ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Seta: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden erityistarpeisiin vastattava

Sami Mollgren • 29.11.2015 20:40 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Setan viikonloppuna järjestetty edustajakokous julkaisi kannanoton, jossa järjestö vaatii, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville pakolaisille ja turvapaikanhakijoille taataan turvallinen oleskelu Suomessa sekä asiallinen ja kunnioittava viranomaiskäsittely. Viranomaisilla on oltava riittävät tiedot seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Seta haluaa painottaa, että viranomaisten tulee kaikessa toiminnassaan, ei pelkästään puuttua syrjintään ja häirintään, vaan pyrkiä aktiivisesti myös ennaltaehkäisemään sitä niin vastaanottokeskuksissa kuin koko yhteiskunnassa.

Järjestön mukaan moni tällä hetkellä esimerkiksi Irakista ja Syyriasta tuleva turvapaikanhakija ei välttämättä tiedä, että turvapaikkaa voi hakea myös seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin kohdistuvan vainon vuoksi ja että identiteetistä voi kertoa turvallisesti viranomaisille. He ovat kohdanneet syrjintää ja vainoa viranomaisten taholta kotimaissaan, mistä syystä he saattavat kertoa identiteetistään vasta myöhemmässä vaiheessa turvapaikkaprosessia. Järjestö katsoo, että tämä ei saa vaikuttaa kielteisesti heidän mahdollisuuteensa saada turvapaikka.

- Jakamattomat ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Jokaiselle Suomessa kuuluu oikeus elää omana itsenään ilman, että joutuu pelkäämään syrjintää, nimittelyä ja väkivallalla uhkaamista. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden oloja tulee parantaa järjestämällä turvalliset asuintilat, esimerkiksi heidän tarpeitaan vastaava vastaanottokeskus. Turvapaikanhakijat tulee sijoittaa heidän halutessaan suurempiin kaupunkeihin tai pääkaupunkiseudulle, joissa heillä on mahdollisuus laajempaan vertaistukeen ja palveluihin. Tällä on keskeinen merkitys heidän kotoutumisessaan, todetaan Setan sunnuntaina julkaistussa kannanotossa.

Seta toteaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat turvapaikanhakijat tarvitsevat sensitiivistä ja asiallista kohtelua viranomaisilta, vastaanottokeskusten työntekijöiltä, tulkeilta ja järjestöiltä, turvalliset asuintilat sekä psykososiaalista tukea identiteetin salaamisesta ja koetusta vainosta johtuviin ongelmiin.

- Seta tuomitsee kaikki pakolaisia ja turvapaikanhakijoita kohtaan tehdyt väkivallanteot ja rasistiset kommentit. Turvallisuus, hyvä elämä ja mahdollisuus elää avoimesti omana itsenään Suomessa on taattava kaikille riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai perhemuodosta, toteaa Seta.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy