ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Suomen sijoitus koheni ILGA-Euroopan hlbti-vähemmistöjen asemaa selvittävässä maavertailussa

Sami Mollgren • 10.05.2015 20:30 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Kartta hlbti-vähemmistöjen asemasta Euroopan alueella. Asteikko on vihreästä keltaisen kautta punaiseen (kuva: ILGA-Eurooppa)
ILGA-Eurooppa-järjestön sunnuntaina julkaiseman vertailun mukaan Suomi on vuonna 2015 Euroopan 13. paras maa hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien toteuttamisessa. Suomen sijoitus nousi edellisestä vuodesta neljä pykälää. Sijoitusta paransivat vuodenvaihteessa voimaan tulleet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakiuudistukset sekä ulkomaalaislain uudistus.

ILGA-Euroopan vertailusta kertoo Seta tiedotteessaan.

Vertailun parhaana maana jatkaa Iso-Britannia. Toiseksi paras oli Belgia, ja kolmanneksi nousi merkittäviä muutoksia lainsäädäntöönsä tehnyt Malta. Suomen edellä ovat lisäksi Ruotsi, Kroatia, Espanja, Alankomaat, Norja, Tanska, Portugali, Ranska ja Islanti. Suomen jälkeen seuraavina ovat Saksa, Itävalta ja Unkari, joissa yli puolet ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista toteutuu.

Suomen lähinaapureista Viro on sijalla 24, Puola sijalla 33, Liettua sijalla 35, Latvia sijalla 37 ja Venäjä viimeistä edellisellä sijalla 48. Peränpitäjä on Azerbaizan.

Suomi etenee, mutta puutteita lainsäädännössä on

Pohjoismaista Suomi menestyi vertailussa heikoiten. Suomessa on toteutunut 62 prosenttia ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 45 prosenttia.

Suomen pisteitä vähentävät translakiin liittyvät ihmisoikeusongelmat, vanhemmuuden vahvistamisen hankaluus ja hlbti-toimintaohjelman puuttuminen. Myöskään samaa sukupuolta olevien parien avioliitot ja oikeus adoption hakemiseen eivät ole vielä voimassa, vaikka laki onkin jo hyväksytty.

Setan sunnuntaina julkaistussa tiedotteessa puheenjohtaja Panu Mäenpää iloitsee Suomen sijoituksen noususta, mutta muistuttaa, että moni tärkeä uudistus jäi uudelle hallitukselle.

Tahdon2013-kampanja ja arkkipiispan anteeksipyyntö huomioitiin raportissa

ILGA-Eurooppa julkaisi samalla maakohtaisen raportin Euroopan maiden kehityksestä hlbti-ihmisten oikeuksissa viime vuonna. Suomen osalta raportissa nostetaan lakiuudistusten lisäksi esiin muun muassa Tahdon2013-kampanja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta sekä arkkipiispan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille esittämä anteeksipyyntö. Raportti tarjoaa tiiviissä ja helposti ymmärrettävässä muodossa ajantasaista tietoa kunkin Euroopan maan tilanteesta.

Neljäs vuotuinen raportti

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestön ILGA-Eurooppa julkaisi nyt neljättä kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne toteuttavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Pistetaulukon rakennetta on muutettu edellisestä vuodesta, joten pisteet eivät ole suoraan verrannollisia edellisvuoteen, mutta maiden keskinäiset sijoitukset ovat vertailukelpoisia.

Vertailu on julkaistu vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, bi- ja transfobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla.

ILGA-Eurooppa (ILGA-Europe) on maailmanlaajuisen ILGAn (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Huonompaan mennään varmasti nyt kun oikeisto otti vallan...
  Alamäki (ei rekisteröitynyt) • 10.05.2015 22:33
Hallitusvastuun todennäköisesti ottavista ryhmistä oikeistolaisin näyttäisi olevan samalla hlbti-myönteisin. Kaksi muuta ryhmää sijoittuvat oikeisto-vasemmisto -akselilla keskivälille, mutta ovat hlbti-kysymyksessä tuota oikeistolaisinta vanhoillisempia.

Silti mitään erityisiä merkkejä takapakista ei minusta ole, vaikka hallitukselta ei ehkä ole myöskään odotettavissa suuria avauksia hlbti-yhdenvertaisuuskysymyksissä.

Eduskunta näyttää olevan hlbti-kysymyksissä pari piirua edellistä avarakatseisempi, ja hlbti-aihepiiriin liittyvissä kysymyksissä äänestetään perinteisesti ilman ryhmäkuria (paitsi perussuomalaissa ja kristillisissä).
  smo • 10.05.2015 22:54
Ongelmana uudella hallituksella on se, että menettivät Räsäsen, joka oli hyvä roskalaatikko (ja ehkä ymmärtämttään) vetämään huomiota Suomen rakenteellisista ongelmista tällaisiin tunneasioihin. Tanja Mikähän-Se-Sitten-Olikaan-Ja-Kenen-Kanssa -ministeri ajoi aikanaan samaa asiaa. Nähtäväksi jää, kenet Kokoomus hyväksyy tällaiseksi huomio-harhauttajaksi. Veikkaan Kike Elomaata.
  JETT (ei rekisteröitynyt) • 10.05.2015 23:31
PlanetRomeon käyttäjillään (mm Gayromeo) teettämän maailmanlaajuisen onnellisuus-kyselyn tulokset ovat julistettu. Kyselyssä arvioitiin mm yhteiskunnan ilmapiiriä, muutoksia ja miten turvalliseksi ja tyytyväiseksi kokee oman elämänsä.

Sijoitus ei eroa juurikaan Ilgan vastaavasta kyselystä, joskin ero muihin pohjoismaihin on selvä. Islanti, Norja, Tanska ja Ruotsi jakoivat kärkisijat:

www.planetromeo.com
  SaintJudy • 16.05.2015 14:06
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy