ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Saksan kolmas sukupuoli nähdään vain osittaisuudistuksena

jnsto • 28.10.2013 21:21 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Saksasta tulee marraskuun alussa ensimmäinen eurooppalainen maa, joka hyväksyy ns kolmannen sukupuolen. Muutos on merkittävä maan arviolta sadalle tuhannelle intersukupuoliselle, mutta jää tavoitteesta, että henkilöt voivat itse yleisesti vapaasti soveltaa sukupuoli-indentiteettiään.

Käsite intersukupuolinen tarkoittaa ihmisiä, joilla ei ole yksiselitteisiä ruuminrakenteellisia sukupuolen tunnusmerkkejä. Vanhempien ei ole Saksan uuden lain mukaan pakko ottaa kantaa syntyneen sukupuoleen, vaan henkilö voi tehdä valintoja myöhemmin elämässään ja näihin vaihtoehtoihin kuuluu myös eläminen sukupuoletta tai "kolmantena sukupuolena". Syntymäasiakirjoihin voidaan merkitä X tai käyttää esimerkiksi sanaa Zwitter. Passi- ja henkilöilmoitussäännöksiä ei Saksassa ole toistaiseksi muutettu. Ilman sukupuolimerkintää matkustavan arvellaan kuitenkin joutuvan jossain vaikeuksiin. Kolmanneksi vaihtoehdoksi on esitetty kirjainta X, nykyisten M ja F rinnalle.

Kommenteissa Saksan uudistuksesta on korostettu, että kyse ei ole yleisemmin vapaan valinnan sallimisesta oman sukupuoli-identiteetin mukaisen sukupuolen valinnassa, vaan mahdollisuudesta vastasyntyneille intersukupuolisiksi määritellyille.

Ruotsin RFSL:n puheenjohtaja Ulrika Westerlund huomautti Ruotsin televisiolle, että kyse ei ole täysin vapaasta valinnasta kaikille, vaan ainoastaan intersukupuolisina nyttemmin syntyville. - Tästä tulee uusi kiinteä kategoria, joka ei tähtää ihmisten oman sukupuoli-identiteetin kunnioittamiseen, hän totesi. Hän kertasi HBT-liikkeen korostavan sitä, että henkilö saa oman sukupuoli-identiteettinsä hyväksytyksi ilman diagnooseja tai kehoon kohdistuvia muuttamisvaatimuksia.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tuohan on ihan perseestä? Vähän niinkuin Suomessa nyt: osa heteroista ei saa mennä naimisiin ja pieni ryhmä homoista saa - koska transsukupuolisia ei tunnusteta.
  Muutoksen paikka (ei rekisteröitynyt) • 29.10.2013 10:40
Millonkohan Ruotsi ottaa tällasen "uudistuksen" käyttöön? Eihän nyt sellanen tuu kuulonkaan, et Saksa ois "edistyksellisempi" maa ku Ruotsi!
  Riquman1990 • 31.10.2013 20:40
Riqumanille lohdutukseksi, että agendalla on - ja hui! vielä vasemmistopuolueen ajamana!
Jos seuraavan tekstin kieli saa herneitä kipuamaan nenään, sen lukemista kannattaa lykätä ensi keskiviikkoon :)

" Sverige har legat i framkant när det gäller lagstiftning kring sexuell läggning men kring rättigheter för transpersoner har vi fortfarande mycket kvar att göra. Vi välkomnar en sådan här lag i Sverige och hoppas att fler europeiska länder vågar följa efter Tyskland som föredöme.
I Sverige har Vänsterpartiet motionerat om att införa en tredje könskategori för att underlätta för individer med ospecifik könsidentitet.
– En sådan här förändring borde inte vara så svår att införa i Sverige. Det handlar inte om att ändra de kön som redan finns utan om att införa en tredje möjlighet för de som inte känner igen sig någonstans. Deras vardag skulle bli enormt mycket lättare, säger Maria Sjödin." (Aftonbladet)

(Maria Sjödin on RFSL:n toiminnanjohtaja. Jos RFSL ei ole tuttu mutta kiinnostaa, asia selviää nopeasti vaikka googlesta...)
  Public eye • 01.11.2013 00:54
Kamalaa! Nyt meni yöunet koko viikoks. :(
  Riquman1990 • 01.11.2013 08:52
"Hän kertasi HBT-liikkeen korostavan sitä, että henkilö saa oman sukupuoli-identiteettinsä hyväksytyksi ilman diagnooseja tai kehoon kohdistuvia muuttamisvaatimuksia."

Jos lähdetään sellaisesta olettamasta, että sukupuoli on identiteetti, niin sitten omailmoitus sukupuolensa suhteen lienee tosiaan seuraava looginen askel. Tällöin kuka tahansa voi olla sukupuoleltaan mitä tahansa, eikä objektiivisia keinoja sukupuolen määrittämiseksi ihmisen kohdalla ole olemassa asian perustuessa pelkästään subjektiivisuuteen. Kenelläkään ei olisi mitään sukupuolta, ennen, sanotaanko vaikkapa 16 ikävuotta, tai sitten, kun yksilö kokee sukupuolensa muodostuneeksi. Lisäksi sukupuoli voisi muuttua. Pitkälle vietynä koko sukupuolen käsite ihmisen kohdalla katoaisi.

Mutta onko ihmisen sukupuoli todellisuudessa identiteetti?

Mitä muita ihmisolennon ominaisuuksia on olemassa, joita ei voi yrittää objektiivisesti todentaa? Olisiko mitään toista ihmispiirrettä, mihin tällaista voisi verrata?

Miksi ihmisen sukupuolen määrittyminen ja määrittäminen olisi tosi erilaista verrattuna muiden eläinten, vaikkapa muiden nisäkkäiden, vastaavaan?

(Huom. sukupuolella ei tarvitse tarkoittaa vain morfologiaa haarovälissä, vaan myös aivojen sukupuolittumista, josta siitäkin voinee saada objektiivista näyttöä.)
  Yesman • 01.11.2013 17:40
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy