Norjan jälkeen maahanmuuttajien ja muiden vähemmistöjen piirissä ollaan huolissaan ja etsitään poliitikkojen puheista signaaleja oman turvallisuuden tunteen kohennukseksi. Kaikilta Suomen puolueilta ei sellaisia tule. HS:n tavoittaman suomalaisen historia-ammattilaisen havainnon mukaan yksikään suomalainen poliitikko ei ole maininnut mitään iskun tekijän uskonnollisesta kiihkoilusta. Se on kuitenkin murhaajan tarjoaman ajatusmaailman pääasiallinen kontaktipinta seksuaalivähemmistöjen asemaan.
Helsingin Sanomien Kari Huhta tarkasteli torstaina (s A6) Suomen "peruskristillisten arvojohtajien" kommentteja. Huhta nosti esille Timo Soinin ja Päivi Räsäsen julkisuuteen antamat ajatukset: "Voittaako hyvä pahan? Sitä ei tiedä. Maahanmuuton valvontaan pitää kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota."
Soinilla ja Räsäsellä ei ollut sanottavaa muukalaisiin ja erityisesti islamiin kohdistuvasta vihasta, joiden nimissä Anders Behring Breivik ilmoitti toteuttaneensa joukkomurhat.
Huhta huomauttaa, että kukaan suomalainen puoluejohtaja ei ole vastuussa Breivikin teoista eikä heidän tarvitse irtisanoutua niistä. Sensijaan kaikilla poliitikoilla on mahdollisuus varmistaa, ettei heidän aatekenttäänsä käytetä vastaisuudessa vahvistamaan vihan maailmaa, joka ruokki Breivikiä ja vastapuolella myös ääri-islamilaisia terroristeja.
Huhta muistuttaa, että Räsänen on puhunut vaalien alla puoluejohtajana kristillisten maahanmuuttajien suosimisesta, joka tarkoittaa selkokielellä muslimien syrjimistä. Nyt Räsänen on sekä puoluejohtaja että Suomen sisäministeri.
- Soini ei ole tässä tilanteessa ainoastaan veriteosta syvästi järkyttynyt uskovainen ihminen, vaan myös Suomen suurimman oppositiopolueen johtaja. Hänen puolueessaan on vahva muukalaisvihamielinen siipi, toteaa Huhta.
- Soini ja Räsänen ovat poliittisia johtajia, joiden puheenvuoroilla yhteiskunnan arvoista olisi nyt merkitystä. Puheet parannuksesta tai lannoitteista eivät riitä, toteaa Huhta.
Helsingin Sanomien haastattelema valtio-opin professori Mika Ojakangas totesi Soinin lausuntoja tarkastellessaan, että Soinin mukaan Breivik on murhaaja, mutta "muusta Soini ei tiedä". - Miksi Soini ei mainitse, että Breivik on oikeistoradikaali, joka vastustaa Euroopan unionia ja sen valtioiden maahanmuuttopolitiikkaa sekä kannattaa perinteisiä arvoja, Ojakangas kysyy.
Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian historian dosentti Ilkka Levä ihmetteli HS:ssa samaa. Hänen mielestään Soinin kommentti kuvastaa vastuun pakoilua. Soinin olisi pitänyt sanoa suoraan, että perussuomalaiset puolueena sanoutuu irti tällaisesta, Levä sanoi HS:lle. Levän mielestä on outoa, että yksikään poliitikko ei ole maininnut mitään iskun tekijän uskonnollisesta kiihkoilusta.
Valtio-opin professori Ojakangas ihmetteli myös Päivi Räsäsen viittausta siihen, että Norjan vuoksi on käytävä läpi ministeriön menettelytapoja, mukaan lukien maahanmuuttopolitiikka. - Tarkoittaako tämä, että Räsänen toimii heti kättelyssä Breivikin toivomalla tavalla? Yksi motiivi Breivikin teolle oli, että maahamuuttopolitiikkaa kiristetään, Ojakangas totesi.