ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Regnbågshelgen: Jeppis-pride, vuoden suurmenestys

vaeltaja2006 • 25.10.2014 17:10 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Jeanette Östman Regnbågshelgen-tapahtumassa. Hän on toimittanut kirjaa Klar text, suomeksi Kaikella rakkaudella (ilmestyneet helmikuussa 2014)
Menneen kesän erityispiirre oli se, että useilla paikkakunnilla Suomessa ja Ruotsissa järjestettiin paikallisia pride-tapahtumia. Kulkueissa ja katujen varsilla oli runsaasti ihmisiä. Erityisen suuri menestys oli Pietarsaaren Jeppis-pridellä. Järjestäjä Jeanette Östman kertoi Jeppis-priden vaiheista.

Jeanette on nykyisin freelance-journalisti ja asuu Pietarsaaressa. Puoli vuotta sitten hän oli toimittajana kirjassa Klar Text, suomeksi Kaikella rakkaudella.

Pietarsaaressa on jo useita vuosia ollut ilmassa ajatus omasta pride-tapahtumasta. Parin ihmisen voimin ajatusta testattiin facebookissa, ja vastaanotto oli myönteinen. Kun paikallislehteen ilmaantui edellisenä vuonna pieni uutinen pridestä, asia räjähti ihmisten tietoisuuteen, ja suhtautuminen oli pääasiassa myönteistä.

Mediassa kiinnostus asiaan laajeni sen vuoksi, että oli myös laajaa vastustusta. Vastustuksesta alkoi tulla varsinainen uutinen. Eniten negatiivista palautetta tuli netin kautta, ja sitä tuli jo ennen kuin oli sekuntiakaan suunniteltu priden ohjelmaa. Pelkkä ajatus herätti vastustusta ja nettiin ja lehtien yleisönosastoihin alkoi tulla raamatun lauseita. Henkilökohtaisia uhkauksia ei ollut.

Seurakuntaneuvosto ei äänestyksessä puoltanut sateenkaarimessua. Se oli ainoa negatiivinen virallinen kannanotto. Kuitenkin keskustelu sinne päin oli rakentavaa. Kaupungin johto ja johtavat poliitikot tukivat prideä. Myös media antoi tukensa. Sateenkaariliputuksesta käytiin kirjeenvaihtoa ja kaupungin päätös oli, että sateenkaariliput voivat liehua raatihuoneella, mutta ei kaupungintalolla.

Kaiken kaikkiaan koko prosessi oli hengeltään positiivinen. Netin ja yleisönosastojen myönteiseen tai kielteiseen kirjoitteluun priden järjestäjät eivät osallistuneet. Tuntui siltä, että monet ihmiset tarvitsivat rajua tuuletusta, kun näistä asioista ei oikein pääse muuten sanomaan omaa "poliittisesti epäkorrektia" mielipidettään. Ja mielikuvitus lensi. Kuviteltiin alastomia ihmisiä puistoissa ja muuta merkillistä.

Jeppis Priden teema oli Usko, toivo ja rakkaus – Pietarsaaren perinteikkäät symbolit. Ohjelma noudatti monien muiden pride-tapahtumien kaavaa: jumalanpalvelus, keskusteluja, näyttelyitä, paraati, juhla.

Kohokohta oli paraati, vaikka oli paljon muutakin kiinnostavaa, esim, ahvenanmaalainen queer-ooppera. Mukana paraatissa oli 2000 ihmistä, ja monet tunsivat toisensa ja muut kaupunkilaiset tunsivat heidät. Suuret paraatit, esim. Helsingin pride, on tuntemattomien paraati. Pienemmällä paikkakunnalla monet tuntevat toisensa. Oli paljon myös muualta tulleita pride-vieraita. Osa katsojista seurasi mukana. Ihmiset taputtivat ja tunnelma oli korkealla. Oli karnevaalitunnelma. Kärjessä oli bändi, joka soitti musiikkia. Oli paljon positiivista energiaa. Negatiivista ei näkynyt, vaikka ennakkoon vähän kuiskuteltiin häiriköistä. Poliisi tiesi myös riskeistä, mutta edes raamattubussia ei näkynyt kaupungilla.

Pietarsaaressa ei ole ollut mitään hlbti-toimintaa, ja voi vain kuvitella niitä hlbti-nuoria, jotka eivät voineet kertoa vanhemmilleen menevänsä pride-paraatiin. Jeppis-priden jälkeen hiljaisuus jatkui, mutta nyt ilmeisesti jotain nuorten toimintaa on käynnistymässä.


Haastattelu (på svenska) 24 minuuttia
Jeanette Östman, en av arrangörerna. Jeanette intervjuas av Nadja Weckström.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kolossalt var det, jo. Var på plats. Hade lite eget program där som kopplats till den nya föreningen Malkus r.f.

Kommenttia muokattu: 25.10.2014 klo 19:20
  martin • 25.10.2014 19:20
Pitkästä aikaa mahtava, elämää motivoiva kokemus. Olin lomalla kumppanini kanssa ja ystäväni vieraana Pietarsaaressa. Olin varautunut, mutta kulkueessa satojen ihmisten joukossa sitä tunnetta ei enään ollut. Paljon ihmisiä katsomassa kulkuetta, silloin tuli tunne että ihmisten enemmistö haluaa lopettaa seksuaalivähemmistöjen syrjinnän!
  Punainen sateenkaari Vaasassa (ei rekisteröitynyt) • 28.10.2014 17:35
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy