Suomesta sunnuntaina 25.5. järjestetyissä EU-vaaleissa edustajiksi EU-parlamenttiin valittiin 13 edustajaa. Valituista viisi on tällä hetkellä kansanedustajia. Yhtä aikaa ei voi olla edustaja kansallisessa parlamentissa ja MEP. Samaten viisi nyt valituksi tulleista uusi pestinsä.
Suomen uusista EU-edustajista yhdeksän on ilmoittanut kannattavansa samaa sukupuolta olevien välisiä avioliittoja. Vaikka europarlamentti ei vaikutakaan EU:n jäsenvaltioiden omiin avioliitolainsäädäntöihin, pidetään suhtautumista tasa-arvoiseen avioliittoon yleisesti indikaattorina kyseisen henkilön suhtautumisesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
Kokoomuksesta edustajiksi valitut Alexander Stubb, Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen suhtautuvat kaikki myönteisesti hlbti-yhdenvertaisuuteen ja esimerkiksi tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Pietikäinen on toiminut EU-parlamentin HLBTI-intergroupin jäsenenä ja varapuhueenjohtajana. Aiemmin myös Stubb on toiminut samassa tehtävässä.
Myös SDP:n Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri ovat molemmat ilmaisseet tukevansa tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä. Samoin Vasemmistoliiton Merja Kyllönen, Vihreiden Heidi Hautala ja RKP:n Nils Torvalds ovat kaikki profiloituneet ns. hlbti-myönteisiksi.
Keskustan Olli Rehn ilmoittaa kannattavansa samaa sukupuolta olevien avioliittoja, mutta Anneli Jäätteenmäen (kesk) kanta asiaan ei ole ollut aivan yhtä selkeä. Paavo Väyrynen (kesk) vastustaa tasa-arvoista avioliittoa. Myös Perussuomalaisten Sampo Terho ilmoittaa suhtautuvansa kielteisesti homoavioliittoihin, ja puoluetoverinsa Jussi Halla-aho vielä selkeämmin.
HS: Tällaisia ovat Suomen 13 euroedustajaa - lue profiilit
Yle: Tässä ovat uudet mepit - katso heidän esiintymisensä Ylen Meppigalleriassa
EU-vaalituloksen myötä muutoksia eduskuntaan - avioliittolain uudistuksen tukijat vähenemässä