ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Seurakuntavaalit: läpimenijöiden joukossa Seta-vaikuttajia

Sami Mollgren • 10.11.2014 19:25 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Sunnuntaina pidetyissä seurakuntavaaleissa äänesti aiempaa vähemmän nuoria, ja valituksi tulleiden keski-ikä nousi. Myös ehdolla oli aiempaa vähemmän nuoria. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,6 - alempi kuin edellisvaalien 17. Äänioikeus oli noin 3,3 miljoonalla.

Tasa-arvomyönteisiä läpimenijöitä

Helsingissä läpimenijöitä kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon olivat Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi ja 1980-luvun puheenjohtaja Jorma Hentilä. Helsingissä kirkkovaltuutetuista yli neljännes on syrjintää vastustavaksi ilmoittautuvan Tulkaa kaikki -liikkeen kannattajia. Kalliossa Tulkaa kaikki -listalta valittiin 12 ehdokas 16:sta. Helsingissä läpi meni myös Veronica Saarela.

Tulkaa kaikki -liikkeeseen kuuluvia edustavat myös esimerkiksi Vantaalla läpi mennyt toimittaja Johanna Korhonen ja Rovaniemeläinen Miikka Keränen. Valtakunnallisesti yli 180 henkilöä tuli valituksi Tulkaa kaikki -listalta.

Espoossa kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon valittiin stylistinä tunnettu Teuvo Loman.

Janakkalassa koettiin ennen seurakuntavaaleja tapaus, jossa ehdolla olleen Pirkko Kuvamon samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeutta tukevaa esittelytekstiä ei suostuttu julkaisemaan yhteisessä vaalilehdessä. Kuvamo kieltäytyi muuttamasta tekstiään, eikä hänen ilmoitustaan julkaistu. Kuvamo kuitenkin tuli valituksi, mutta vaalilehden taustalla ollut mieshenkilö ei.

Liberaali pääkaupunkiseutu, konservatiivinen muu maa

Matala äänestysinto auttoi konservatiivisempia voimia, mutta pääkaupunkiseudulla liberaalit voimat menestyivät. Muualla maassa enemmistö seurakuntien vaikuttajista on konservatiiveja.

Vajaa puolet ehdokkaista olivat selkeästi jonkun poliittisen puolueen ehdokkaita. Keskusta on kirkon päättävissä elimissä puolueista selvästi suosituin, ja kaukana sen perässä ovat Kokoomus ja SDP. Perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto ovat kirkkovaaleissa pienpuolueita.

Arvioiden mukaan äänestämättä jättäneet edustivat keskimääräistä useammin liberaalimpaa ajatusmaailmaa, joka johti vanhoillisempaa linjaa kannattavien kirimiseen. Lisäksi kirkosta arvioidaan viime vuosina eronneen etenkin vapaamielisemmän linjan kannattajia.

- Suurimmassa seurakunnassa Tikkurilassa äänestysaktiivisuus oli katastrofaaliset kuusi prosenttia. Se satoi eräiden muiden listojen laariin, arvioi Vantaan tilannetta Johanna Korhonen.

Tulkaa kaikki -liikkeessä kuitenkin iloitaan siitä, että etenkin eteläisessä Suomessa liike on vakiinnuttanut asemansa. Hänen mukaansa liike on säilyttänyt asemansa, vaikka edellisvaalien kaltaista homoilta-kohua ei ollutkaan innostamassa ihmisiä. Liike vaikuttaa nyt myös uusissa seurakunnissa.

- Edustajamme Raaseporista Rovaniemelle ja Vaasasta Joensuuhun pitävät iloisesti esillä avoimuuden, lähimmäisenrakkauden ja syrjimättömyyden teemoja kirkossa. Ojennamme yhteistyön kättä kaikille luottamushenkilöille, tulivat nämä mistä ryhmistä tahansa, sanoo Tulkaa kaikki -liikkeen koordinaattori Vesa Hirvonen sanoo


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Turussa läpi pääsi tuomiokirkkoseurakunnassa Tom Linkinen.
  martin • 10.11.2014 23:03
Kyllä.

"Äänestettiin sitä homotutkijaa" oli sivukorvalla kuultua, kertoi yksi tuttu...

Eli täällä olen, siinä toisessa ja vanhemmassa Tuomiokirkkoseurakunnassa - tosin yksin.
  Tom Linkinen • 10.11.2014 23:49
Kaiken kaikkiaan Turusta käsin eri listoilla olevia ehdokkaita jotka olivat lisäksi ilmoittaneet itsensä Tulkaa kaikki -listalle tuli valituiksi yhteensä 5 henkilöä, ja yksi heistä lisäksi seurakuntayhtymän kirkkovaltuustoon.

Me viisi olemme tosin hajallaan neljässä eri seurakunnassa, mutta tämä on ehkä alku.

Täällä on Helsinkiä karumpi vaalitulos, kieltämättä, mutta koska henkilökohtainen on poliittista ja kunhan omalla läsnäololla jaksaa hieman keskustella ihmisten kanssa, niin eiköhän tämä tästä.

Ongelmana ainakaan Turussa ei ole niinkään kirkon henkilöstö, vaan osa luottamushenkilöistä.
Tai sitten ei. Kohta se nähdään!

Kommenttia muokattu: 11.11.2014 klo 00:07
  Tom Linkinen • 10.11.2014 23:55
Täällä Nokialla meni siis loppujen lopuksi aika hyvin, kun Tulkaa Kaikki sai 3 paikkaa 33. Minä ja pari muuta tulivat valituksi. Siis tää ainakin verrattuna Turkuun.
  Hönötin • 11.11.2014 07:02
Lienee syytä todeta, että suomalaisista 75% kuuluu ev.lut. kirkkoon. Heistä 15,7% käytti ääntään.

Jos vaikkapa avokätisesti tuplaamme kirkollisvaalien äänestysprosentin 30%:iin simuloidaksemme kirkkoon sitoutuneiden määrää niin saamme: totuudenmukaisempi taso suomalaisen väestön kirkkoon kuulumisen suhteen on n. 23%.

Tämä lukema lieneekin tosiasia muutaman vuosikymmenen sisällä. Länsimaisten valtioiden ja uskontokuntien on syytä pitäytyä toisistaan erossa mahdollisimman pitkälle.
  Yesman • 19.11.2014 17:57
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy