Rekisteröityjä parisuhteita Suomessa eniten Uudellamaalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Yle selvitytti Tilastokeskuksella Suomessa elävien runsaan 2 400 rekisteröityneen samaa sukupuolta olevan parin asumista eri maakunnissa ja puolisoiden synnyinmaakuntia.

Yli puolet rekisteröidyistä pareista asuu Uudellamaalla

Parisuhteensa rekisteröineitä pariskuntia asuu Uudellamaalla 1 330, joka on yli puolet koko maan luvusta. Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa rekisteröityneitä pareja elää runsas 200 kummassakin. Yli sata pariskuntaa elää Pohjois-Pohjanmaalla. Uusimaa oli myös yleisimmin rekisteröidyssä parisuhteessa elävän synnyinmaakunta.

Myös väkilukuun suhteutettuna Uudellamaalla on eniten rekisteröityjä parisuhteita, lähes kaksinkertainen määrä seuraavina oleviin Pirkanmaahan ja Varsinais-Suomeen verrattuna, joiden kintereillä taas on Kanta-Häme. Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla rekisteröityjä parisuhteita on hieman keskimääräistä enemmän.

Erityisen vähän rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä taas on Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Satakunnassa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjanmaalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ylen jutussa todetaan vapaamman ilmapiirin vetävän nais- ja miespareja suurempiin kaupunkeihin. Tutkija Kia Aarnio Sateenkaariperheet ry:stä arvioi pienillä paikkakunnilla suvaitsemattomuutta saattavan ilmetä enemmän. Myös lasten kasvattaminen voi olla hänen mukaansa helpompaa Helsingissä, sillä lapset saavat nähdäkseen muitakin kahden äidin tai kahden isän perheitä.

Ulkomaalaisten suuri osuus näkyy tilastossa

Suomessa syntyneen ja ulkomailla syntyneen välisiä rekisteröityjä parisuhteita on 319, joista lähes kaksi kolmesta on miespareja. Yleisimmät synnyinmaat ovat Ylen mukaan Ruotsi, Thaimaa, Venäjä tai entinen Neuvostoliitto sekä Yhdysvallat.

Lisäksi 76 pariskunnan kohdalla kumpikin ovat syntyneet ulkomailla. Näistä naispareja on 39 ja miespareja 37.

Ylen jutussa arvioidaan, että ulkomaalaisten huomattavan tilasto-osuuden taustalla voi olla myös se, että suhde halutaan virallistaa, jotta ulkomaalainen puoliso voisi jäädä Suomeen.

Tilastoissa eivät näy läheskään kaikki parisuhteet

Ylen jutussa huomautetaan siitä, että tilastot eivät kata kaikkia samaa sukupuolta olevia pareja, sillä vain osa pariskunnista on rekisteröinyt parisuhteensa. Tilastoista selviää, että jonkin verran 14 vuoden aikana Suomessa parisuhteensa rekisteröineitä on myös muuttanut ulkomaille.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröiminen Suomessa päättyy, kun maaliskuussa 2017 samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton kuten eri sukupuolta olevat parit.

Joidenkin arvioiden mukaan moni samaa sukupuolta oleva pari ei ole halunnut rekisteröidä parisuhdettaan, koska instituutio saatetaan kokea leimaavaksi, ja avioliittoon verrattuna ainakin parisuhdeinstituutioiden kakkosluokaksi.

Yle: Vapaampi ilmapiiri vetää nais- ja miespareja suurempiin kaupunkeihin

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!