ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit teatteri tv-kalenteri televisio radio musiikki levyesittelyt artistiesittelyt listat euroviisut
internet ja seksuaalivähemmistöt novellit ja tarinat viihde, musiikki & kulttuuri -keskusteluviihde ja kulttuuri

ARVIO: Reija Kaskiaho: Nikottelua - asiallinen nuortenromaani

Sami Mollgren • 27.04.2014 09:20 KIRJAT • KOTIMAA
Reija Kaskiahon kirjoittama nuortenromaani Nikottelua kertoo 17-vuotiaasta Nikosta, joka elää pikkukaupungissa jossain päin Suomea.

Niko on melko tyypillinen tämän päivän miehenalku. Hän joutuu kohtaamaan niitä nurjia asenteita, joita nuori homoksi yllättäen paljastuva tai harkitumminkin kaapista tullut voi kohdata: vanhan kaveripiirin selänkääntämistä, kiusaamista ja jopa väkivaltaa. Kuvioon saattaa kuulua myös häpeää omasta suuntautumisestaan. Perheen reaktiotkaan eivät aina ole myönteisiä. Toisaalta, ymmärtävät ja luotettavat kaverit ovat kullanarvoisia.

Vaikka perheen suhtautuminen Nikon seksuaaliseen suuntautumiseen on vaikea ja osa lapsuuden kavereista kaikkea muuta kuin suvaitsevia, on Nikolla onnekseen pelastusrenkaana hyvä kaveri.

Kaskiaho onnistuu tavoittamaan kaapistatuloa tekevän nuoren maailmaa.

Nikottelua on nuorille suunnattu. Silti se voi herättää aikuisenkin miettimään paikkaansa maailmassa etsivän nuoren homon maailmaa - ja ehkä nuorten maailmaa yleisemminkin. Nikottelua pistää pohtimaan sitä, että mikä homoudessa herättää muissa niin kielteisiä reaktioita: asiassa kun kyse ei lopultakaan ole muusta kuin siitä, että mielenkiinnon kohde edustaa samaa sukupuolta.

Vaikka kirjan aihe onkin lopulta vakava, ei se kuitenkaan ole synkkää luettavaa. Huumoria, iloa ja kepeyttä ei ole unohdettu.

Tällaisen kirjan paikka on luonnollisesti myös koulujen kirjastossa ja miksipä ei vaikkapa yläasteen tai lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lukutehtävien vaihtoehtona.

- Halusin kirjoittaa aiheesta, koska minusta on hyvin surullista, ettei maailmassa vielä tänä päivänäkään ole vapautta olla oma itsensä, vaan kaikkien täytyisi olla tiettyyn pisteeseen asti samanlaisia. Ja edelleen joku jossakin määrittelee, millainen erilaisuus on suvaittua ja millainen ei. Se on minusta epäoikeudenmukaista, kirjoittaa Kaskiaho kotisivuillaan.

Vuonna 1976 syntynyt Raija Kaskiaho on palkittu WSOY:n kirjailijapalkinnolla ja Topelius-palkinnolla. Hänen esikoisteoksensa, huumeita käsittelevä nuorisokirja Tulitikkuihmisiä, ilmestyi vuonna 2001. Vuoteen 2006 mennessä häneltä ilmestyivät myös teiniraskautta käsittelevä Rastas, koulukiusaamista käsittelevä Veitsenterällä, syömishäiriötä käsittelevä Pientä purtavaa ja väkivaltaisen perhetaustan omaavan nuoren miehen itsenäistymistä kuvaava Ajolähtö.

Reija Kaskiaho: Nikottelua
ISBN: 978-952-202-507-4
Sidottu, noin 180 s.
N 84.2
Ilm. 4 / 2014


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy