käyttöön, omalle koneelle.

Kommenttia muokattu: 27.03.2016 klo 17:26
  human • 27.03.2016 16:23
Kuten human tuossa edellä totesi, homoviha on kaikkien abrahmisten uskontojen yhteistä kulttuuriperintöä. Judaismi ja kristinusko ovat siitä jo osittain vapautuneet. Islamilaisessa maailmassa ongelma on totta puhuen tällä hetkellä pahin. Toivottavasti asiat siellä alkavat muuttia.

Paha on toki tilanne Saharan eteläpuolisessa kristillisessä Afrikassa. Ja mikä kaikkein kamalinta, monesti homovihan yllyttäjinä toimivat lännestä tulleet evankelikaaliset saarnamiehet. On jopa tapauksia, jossa nimenomaan evankelikaalista homosanomaa on matkustettu levittämään Afrikkaan, koska kotimaassa ei enää vihanlietsontaa kuunnella. Näin toimi esimerkiksi pastri Scott Liveley USA:sta joka oli yllyttämässä Ugandalaisia poliitikoita säätämään ankaria homovastaisia lakeja.

Suomen valtion pitäisi tarkemmin puuttua Suomesta lähtevien lähetysjärjestöjen touhuihin Afrikassa. Ei pidä vaina katsella vierestä, kun täältä vihasaarnaajat matkustavat Afrikkalaiseen diktatuurimaahan käydäkseen siellä vailla oikeuksia olevan vähemmistön kimppuun. Toki myös islamilaisista maista tulevat vihasaarnaajat tulisi pitää ulkona Suomesa esim. maahantulokieltojen avulla.

Kommenttia muokattu: 27.03.2016 klo 19:15
  TjaaTjaa • 27.03.2016 19:11
Jos on halua ja mahdollisuutta turvapaikan hakijoiden auttamiseen, se tapahtuu parhaiten jonkun organisaation kautta. Esimerkiksi Suomen Punaiseen Ristiin (SPR) voi liittyä jäseneksi. SPR ja toki muutkin järjestävät kursseja eri tehtäviin. Perustiedot saadaan sen kautta. Kursseilta saatavalla tiedolla voi vältää ensimmäiset karikot, lähtiessään vaikkapa pakolaiselle tukihenkilöksi.

www.punainenristi.fi

Haasteita tukihenkilöillekin riittää. Ei ole kenties yhteistä kieltä. Tulkit ovat kovasti varattuja. Pakolaiset tulevat täysin erilaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta. Pakolaiselta puuttuvat kenties kaikki perustaidot suomalaisessa yhteiskunnassa selviämiseen. Jos esimerkiksi menee kauppaan ruokaa ostamaan, pakkauksesta saattaa olla vaikeaa päätellä mitä se sisältää ja kuinka se valmistetaan. Rahaa heillä on minimaalisen vähän käytettävissään. Matkustamiseen menee äkkiä puolet kuukausirahasta jne.

Vapaaehtoistyön on todettu estävän stressiä.
www.iltalehti.fi

Kommenttia muokattu: 27.03.2016 klo 19:43
  JuhaniV • 27.03.2016 19:27
Osa tuolla Hesetan, turvapaikanhakijoille suunnatussa keskusteluryhmässä kävijöistä on valitellut sitä, että siellä jutellaan ja kerrotaan liiankin kanssa niistä kokemuksista vainomaissa ... eikä niinkään paljoa muuta tukea tai apua. Eli he kokevat ongelmaksi sen että ryhmän toiminta on painottunut heidän kannaltaan liikaa niiden menneiden, koettujen asioiden "vatkaamiseen", kun he elävät tässä ja nyt tilanteessa ja miettivät tulevaisuuttaan ja elävät tämänhetkisten, heitä nyt stressaavien ongelmien kanssa.

Eli ehkä keskusteluryhmien vetäjillä on hieman liikaa tavoitteena koota kertomuksia, mitä turvapaikanhakijoille on tapahtunut ja mikä tilanne lähtömaissa yms on, yleiseen ihmisoikeustyöhön, kun taas ryhmään menijöillä odotukset ja tarpeet ovat enempi muuta, kuin käydä läpi historiaa ja antaa panostaan maansa muitten auttamiseen. Ryhmään menijöillä kun ei ole niin voimavaroja toimia muiden puolesta, kun heillä voimavaroja riittää niukasti oman elämänsä asioiden eteen panostamiseen.

Toki Heseta ei ole mikään yleinen sosiaaliapu, eikä sillä voimavaroja, mutta ehkä se voisi koettaa jollain tavoin pääasiassa nimenomaan turvapaikanhakijoita auttavien yhteyksien luomiseen ja esim. koettaa organisoida vaikkapa tapahtumia, joissa täkäläiset ihmiset ja turvapaikanhakijat voisivat kohdata ja vaikkapa pelata jalkapalloa yhdessä yms. tai tarjota omista vaatekaapeistamme suoraan hlbt-turvapaikanhakijoille jotain kelpo vaatteita, vaikkapa yhdet niistä monista farkuista, takeista tai naistenvaatteista, joita meistä osalla lienee ylimääräisiä. Eli että voisi avittaa nimenomaan hlbt-ihmisiä lahjoituksella tai mikseipä jollain heille mahdollisella vastavuoroisuudella, vaikkapa vastavuoroisella kielen opetuksella (osahan Lähi-idästä tai Pohjois-Afrikasta tulevista osaa hyvinkin ranskaa).

Olisi todella mahtavaa jos Lähi-idän hlbt-pakolaiset voisivat opettaa meitä tanssimaan dabkea, mikä nyt vaasn sattuu olemaan täkäläisestä näkökulmasta varsin kädestäpitäen homoisa tanssi www.youtube.com
sekä myös ikä- ja sukupuoli-neutraalikin www.youtube.com
(tuon musakappaleista olisi vain hyvä tietää, pakolaisten arabiean osaamisella, ettei kyseessä olisi ihan jumalien ylistyslyriikoita - ihan sillai avoimella kysärillä, että mistäs kunkin laulun sanat oikein kertovat? )

Kommenttia muokattu: 27.03.2016 klo 22:06
  human • 27.03.2016 21:54
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy