ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Saarnaaja Markku Koivisto ilmaantui pitkän hiljaisuuden jälkeen julkisuuteen

JuhaniV • 29.08.2013 21:29 • 8 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Nokia Mission entinen johtaja Markku Koivisto esiintyy Sanansaattajan (27.8.2013) haastattelussa katuvaisena ja toteaa kasteen ja ehtoollisen tuovan Jumalan armon lähelle syntistä. Hän on lähtenyt eräänlaiseen maanpakoon ilmeisesti Englantiin, koska kertoo osallistuvansa anglikaanikirkon toimintaan. Hän toteaa Jumalan auttavan häntä parantumisprosessissa. Olisi mielenkiintoista tietää mistä sairaudesta hän on parantumassa, homoudestako?

Maaliskuussa 2013, tuomion julkistamisen jälkeen Koivisto katosi julkisuudesta, välttääkseen kiusallisen lisäjulkisuuden ja asiansa esillä pitämisen. Tässä tuoreessa haastattelussaan hän pesee paitaansa uskovaisten edessä. Tavoitteena hänellä on ehkä paluu entisiin kuvioihin, kieltäen oman homoutensa yhä edelleen.

Saarnaaja Markku Koivisto on ollut koulukirjaesimerkki itsensä kieltävästä kaappihomosta, joka asemassaan uskonnollisena johtajana on sanomisillaan ja homojen torjunnallaan saanut paljon pahaa aikaan. Hänellä olisi oikea hetki selvittää välinsä myös loukkaamaansa homoyhteisöön ja sen jäseniin. Hän odottaa saavansa tekonsa anteeksi Jumalalta ja uskonveljiltään ja -sisariltaan. Hän voisi tässä kohdassa pyytää anteeksi myös homoilta.

Taustaa viime maaliskuulta

Karsimaattisen Nokia Missio -uskonyhteisön johtajalle Markku Koivistolle langetettiin maaliskuussa 2013 ehdollinen vankeustuomio, yhdyskuntapalvelua ja taloudellisia seuraamuksia. Tuomio tuli alle 18-vuotiaan henkilön seksuaalisesta hyväksikäytöstä sielunhoitotilanteessa.

Karismaattisen uskonyhteisön johtajalle Markku Koivistolle langetettu tuomio on historiallinen ennakkotapaus. Nuoren henkilön seksuaalisten rajojen rikkominen tapahtui sielunhoitoterapeuttisessa suhteessa: "Pirkanmaan käräjäoikeuden julkisen tuomioselosteen mukaan Koivisto on saanut asianomistajan uskomaan, että seksuaaliset teot kuuluvat hänen eheytymiseensä ja hengelliseen kasvuunsa."

Koskettelu ja läheisyys- halaaminen, syliin ottaminen, siveleminen ja kätteenpäälle pano - ovat terapeuttisessa tilanteessa voimakkaasti tunteisiin vaikuttavia ja tunnereaktioita herättäviä. Kosketuksen käyttö hoitosuhteessa edellyttää terapeutilta ammattitaitoa, vuorovaikutussuhteen hallintaa ja omaa itsetuntemusta.

Ammattitaidottomasti toteutettuina ne voivat ahdistaa avunhakijaa, herättää seksuaalisia tulkintoja ja myös aktivoida muistoja aiemmasta kaltoinkohtelusta tai hyväksikäytöstä.
Pahimmassa tapauksessa kyse on terapeutin, sielunhoitajan, yhteisön johtajan omien tarpeiden tyydyttämisestä. Kultinomaisissa uskonnollisissa tai muissa psykoyhteisöissä käytetäänkin läheisyyttä jäsenten, kurssilaisten tai avunhakijoiden sitomiseen guruun, mestariin tai yhteisöön.

Tunnesidos voi tehdä uhriutuneelle mahdottomaksi ajaa etujaan ja viedä mahdollista väärinkäyttöä viranomaisten tietoon. Näin erityisesti nykytilanteessa, jossa lainsäädännössä on puoskaripykälien mentävä aukko.

Kertomukset ja kokemukset erilaisista eheytyksistä ovatkin huolestuttavia.

Monissa muissakin uskomushoidoissa eli vaihtoehtoterapioissa käytetään koskettelua ja fyysistä läheisyyttä.

Nykylainsäädännön puitteissa sielunhoitoterapioissa, eheytyksissä yms. uskomushoidoissa virhekohdellun on vaikea saada apua ja vahingonkorvauksia. Rikosprosessi on uhriutuneelle aina traumatisoiva. Se soveltuu törkeimpiin rikoksiin ja edellyttää vahvaa näyttöä. Suurin osa uskomushoitoalan ongelmista jää lainsäädännön ulkopuolelle, harmaalle vyöhykkeelle.

Tarvitaan sellaista puoskarointia rajoittavaa lainsäädäntöä ja tehokkaita viranomaiskäytäntöjä, että kielellisellä kikkailulla ja uskonnonharjoitukseen vetoamisella ei voida vapautua vastuista.

Eheytyshoitojen kieltäminen on tarpeen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ylen jutussa kerrotaan, että puoskarointijärjestö Aslan kuulemma parantaa Markku Koiviston niin, että Markusta tulee "kunnollinen, heteroseksuaalinen kristitty".

Aslanin puheenjohtaja Pirkko Alaranta ylittää itsensä typeryydessä kertoessaan tässä haastattelussa homonparannuksesta laulun ja rukouksen avulla.

svenska.yle.fi
  Havainnoija • 29.08.2013 22:25
Tähän maahan tarvitaan selkeä ja yksiselitteinen puoskaroinnin kieltävä laki, jossa on vankat sanktiot puoskarointia harjoittaville.
  Onnellinen mies (ei rekisteröitynyt) • 30.08.2013 10:52
Professori Markku Myllykankaan mielipidekirjoitus Savon Sanomissa sopinee jatkeeksi tähän keskusteluun. Myllykangas on antanut luvan julkaista koko hänen kirjoituksensa sellaisenaan täällä.

Käypää hoitoa vai puoskarointia? / Savon Sanomat MIELIPIDE 22.8.2013

Ministeri ja lääkäri Päivi Räsänen vaati Ruotsin mallin mukaista puoskarilakia. Lapsia ja vakavasti sairaita ei saa uskomuslääkitä.
Pääkirjoituksessa (SS 6.8.) hehkutettiin: "Räsänen puhuu tällä kertaa täyttä asiaa". Olisi kannattanut selvittää, mitä Räsänen pitää puoskarointina.

Yritykset rukoilla sairaat terveiksi ovat puoskarointia. Räsäsestä se on kuitenkin käypää hoitoa. Jeesus on ainakin kolmesti vastannut Räsäsen rukouksiin parantamalla hänen tyttärensä ripulin, yskän ja polven turvotuksen.

"Eheytyshoidoilla" yritetään tervehdyttää sairaat ja syntiset homot heteroiksi. Ehtaa puoskarointia. Eheytyshoitoon kuuluu muun muassa uskonnollinen aivopesu. Eheytyksiä on markkinoitu valetieteellisillä amerikkalaisilla pseudopsykologisilla teorioilla. Tämä irvokas outohoito on Räsäsestä käypää hoitoa.

Sodan jälkeen yksi keskeinen suomalaisen psykiatrian homokuvan muotoilija ja homokammon lietsoja oli Kristillisen liiton kansanedustaja, pappi, lääkäri ja professori Asser Stenbäck. Professorista (!) "ajattelu, joka ei johda kristilliseen uskoon, on pinnallista ja puutteellista". Stenbäck suositteli "homoseksuellien" kastrointia, natsi-Saksan malliin. Se kun "kehittää luonnetta". Homoja alettiin kastroida Suomessa 1950-luvulla.

STM:n hallitusneuvos Pekka Järvinenkin linjaa käsittämättömästi, että uskonnolliset parantamiskokoukset ja eheytyshoidot eivät ole uskomushoitoa vaan uskonnon harjoitusta! Vaikka esimerkiksi eheytystä toteutetaan myös muualla kuin hartaustilaisuuksissa, kuten vastaanotoilla ja kulttimaisten terapiayhteisöjen kursseilla. Monien järjettömien uskomushoitojen taustalla lymyää uskonnollinen ideologia. Puoskarointia ei saa naamioida uskonnon harjoittamiseksi.

Eksorkismissa yleensä pappi yrittää vaikkapa loitsuin ja rukouksin karkottaa esimerkiksi sairauksia aiheuttavia pahoja henkiä. Eksorkismia harjoitetaan myös vastaanotoilla terapiana. Räsänen tuskin pitää tätäkään tautista ilveilyä humbuugina. Homeopatia, enkelienergiaterapia ja monet muut huuhaahoidot ovat kallista, mutta muuten melko harmitonta aikuisviihdettä. Varsinkin, kun niissä usein terapiahoidetaan terveitä luulosairaita tai laittomasti ja väärin perustein sairaiksi diagnosoituja. Mutta psykopuoskarointi voi pahimmillaan laukaista vakavia psyykkisiä ongelmia ja aiheuttaa itsetuhoisuutta.

Pääkirjoituksessa vuodatettu ilo Räsäsen puoskarointipuheista oli ennenaikaista. Räsänen on ovela hämmentäjä.

Markku Myllykangas
professori
Kuopio
  JuhaniV • 30.08.2013 16:37
Tuomio langetettiin siis teosta, jonka konteksti oli nuoren henkilön sielunhoitoterapia ja tavoitteena "paraneminen" "eheytymisen" kautta? Siis näinkö? On selvää että tällaisen toiminnan pitäisi olla toimivien puoskarointeja rajoittavien ja virhekohdeltuja voimaannuttavien pykälien piirissä. Pelkän kuluttajalakien varaan ei uhreja voida jättää.

Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa asettui äskettäin vastustamaan puoskaroinnin rajoittamista ja haavoittuvien ryhmien suojelus lainsäädännöllä. Toivottavasti hän saisi tutustua tähän tapaukseen, mm.

On hyvä tiedostaa, että yksilön seksuaalisuutta ja identiteettia haastavat, ihmissuhteita rikkovat, hyvinvointia vaarantavat ja maailmankuvaakin manipuloivat uskomushoidot eivät rajoitu vain tiettyihin kristillis-fundamentalistiisiin suuntauksiin. Niitä löytyy New Age-spritualismiin, tantrajoogaan, shamanismiin jne. rajoittuvista uskomushoidoista. Monenmoisia psykotekniikoita kurssitetaan ja myydään. Suomessa pitää vastaanottoja, konsultoi ja kurssittaa näet myös joukko "kristillisiä terapeutteja" ja "sielunhoitoterapeutteja" ilman terveydenhuollon statuksia. joiden "pokat" ovat ongelmatilanteessa hyvin heikossa asemassa, alttiina painostukselle ja psyykkiselle sitomiselle.

Ja lisää on tulossa. Puoskarointi on boom business.

Aslanin ja Elävien vesien toiminnasta löytyy kaikille uskomushoidoille yhteinen piirre - notkeus kikkailla sanoilla ja peitellä puoskarointi milloin uskonnonharjoituksen, milloin vertaisavun valekaapuun...

Lääkintäetiikan rappiona on pidettävä sitä, että eräät terveydenhuollon ammattihenkilöt saavat levittää virhetietoa seksuaaliterveydestä, -identiteetistä ja hlbt-ihmisten parantamisista...

Valvira ja aluehallintolääkärit tulisi saada hereille ja luopumaan kummallisesta terveysammattilaisten kaksoisroolilinjasta - sama henkilö voi parantaa välillä valvottuna ammattilaisena, välillä terapoi ja antaa hoitoneuvontaa "uskomushoitajana".
  decoctor Sokal (ei rekisteröitynyt) • 30.08.2013 17:37
Prof Myllykangas Savon Sanomissa; osuva kommentti myös Räsäsen puoskarivastaisuuden uskottavuudesta.

Terveyssosiologi on kritisoinut medikalisaatiota ja terveiden patologisointia, Valviran löysyyttää terveysammattilaisiten huuhaabusineksia ja kohtaan, ajanut vaikuttavia hoitoja ja muistanut hlbt-ihmisten kohtalot psykolahkojen ja "sielunhoitoterapistien" käsittelyissä - ja vaatinut puoskaroinnin rajoittamista lailla ja viranomaistoimilla. Helsingin Yliopiston sosiaalietiikan professori Hallamaan kannat ovat nyt kovasti ihmetyttäneet niiissä terveydenhuollon piireissä, joissa kannetaan huolta lääkintäetiikasta, medikalisaatiosta ja ihmisoikeuksista. Kuopion professori Myllykankaan linja on ollut sen sijaan johdonmukainen.

Myllykangas: "STM:n hallitusneuvos Pekka Järvinenkin linjaa käsittämättömästi, että uskonnolliset parantamiskokoukset ja eheytyshoidot eivät ole uskomushoitoa vaan uskonnon harjoitusta! Vaikka esimerkiksi eheytystä toteutetaan myös muualla kuin hartaustilaisuuksissa, kuten vastaanotoilla ja kulttimaisten terapiayhteisöjen kursseilla. Monien järjettömien uskomushoitojen taustalla lymyää uskonnollinen ideologia. Puoskarointia ei saa naamioida uskonnon harjoittamiseksi."

Tärkeä huomio Myllykankaalta: vetoamisesta uskonnon harjoitukseen ei saisi tulla pakokeinoa, jolla välttää vastuu oman tai kulttimaisen terapiayhteisön terapoimisista... "eheyttelystä". Tai miksi noita outohoitoja kulloinkin kutsutaan.
  decoctor Sokal (ei rekisteröitynyt) • 30.08.2013 17:55
Eikös tuo Koivistoinen ole biseksuaali?
eikä homomies.
  human • 01.09.2013 22:53
Homous on epätervettä!
  rabbi (ei rekisteröitynyt) • 19.12.2013 09:28
Homous on epätervettä!
rabbi (ei rekisteröitynyt) • 09:28

Ootkos kokeillut?
  SaintJudy • 19.12.2013 16:27
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy