Suuren salaisuuden kantaminen vastaa uuvuttavaa ruumiillista työtä ja tuntuu painona kehossa. Asia selvisi Stansfordin yliopiston tekemässä neliosaisessa tutkimuksessa. Yksi tutkittava ryhmä olivat sellaiset homoseksuaalit, jotka piilottivat suuntautumisensa läheisiltään.
Syksyllä valmistuneesta ja helmikuussa hyväksytystä tutkimuksesta kertoi Suomessa Helsingin Sanomat verkkosivuillaan.
Tutkimusta tehnyttä ryhmää johtanut professori Michael Slepian sanoo, että salaisuus tuntuu fyysisenä painona kehossa ja hän arvioi sillä olevan myös vaikutuksia terveyteen. Suurempi salaisuus painaa enemmän ja se lisää riskiä mm. stressin aiheuttamaan uupumukseen.
Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva ihminen elää kaapissa, eli salaa suuntautumisensa tai vähemmistöön kuulumisensa. Jotkut ovat avoimia esimerkiksi pienelle lähipiirilleen tai uskotulle ystävälleen, mutta muilta peittävät tämän ominaisuutensa.
Usein suuntautumisensa salaamisen lopettanut - kaapista tullut - homo sanoo tuntevansa, että ratkaisu tuntui taakan pudottamiselta harteilta ja jopa uuden elämän alkamiselta. Tutkimuksen tulos viittaa kuvaannollisella ilmauksella olevaan todellista taustaa.
Kaapissaolo on monen mielestä tuntunut rajoitteena esimerkiksi täysipainoiselle sosiaaliselle elämälle. Kaapissaolija voi pelätä esimerkiksi juoruilua ja selkään puukottamista. Myös parisuhdeyritykset voivat kaatua alkutekijöihinsä, kun suhdetta joutuu piilottelemaan.
***
Tutkimusryhmän oletus oli, että salaisuudet olivat vertauskuvallisia rasitteita. Oletusta testattiin ennakkokokeessa. Sen tulokset osoittivat, että salaisuuksilla on jonkinlainen yhteys muuhun tekemiseen. Ennakkokokeen pohjalta päädyttiin tekemään neljä varsinaista koetta, joiden tuloksia analysoimalla päästiin esitettyyn lopputulemaan.
Ensimmäisessä varsinaisessa kokeessa vapaaehtoiset saivat kirjoittaa suuresta tai pienestä salaisuudesta ja sen kanssa elämisestä. Suurempaa salaisuutta muistelleet arvioivat heille kuvana esitetyn kukkulan jyrkemmäksi kuin pientä salaisuutta muistelleet.
Toisessa kokeessa suuren salaisuuden kantajat heittivät hiekkapussia. Suuren salaisuuden kantajat arvioivat matkan maaliin pidemmäksi kuin pienen salaisuuden kantajat ja heittivät pussin maalin ohi. He arvioivat matkan maaliin pidemmäksi.
Kolmannessa kokeessa puolisoaan pettäneistä ne jotka potivat huonoa omaatuntoa, kokivat fyysisen työn raskaammaksi kuin verrokkiryhmä. Eroa ei ollut kevyissä töissä.
Neljännessä kokeessa kaapissa olevat homoseksuaalit olivat haluttomia auttamaan fyysistä ponnistusta vaativassa tehtävässä, kun taas verrokkiryhmä oli suostuvaisempi.
hs.fi: Tutkimus: Salaisuuden kantaminen on ruumiillista työtä
apa.org: The Physical Burdens of Secrecy