Ruotsin valtiopäivät päätti: pakkosteriloidut transsukupuoliset saavat valtiolta korvauksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7

Ruotsin valtio maksaa sadoille pakkosteriloiduille transsukupuolisille korvauksen. Asiasta päätti Ruotsin valtiopäivät keskiviikkona. Laki astuu voimaan toukokuun 2018 alussa.

Korvaus on suuruudeltaan 225 000 Ruotsin kruunua (runsas 22 000 euroa) ja se maksetaan 1.7.1972 - 30.6.2013 välillä pakkosteriloiduille transihmisille. Tuona aikana juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona oli hedelmättömyys. Ruotsin television mukaan korvaukseen on oikeutettu 600-700 henkiöä.

Ruotsin hlbti-järjestö RFSL:n puheenjohtaja Magnus Kolsjö kuvaa päätöstä mahtavaksi. Hänen mukaansa Ruotsi on maailman ensimmäinen tällaisista korvauksista päättänyt maa. Hän myös katsoo, että muualla maailmassa sateenkaariliike voi pitää tapausta esimerkkinä.

Kolsjö kertoo SVT:lle, että valtion toivottiin maksavan korvaukset vapaaehtoisesti, mutta asiaan suhtauduttiin kielteisesti. Hän kertoo RFSL:n valmistelleen ryhmäkanteen valtion haastamiseksi oikeuteen. Vasta sen jälkeen hallitus päätti tutkia vahingonkorvauskysymystä.

Tukholman kamarioikeus päätti joulukuussa 2012, että transsukupuolisten ihmisten pakkosterilisaatiot ovat ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Oikeuden päätös tuli voimaan 10. tammikuuta 2013, jolloin pakkosterilisaatiokäytäntö päättyi. Valtiopäivien vastaava lakimuutos astui voimaan heinäkuussa 2013.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa translain uudistus on jumissa

Nykyinen lainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömiksi, mutta Suomessakin on keskusteltu translain uudistamisesta. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen lainsäädännön ongelmiin asiassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä vaalikaudella hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ja myöhemmin siniset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.

Tarkennus: 225 000 Ruotsin kruunua on runsas 22 000 euroa

SVT: Tvångssteriliserade transpersoner får ersättning
Valtiopäivät: Statlig ersättning till personer som har fått ändrad könstillhörighet fastställd i vissa fall
Ruotsissa transsukupuolisten pakkosterilisaatio loppuu

7 kommenttia

Sinänsä hauskaa että Ruotsissa saatiin ensimmäinen translaki aikaan jo 1972, Suomessa 2003.
Säälittävää Suomelta. Voisi olla vihdoin jo aika Suomessakin alkaa korvaamaan näitä rikoksia transihmisiä vastaan. Abrahamilaiset "lähimmäisenrakkaus"-uskonnot eivät sitten kelpaa tekosyyksi rikoksille.
Eivät uudistukset taivaasta tipu. Meillä ongelmana on osittain ollut se, että uuden lainsäädännön tarvetta ei ole ajettu yhtä määrätietoisesti ja perustellen kuin länsinaapurissa.

Tälläkin hetkellä asiaa edistetään aivan liiaksi ihmisoikeuskärjellä, kun pitäisi keskittyä siihen, mistä transsukupuolisuudessa (ja yleensä sukupuolisuuden moninaisuudessa) on kyse. Kun yleinen ymmärrys asiasta on korkeampi, on muutostarve helpompi perustella.

Ilolla olen kuitenkin aivan viime aikoina havainnut julkisuudessa näkyvät transsukupuolisten yksilöiden elämäntarinat, jotka konkretisoivat asiaa ja auttavat meitä muita ymmärtämään heidän elämäänsä todellisuutta.

Konkretisointi on yhtäläisesti auttanut kaikessa hlbti-vähemmistöjen asemaa koskevassa edistämisessä. Tieto on taantumuksen pahin vihollinen. Esimerkiksi uskonnoista valittaminen on täysin turhaa tuulimyllyjä vastaan touhuamista. Tiedon lisäämiseen tähtäävä toiminta vähentää uskontoon perustuvien oletusten merkitystä kuin itsestään.

Toisin kuin kansanedustaja Silvia Modig pari vuotta sitten esitti, olisi mielestäni fiksua, että steriliteettivaatimusta vastaan nimenomaan synnytettäisiin Suomessakin oikeusprosessi, eikä pelkästään edistettäisi lakihanketta. Oikeusprosessi lisäisi painetta uuden translain säätämiselle. Varsinkin nyt, kun Suomella on ennestäänkin kansainvälistä painetta ja tuore esimerkki lännessä.