ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Ruotsin valtiopäivät päätti: pakkosteriloidut transsukupuoliset saavat valtiolta korvauksia

Sami Mollgren • 22.03.2018 06:32 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Ruotsin valtio maksaa sadoille pakkosteriloiduille transsukupuolisille korvauksen. Asiasta päätti Ruotsin valtiopäivät keskiviikkona. Laki astuu voimaan toukokuun 2018 alussa.

Korvaus on suuruudeltaan 225 000 Ruotsin kruunua (runsas 22 000 euroa) ja se maksetaan 1.7.1972 - 30.6.2013 välillä pakkosteriloiduille transihmisille. Tuona aikana juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona oli hedelmättömyys. Ruotsin television mukaan korvaukseen on oikeutettu 600-700 henkiöä.

Ruotsin hlbti-järjestö RFSL:n puheenjohtaja Magnus Kolsjö kuvaa päätöstä mahtavaksi. Hänen mukaansa Ruotsi on maailman ensimmäinen tällaisista korvauksista päättänyt maa. Hän myös katsoo, että muualla maailmassa sateenkaariliike voi pitää tapausta esimerkkinä.

Kolsjö kertoo SVT:lle, että valtion toivottiin maksavan korvaukset vapaaehtoisesti, mutta asiaan suhtauduttiin kielteisesti. Hän kertoo RFSL:n valmistelleen ryhmäkanteen valtion haastamiseksi oikeuteen. Vasta sen jälkeen hallitus päätti tutkia vahingonkorvauskysymystä.

Tukholman kamarioikeus päätti joulukuussa 2012, että transsukupuolisten ihmisten pakkosterilisaatiot ovat ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Oikeuden päätös tuli voimaan 10. tammikuuta 2013, jolloin pakkosterilisaatiokäytäntö päättyi. Valtiopäivien vastaava lakimuutos astui voimaan heinäkuussa 2013.

Suomessa translain uudistus on jumissa

Nykyinen lainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömiksi, mutta Suomessakin on keskusteltu translain uudistamisesta. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen lainsäädännön ongelmiin asiassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä vaalikaudella hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ja myöhemmin siniset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.

Tarkennus: 225 000 Ruotsin kruunua on runsas 22 000 euroa


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Sinänsä hauskaa että Ruotsissa saatiin ensimmäinen translaki aikaan jo 1972, Suomessa 2003.
Säälittävää Suomelta. Voisi olla vihdoin jo aika Suomessakin alkaa korvaamaan näitä rikoksia transihmisiä vastaan. Abrahamilaiset "lähimmäisenrakkaus"-uskonnot eivät sitten kelpaa tekosyyksi rikoksille.
  ._. • 22.03.2018 17:12
Eivät uudistukset taivaasta tipu. Meillä ongelmana on osittain ollut se, että uuden lainsäädännön tarvetta ei ole ajettu yhtä määrätietoisesti ja perustellen kuin länsinaapurissa.

Tälläkin hetkellä asiaa edistetään aivan liiaksi ihmisoikeuskärjellä, kun pitäisi keskittyä siihen, mistä transsukupuolisuudessa (ja yleensä sukupuolisuuden moninaisuudessa) on kyse. Kun yleinen ymmärrys asiasta on korkeampi, on muutostarve helpompi perustella.

Ilolla olen kuitenkin aivan viime aikoina havainnut julkisuudessa näkyvät transsukupuolisten yksilöiden elämäntarinat, jotka konkretisoivat asiaa ja auttavat meitä muita ymmärtämään heidän elämäänsä todellisuutta.

Konkretisointi on yhtäläisesti auttanut kaikessa hlbti-vähemmistöjen asemaa koskevassa edistämisessä. Tieto on taantumuksen pahin vihollinen. Esimerkiksi uskonnoista valittaminen on täysin turhaa tuulimyllyjä vastaan touhuamista. Tiedon lisäämiseen tähtäävä toiminta vähentää uskontoon perustuvien oletusten merkitystä kuin itsestään.

Toisin kuin kansanedustaja Silvia Modig pari vuotta sitten esitti, olisi mielestäni fiksua, että steriliteettivaatimusta vastaan nimenomaan synnytettäisiin Suomessakin oikeusprosessi, eikä pelkästään edistettäisi lakihanketta. Oikeusprosessi lisäisi painetta uuden translain säätämiselle. Varsinkin nyt, kun Suomella on ennestäänkin kansainvälistä painetta ja tuore esimerkki lännessä.
  smo • 23.03.2018 07:10
Ensimmäinen askel parempaan olisi poistaa transsukupuolisuus tautiluokituksista. Nykyisellään he ovat järjestelmän mielestä sairaita. Kuinkahan pitkän sairasloman työterveyslääkäri antaisi jos kertoisin sairastuneeni transsukupuolisuuteen? Vai toteaisiko lääkäri vain, että tossa resepti; hae vähän särkylääketttä - kyllä se siitä.
Oikeasti, lääkärikunnassa on paljon auttamishaluttomia ja monesti myös halustaan huolimatta auttamiskyvyttömiä lääkäreitä. Asia ei kuulemma kuulu opetusohjelmaan!

91.202.112.142
Classification name: THL - Tautiluokitus ICD-10
Id: F64.0
Abbreviation: Transsukupuolisuus
Tavallisesti henkilöllä on tunne oman anatomisen sukupuolen epämiellyttävyydestä tai epäasianmukaisuudesta..//Diagnostiset kriteerit:./A. Halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen edustajana. Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli../B. Transseksuaalisen identiteetin kokemus on kestänyt vähintään kaksi vuotta../C. Kyseessä ei ole muun mielenterveyshäiriön, esimerkiksi skitsofrenian oire tai kromosomipoikkeavuus.
   (ei rekisteröitynyt) • 23.03.2018 13:16
Tuota tautiluokituksen kohtaa on muuten päivitetty 2016 eli ei ole mikään jäänne vanhasta, joka olisi vain unohtunut poistaa...
   (ei rekisteröitynyt) • 23.03.2018 13:22
Ministeri: Translainsäädännön uudistusta ei tule

Perus- ja perhepalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vastasi vihreiden ja vasemmiston kysymykseen, että translain uudistusta ei tule nykyisen hallituksen aikana toistaen "sinällään":

"Translainsäädännön uudistusta tällä vaalikaudella ei ole sinällään odotettavissa. Sinällään valmius ministeriössä siihen kyllä on olemassa."
www.uusisuomi.fi

Kommenttia muokattu: 23.03.2018 klo 17:18
  Havainnoija • 23.03.2018 16:48
Mitä Saarikko tarkoittaa on siis, että kaikki olisi muuten selvää ellei sinisten ministeriryhmä vastustaisi.
  Public eye • 23.03.2018 17:03
Ja sinisten ministeriryhmässä merkitsevin lienee ulkoministeri Timo Soinin kanta.
  smo • 23.03.2018 21:01
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy