ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit teatteri tv-kalenteri televisio radio musiikki levyesittelyt artistiesittelyt listat euroviisut
internet ja seksuaalivähemmistöt novellit ja tarinat viihde, musiikki & kulttuuri -keskusteluviihde ja kulttuuri

Tärkeä minisarja Yle Femmalla: Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin

JuhaniV • 21.01.2013 14:00 • 12 kommenttia. TELEVISIO

Kuva Tukholman kuninkaanlinnan edustan sillalta. (M.M.)
AIDS saapui Ruotsiin. Gardellin romaanitrilogia kertoo siitä mitä näille ihmisille tapahtui: kahviloissa, saunaklubeilla, sairaaloissa ja hautausmailla. Se on kiihkeä requiem nuorille miehille jotka elivät, sairastuivat, kuihtuvat pois.

Katsojan kommentti tv-sarjasta Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin: "Itkin jokaisen osan jälkeen".

YLE Femman minitv-sarja alkaa

Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin (Jakso 1/3) Ke 23.1.2013 klo 21.00 Yle Fem
Homoseksuaalina eläminen vaatii rohkeutta. Rasmus pakenee pikkupaikkakunnan ahdasmielisyyttä Tukholmaan ja rakastuu Benjaminiin.

Poistuu Areenasta 22.2.2013 areena.yle.fi

Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin (Jakso 2/3) Ke 30.1.2013 klo 21.00 Yle Fem
Kaksoiselämä repii Benjaminia, joka ei ole kertonut perheelleen asuvansa Rasmuksen kanssa. Uusi vitsaus AIDS levittää pelkoa ja kuolemaa. Hautajaiset seuraavat toisiaan.

Poistuu Areenasta 1.3.2013 areena.yle.fi

Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin (Jakso 3/3) Ke 6.2.2013 klo 21.00 Yle Fem
Benjaminin vanhemmat ovat hylänneet hänet. Rasmus ja Paul ovat sairastuneet, ja ystäviä on kuollut. Kaiken murheen keskellä Paul yllättää hienolla kunnianosoituksella elämälle.

Poistuu Areenasta 8.3.2013 areena.yle.fi

Ruotsalainen draamasarja
Käsikirjoitus: Jonas Gardell
Ohjaus: Simon Kaijser
Tuotanto: SVT, Yhteistuotanto
Torka aldrig tårar utan handskar

***

Ranneliike.netin lukijalta:
- Syyskuussa 1982 Rasmus (Adam Pålsson) astuu junasta Tukholmaan eikä aio palata jouluksi kotiin. Hän on nuori ja kaunis, ja kuin syleilyyn hän heittäytyy Tukholman gay-yhteisöön. Benjamin (Adam Lundgren) kiertää ovelta ovelle, hän kertoo Jehovasta ja koputtaa Paulin (Simon J Berger) oveen. Tuon oven takana Benjamin kohtaa Rasmuksen, eikä mikään ole entisensä. Gardellin romaanitrilogia kertoo siitä mitä näille ihmisille tapahtui: kahviloissa, saunaklubeilla, sairaaloissa ja hautausmailla. Se on kiihkeä requiem nuorille miehille jotka elivät, sairastuivat, kuihtuvat pois.

- Jonas Gardellin käsikirjoittama draama sijoittuu 1980-luvun Tukholmaan aikaan, jolloin aids saapuu Ruotsiin. Rohkeimmat homoseksuaalit ovat tulleet ulos kaapeistaan. USA:sta kuitenkin kantautuu huhuja homojen keskuudessa leviävästä sairaudesta. Miehet laihtuvat, kuihtuvat ja kuolevat. Lääkettä ei ole. Jumala rankaisee syntisistä teoista, sanotaan. Yhteiskunta vaatii kokeiden ottamista, ja keskitysleirejä tartunnan saaneille.

- Se on erittäin hienosti tehty, sitä voi katsoa monta kertaa, musiikki sopii hyvin, aivan loistavaa!

***

Toisaalla ranneliike.netissä:
Jonas Gardell: Näin Ruotsissa luotiin vihaa aidsiin sairastuneita kohtaan

ranneliike.net


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
taitaa olla vähän liian ahdistava mulle, jätänpä väliin. mutta muut saa vapaasti katsoa jos uskaltavat..
  puppeliassi • 21.01.2013 14:48
Johnny Kniga julkaisee Gardellin romaanitrilogian suomeksi. Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -sarjan aloitusosa Rakkaus ilmestyy toukokuussa 2013.

www.wsoy.fi
  SaintJudy • 23.01.2013 17:22
aivan upea sarja, tosin ahdistava mutta varmaan muistat että katsoit tämän sarjan
  kauris 1953 (ei rekisteröitynyt) • 24.01.2013 14:59
Olikos se niin, että tuo HIV vaati uhreja jo pidemmän aikaa Afrikassa, ennen kuin se levisi Länsimaihin ja jolloin vasta siitä kohu nousi.
Eli riepoiko se jo pidempään sitä ennen afrikkalaisia - mikä toki ei ollut Länsimaissa niin kiinnostavaa ... kuin vasta keskellä hyvinvointiyhteiskuntaa.

Kommenttia muokattu: 24.01.2013 klo 18:35
  human • 24.01.2013 18:35
niin siitähän on ollut juttua että amerikkalaiset tohtori mengelet olisivat huomanneet että afikassa sikiää porukkaa paljon joten kehittivät sairauden, mutta koska se levisi homojen keskuudessa myöhemmin(johtuen helpommasta tarttuvuudesta anaalista ja siksi ettei homoilla ollut pelkoa vahinkoraskauksista) niin se leimautui homojen tautina.
  puppeliassi • 24.01.2013 20:04
Englanninkielisen Wikipedian aikajanasta (http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_AIDS) löytyy merkintöjä yksittäisistä tapauksista ennen 1980-luvun epidemiaa.

Suomenkielinen Wiki listaa muutamia eri kiistanalaisia teorioita HI-viruksen alkuperäksi, myös nuo myös rokote- ja salaliittoteoriat niitä rakastaville. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä lähdekritiikki.

Erinäisiä aikajanoja löytyy eri järjestöjen sivulta, nämä keskittyvät lähinnä kartoittamaan epidemiaa viimeisen 30 vuoden ajalta.

aids.about.com

www.avert.org
  SaintJudy • 24.01.2013 20:36
Hesarin tämän päivän lehdessä on juttu otsikolla: Hi-viruksen juuret ovat yli viiden miljoonan vuoden päässä.

- Apinoilla yleisten lentivirusten geneettinen vertailu on paljastanut Hi-viruksen alkuperän. Se ja Hi:n kaltaiset lentivirukset saivat alkunsa afrikkalaisissa apinoissa yli viisi, tai jopa 12 miljoonaa vuotta sitten.

- HI-virus siirtyi jotenkin apinoista ihmisiin vasta 1900-luvun lopulla.

- Hiv-tartunta on nyt noin 34 miljoonalla ihmisellä maailmassa. Hiv voi lopulta johtaa kuolettavaan aidsiin. Eri lääkeyhdistelmillä tautia voi saada kohtalaisesti hallittua.

.
  JuhaniV • 27.01.2013 05:54
"HI-virus siirtyi jotenkin apinoista ihmisiin vasta 1900-luvun lopulla"

Myöhemmän pandemiaan verrattuna joidenkin mielestä ehkä "pikkujuttu", mutta tuossa on moneen muuhun tietolähteeseen verraten tapahtunut ilmeisesti Hesarin toimittajalta käännösvirhe.

Oikeampi tieto taitaa olla että:

HI-vitrus siirtyi jotenkin apinoista ihmisiin "at the end of the 19th century"
- eli JO 1800-luvun lopulla.
  Rokkihomo • 27.01.2013 12:15
Huh. Katsoin kaikki kolme osaa tänään. 2 osaa areenalta ja viimeisen hyvässä seurassa tv:stä nyt kun tuli. Huh. Paul oli sankari.
  Rokkihomo • 07.02.2013 01:07
Tämä oli kyllä samanaikaisesti kauheinta ja ahdistavinta, mutta myös kauneinta ja herkintä, mitä telkkarista on tullut aikoihin. Odotin tämän sarjan olevan todella koskettava, mikäli on hyvin tehty, ja sitä tämä oli. Varsinkin tuo viimeinen jakso sai tunteet pintaan kunnolla, kun katsoin sen eilen, varsinkin kun oli jo ennestään ollut huono päivä... Tärkeä katsaus historiaan todellakin.
  DyingFreedom • 07.02.2013 13:55
Katsoin kolmannen osan nyt. Se oli koskettava.

Jokaisessa sarjan jaksossa todettiin, että kaikki tämä on tapahtunut. Kaikki tuo on tapahtunut myös Suomessa. Elämänkumppania kiellettiin tulemasta hautajaisiin jopa uhkaamalla väkivallalla. Kumppanin nimi ei mahtunut kuolinilmoitukseen jne. Kaikkea tätä. Ja sitten myös päinvastoin. Sairastunut ilmoitti, että hänen hautajaisissaan ei saa itkeä. Muistotilaisuudessa tarjoiltiinkin shampanjaa.

Koskettavaa on ollut se, että kanssaihmisten antamaa pyyteetöntä auttamista ja tukemista on löytynyt varsin paljon. Näin Suomessakin, jossa ajatellaan monesti, että yhteiskunta hoitaa ja sen pitää hoitaa. Julkisten palveluiden tuottamaa apua ei ole ollut saatavilla riittävästi pitkiin aikoihin. Siitä lähtee läheisten tekemä tukityö.
  JuhaniV • 07.02.2013 21:45
Heräsin tähän ohjelmaan ihan liian myöhään. Jouduinkin sitten katsomaan sen erilaisissa osissa Yle Areenalta tai Youtubelta :-(

Olen nyt katsonut kaikki osat moneen kertaan. Ensimmäisellä katselukerralla tuntui, ettei saa hengitetyksi. Toisella kerralla itkin. Kolmannella kerralla aloin pohtimaan.

Olen itse ollut lapsi, kun AIDS tuli Suomeen, joten asiasta ei ole omakohtaisia muistikuvia.

Aihe on nyt alkanut kovasti kiinnostamaan. Vanhemmilta kollegoiltani olen asiasta kysellyt. He ovat kertoneet, että kyllä niinä aikoina hoitajat ja lääkärit jakautuivat selkeästi niihin, jotka syyllistivät, moralisoivat ja pelkäsivät itse hysteerisesti tartuntaa, ja niihin, jotka uskalsivat nähdä ihmisen ihmisenä.
  Miritza • 13.03.2013 12:00
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy