ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Taiwanissa edistetään samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta

Sami Mollgren • 12.11.2016 15:38 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Taipeissa lokakuussa 2016 pidetty tasa-arvoista avioliitto-oikeutta vaativa pride keräsi 80 000 osallistujaa. Etenkin nuorten keskuudessa yhdenvertaisuuden kannatus on suurta. (kuva: Chiang Ying-Ying / AP / Lehtikuva)
Taiwanissa keskustellaan samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimisesta. Mikäli kaavailut käyvät toteen, tulee Taiwanista ensimmäinen homoavioliitot sallinut kolkka Aasiassa.

Lokakuun lopussa kymmenen Taiwanin hallitsevan Demokraattisen edistyspuolueen edustajaa kertoi esittävänsä lakimuutosta, joka sallisi samaa sukupuolta olevien avioliitot. Käytännössä muutettaisiin avioliittolainsäädännössä eri sukupuoliin viittaavat kohdat sukupuolineutraaliin muotoon.

Lakiesitys odottaa parhaillaan pääsyä parlamentin keskusteltavaksi.

Taiwanin ensimmäinen naispuolinen presidentti Tsai Ing-wen on ilmaissut tukensa samaa sukupuolta olevien avioliitoille.

Eräät uskonnolliset ryhmittymät vastustavat kiivaasti lakiestiystä. Samalla kun tuki samaa sukupuolta olevien avioliittoja kohtaan kasvaa ja lainsäädännön edistäminen näyttää tuottavan tulosta, ovat uudistuksen vastustajat koventaneet äänenpainojaan. Avioliittolainsäädännön vastustajat ovat konservatiivipoliitikkoja ja pieniä konservatiivisia kirkkoja. Ensimmäinen tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä koskeva esitys tuli parlamentin käsittelyyn jo 2013, mutta se torpattiin loppuvuodesta 2015, juuri ennen vuoden 2016 alun parlamenttivaaleja. Lain torppaamisen taustalla oli kristittyjen ryhmien kokoama 400 000 allekirjoituksen lakiuudistusta vastustava adressi.

Joidenkin arvioiden mukaan 23 miljoonan asukkaan Taiwanissa uskonnolliset asenteet eivät kuitenkaan määritä asenteita hlbti-vähemmistöihin erityisen voimakkaasti, sillä buddhalaisuudessa ja taolaisuudessa ei ole voimakkaita kielteisiä näkemyksiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavista asioista.

Mielipidetiedustelujen mukaan erityisesti nuoret ovat valmiita sallimaan samaa sukupuolta oleville pareille avioliitto-oikeuden; 20-29 -vuotiaiden keskuudessa 80 prosenttia. Koko väestöstä vuonna 2012 tehdyn mielipidekyselyn mukaan 55 prosenttia tukee samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoihin, kun 37 prosenttia vastustaa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa edistävät ryhmittyvät ovat viime vuosina pyrkineet voimakkaasti vaikuttamaan asenteisiin.

Vuonna 2010 Taiwanin opetusministeriö päätti, että koulujen oppikirjoihin tuodaan myös seksuaalivähemmistöihin liittyviä aiheita.

Lokakuussa Taipeissa järjestetty pride-tapahtuma keräsi arviolta 80 000 osallistujaa. Tapahtuman teemana oli avioliitto-oikeus myös samaa sukupuolta oleville pareille. Aiempinakin vuosina Taiwanin pride-tapahtuma on kerännyt vastaavanlaisien osallistujamäärän.

Taiwanin - Kiinan tasavallan - itsenäisyys on kiisatanalainen. Manner-kiinaa hallitseva Kiinan kansantasavallan noudattaman "yhden Kiinan politiikan" vuoksi vain harvoilla mailla on diplomaattisuhteet Taiwaniin, eikä Taiwan kuulu Yhdistyneisiin kansakuntiin. Taiwanilla on kuitenkin vilkkaat kansainväliset kauppasuhteet ja käytännön yhteydet, eikä kansantasavalta vastusta niitä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kiitokset toimittajalle että uutisessa selvästi kerrotaan, että tuollakin avioliittoja ja rakkautta vastustavat nimenomaan abrahamis-kristityt,
eli rakkauden vastaisen uskonnon harrastajat.

Toivottaan kuitenkin että Rakkaus voittaa Taiwanissakin,
kuten meilläkin.

Avioliitto-oikeiuden saaminen Taiwaniin voisi sitten avata saman hyvän kehityksen myös ainakin Vietnamiin ja Thaimaahan, ehkä Japaniinkin (joka muuten on vähän konservatiivisempi tosin), joissa kristityillä ei ole niin ikävää valtaansa, onneksi. Vietnamissahan asiasta on hallinto keskustellutkin, sekä toiminut muilta osin yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja valmiutta avioliitto-asiaan on ollutkin, mutta ei vielä saatu silti aikaiseksi.

Kommenttia muokattu: 12.11.2016 klo 15:53
  human • 12.11.2016 15:46
Taiwan onkin Vietnamin ja Thaimaan ohella vahvin ennakkosuosikki veikkauksissa siitä, mikä Aasian maa (Taiwania käsiteltäköön tässä yhteydessä kuin itsenäistä valtiota) laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot.
  Veikko Veto (ei rekisteröitynyt) • 12.11.2016 21:19
Taiwan on itsenäinen valtio. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Taiwan)
  KJ (ei rekisteröitynyt) • 14.11.2016 10:58
Väliaikatietoja

Taiwanin parlamentti on käsitellyt toisen kerran aloitetta avioliittolain muuttamisesta tasa-arvoiseksi. Jos oikein ymmärsin, vastustavat kansanedustajat ehdottavat mm. rekisteröityä parisuhdetta tai samaa sukupuolta oleville pareille tarkoitettua erillistä avioliittolakia. Yhdenvertaisuutta kannattavat eivät tietenkään hyväksy erillistä lakia samaa sukupuolta oleville pareille, vaan haluavat siviilioikeuteen kuuluvan kaikkia koskevan avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi.
Lastenpsykiatrian professori Yen Chen-fang kertoi kansanedustajille, että homopareilla tulisi olla samat oikeudet kuin muillakin eli mahdollisuus solmia avioliitto, perustaa perhe ja kasvattaa lapsia. Hän sanoo tutkimusten todistavan, että hlbt-vanhempien kasvattamat lapset ovat yhtä terveitä ja kehittyneitä kuin eri sukupuolta olevien parien lapset. Käsittelyn aikana noin 10 000 osallistui parlamentin ulkopuolella mielenilmaukseen tasa-arvon puolesta.
www.taipeitimes.com
-----
Sateenkaarikansalaisten oikeuksia vastustavat äärikristityt, erityisesti presbyteerikirkkojen jäsenet, ovat järjestäneet mielenosoituksia, joissa he messuavat, että samaa sukupuolta olevien parien avio-oikeus johtaa insestiin, moniavioisuuteen, AIDS:n lisääntymiseen, syntyvyyden laskuun ja lopulta yhteiskunnan täydelliseen kaaokseen. Kiihkoilijat ovat käyneet epätoivoisemmiksi ja kovaäänisemmiksi. Jotenkin tuttua.
Nyt myös buddhalaiset, taolaiset ja muut uskonnolliset ryhmät ovat perustaneet yhteisen järjestön vastustamaan avioliittolain muutosta, koska se vahingoittaisi kuulemma perinteistä moraalia ja koko yhteiskunnan perhearvoja jne. Kannattajien ja vastustajien mielenosoituksia tulossa viikonloppuna.

Kommenttia muokattu: 01.12.2016 klo 16:10
  Havainnoija • 01.12.2016 01:04
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy