ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

SKAM kerää huomiota - fanit odottavat kuumissaan sarjan uutta tuotantokautta

Sami Mollgren • 14.03.2017 15:07 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

SKAM-sarjan kohtaukset julkaistaan NRK:n verkkosivuilla ja viikon päätteeksi ne näytetään televisiossa koottuna jaksona. Kolmannella tuotantokaudella päähenkilö oli Isak. (kuvakaappaus sarjan verkkosivulta)
Syksyllä 2015 alkaneen nuorille suunnatun Norjan yleisradioyhtiö NRK:n SKAM-draamasarjan neljännen tuotantokauden alkua odotetaan sosiaalisen median keskusteluissa kuumissaan, samalla spekuloiden tulevan kauden päähahmoa.

Sarja elää "reaaliajassa"

Sarjaa julkaistaan Norjan yleisradioyhtiö NRK:n P3-radiokanavan verkkosivuilla siten, että viikon mittaan julkaistaan lyhyitä kohtauksia; esimerkiksi maanantaiaamua koskeva klippi julkaistaan maanantaiaamuna. Verkkosivulla julkaistaan myös hahmojen sosiaalisessa mediassa käymiä keskusteluja, jotka rikastavat videoklipeissä esitettyä tarinaa. Perjantaina televisiossa esitetään viikon aikana julkaistuista klipeistä koottu 20-50 minuutin mittainen jakso. Kuvauksien ja esityksen välinen aika on pidetty lyhyenä. Useimmilla sarjan hahmoilla on omat tilit Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa, joita myös päivitetään sarjan edetessä. Tapahtumia seurataan päähenkilön näkökulmasta, eikä muiden hahmojen muualla tapahtuvat tekemiset tule esiin kuin esimerkiksi jälkipuheiden muodossa.

Sarjan alkaessa syksyllä 2015 ensimmäisen tuotantokauden päähahmo Eva (Lisa Teige) ja tämän poikaystävä Jonas (Marlon Valdés Langeland) olivat lukion ensimmäisellä luokalla. Keskeisiä hahmoja olivat Evan kaverit Noora (Josefine Frida Pettersen), Vilde (Ulrikke Falch), Sana (Iman Meskini) ja Chris (Ina Svenningdal). Myös Jonaksen paras kaveri Isak (Tarjei Sandvik Moe) oli esillä.

Toisella tuotantokaudella, keväällä 2016, päähahmoksi vaihtui Noora ja kantava juoni oli tämän suhde Williamiim (Thomas Hayes).

Jo kahden ensimmäisen kauden tapahtumia seurattiin Norjan ulkopuolella jonkin verran, mutta kolmannen tuotantokauden päähahmo Isak, tämän kasvutarina ja suhde Evenin (Henrik Holm) kanssa tekivät sarjasta kansainvälisesti tunnetun. Norjan yleisradioyhtiö NRK joutui tammikuussa 2017 rajoittamaan sarjan jaksojen katselun maan rajojen sisäpuolelle sarjassa käytetyn musiikin tekijänoikeussopimusten vuoksi.

Toisella ja kolmannella tuotantokaudella mukaan on tullut muutama uusi hahmo ja toisaalta joitakin on kadonnut. Tarinan edetessä mukaan tulleisiin tai keskeisempään rooliin nousseita ovat esimerkiksi Isakin kaveripiiriin kuuluvat Magnus (David Sjøholt) ja Mahdi (Sacha Kleber Nyiligira).

Kehuttu ja palkittu sarja

Sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja on Julie Andem, jonka työtä on kehuttu; tarina ja hahmot ovat uskottavia, tulevista juonenkäänteistä voi saada vihjeitä kiinnittämällä huomiota erilaisiin yksityiskohtiin. Sarjassa ei sorruta suoranaiseen opettamiseen, vaikka esiin nostetaan monia sellaisia asioita, jotka nuoria askarruttavat.

SKAM-sarjan Isak ja Even äänestettiin maaliskuussa vuoden TV-pariksi amerikkalaisen E Online -viihdesivuston järjestämässä äänestyksessä. Finaaliäänestyksessä Isak ja Even peittosivat 55,3 prosentin ääniosuudella "Shadowhunters" -sarjan Magnuksen ja Alecin.

Vuoden 2017 QX Gay Galassa Ruotsissa SKAM palkittiin vuoden ulkomaisena tv-ohjelmana.

Jo ennen kolmatta tuotantokautta sarja palkittiin Norjassa sikäläisen tv-toimialan Gullruten-tunnustuksilla viidessä kategoriassa: paras tv-draama, paras uusi sarja sekä vuoden innovaatio. Ida Vennerød Kolstø palkittiin parhaasta leikkauksesta ja Julie Andem ja Mari Magnus vuoden innovaatiosta.

Homoteeman esilläpito on myös herättänyt ärtymystä: joissain kommenteissa on oltu sitä mieltä, että homoteeman nosto kolmannen kauden pääaiheeksi muutti sarjan poliittisesti kantaaottavaksi. Pääasiassa kommentointi on kuitenkin ollut hyvin myönteistä.

NRK:n verkkosivuilla sarja on ollut ennätyksellisen suosittu. Samoin Suomessa Ylen Areenassa sarja on saanut poikkeuksellisen korkeita katsojalukuja.

Kuka on tulevan kauden päähenkilö?

Niin sosiaalisessa kuin muussakin mediassa on arvuuteltu tulevan kauden päähenkilöä. NRK ja sarjan tekijät ovat vaienneet asiasta. Uuden kauden käynnistymisen ajankohtaa ei ole paljastettu. Vuoden 2016 keväällä toisen tuotantokauden esittäminen alkoi maaliskuun alussa.

Tulevaksi päähenkilöksi on vahvimmin arvuuteltu Isakin kaveripiiriin kuuluvaa Magnusta, jonka rooli on kasvanut kolmannella tuotantokaudella tai "viihtyvyysryhmää" vetävää Vildeä, sillä kolmannen kauden viimeisessä jaksossa näiden kemiat kohtasivat. Muslimityttö Sana on myös vahvasti veikattujen listalla. Samoin Eveniä, Penetrator-Chrisiä (Herman Tømmeraas) ja Jonasta on arveltu neljännen kauden päähenkilöiksi. Sosiaalisessa mediassa on toivottu lempinimellä "EVAK" tunnetun Isakin ja Evenin tarinan jatkuvan tulevallakin tuotantokaudella.

Sarjan kolme ensimmäistä tuotantokautta on Suomessa katsottavissa kesään asti Yle Areenassa. Odotettavissa on myös neljännen tuotantokauden tulo Yle Areenaan, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa kuinka nopeasti uusien jaksojen ilmestymisen jälkeen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Katsoin Areenassa sekä 1. että 3. tuotantokauden jaksot, ja pidin molemmista. Hyvin käsikirjoitettua nuorten arkirealismin kuvausta. Myös näyttelijät tekivät uskottavaa työtä. Minua kosketti eniten 3. jakson puoliväli.
  1965 (ei rekisteröitynyt) • 21.03.2017 20:13
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy