"Pacte Civil de Solidarité" (PACS) eli eräänlainen rekisteröity avoliitto on heteroparien suosiossa. Homot ja lesbot vierastavat sitä. Kun se solmitaan, ei kysytä sukupuolta. Se on kielletty vain lähisukulaisilta.Viime vuonna tällaisen liiton solmi 145 000 paria, heistä homo- ja lesbopareja vain 5,6 %.
PACS-liitossa eläminen on edullista. Siitä tulee hyötyjä verotuksessa, vakuutuksissa, yms. Eroaminen on helppoa. On vain ilmoitettava eräänlaiselle tribunaalille oikeudessa, että nyt erotaan. Jos ero ei ole yksimielinen, oikeus voi lopettaa liiton. Se on paljon halvempaa kuin avioero.
10 vuotta taistelua lain puolesta
HLBTI-järjestöt taistelivat 10 vuotta tästä laista. Kaikki sai alkunsa siitä, että korkein oikeus vuonna 1989 teki päätöksen, jonka mukaan homo- ja lesboparit eivät saa valtion tunnustusta. Heteroilla oli jo silloin avoliitossa rekisteröitymismahdollisuus. Se kiukutti, ja alkoi taistelu rekisteröidyn parisuhteen puolesta. Se oli selvää syrjintää. Silloin raivosi aids, ja monet homot, jotka hoitivat kumppaninsa hautaan, ajettiin pois yhteisestä kodista perunkirjoituksen jälkeen. Vasemmistopoliitkot halusivat 1990-luvun alussa uuden lain, jossa homo- ja heteropareja kohdeltaisiin samalla tavalla. Ehdotus kaatui jo alkumetreillä, ja asiaan palattiin vasta 1990-luvun lopulla. Sosialistinen pääministeri Lionel Jospin kannatti PACS:a. Konservatiivinen presidentti Jacques Chirac puhui kuitenkin kaikenlaisia avioliiton jäljitelmiä vastaan. Kun laista tuli ensimmäinen ehdotus, 100 000 homoparaatin osanottajaa ilmaisi sille tukensa Pariisin kaduilla 1998. Laki hyväksyttiin parlamentissa sosialistien äänin (316-249). Lain piti koskea vain homoja ja lesboja. Kansalliskokouksessa kuitenkin käytiin edelleen kiivasta keskustelua, jossa mm. kristillinen kansanedustaja heilutteli raamattua. Syntyi laaja keskustelu. Senaatti hylkäsi parisuhdelain 1999 maaliskussa. Kansalliskokous hyväksyi sen uudestaan kaksi viikkoa myöhemmin ja senaatti hylkäsi. Sen jälkeen kansalliskokous muutti lain sukupuolineutraaliksi. Lokakuun 13. 1999 laki vihdoin saatiin läpi myös senaatissa.
Laki on osoittautunut hyväksi heteropareille. Monet ovat nähneet omien vanhempiensa erotilanteen eivätkä sen takia halua avioliittoon. "Kevytavioliitto" tarjoaa mainion vaihtoehdon.
Monet PACSin edut samoja kuin avioliitossa
Vuonna 2004 lainsäädäntöä muutettiin niin, että veroedut ja monet muut yhteiseen elämään liittyvät edut ovat samat kuin avioliitossa. Mutta monissa asiossa annetaan väljyyttä Yhteistä sukunimeä ei tarvitse ottaa.
Homoliike on kuitenkin kritisoinut uudistuksia. Niissä nähdään konservatiivihallituksen taktiikkaa. Selvästikin konservatiivihallitus ei halua, että maahan tulisi myös homojen ja lesbojen avioliitto. Useat pormestarit olivat jo alkaneet vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, mutta kaikki nämä vihkimykset nollattiin oikeudessa.
Homojärjestöjen mukaan PACS on huonompi kuin avioliitto. Ei ole lapsen adoptointioikeutta. Ei ole oikeutta keinohedelmöitykseen. Viime vuosina on nähty mielenosoituksissa kylttejä: Oikea avioliitto Kyllä, PACS ei.
Oikeistoleirissä kaikki eivät hyväksy PACS:n tarjoaamaa vapautta. Siinähän avioero saadaan kädenkäänteessä. Ei ole mitään odotusaikoja. Tällainen "kevytavioliitto" on kuin paita, jonka voi joka päivä vahtaa, sanovat konservatiivipoliitikot. Avioeronhan siinä saa, kun menee käymään käräjäoikeuteen. Lisäksi pitää olla uskottava suunntelma, kumpi omistaa mitäkin ja kuka hoitaa koirat, kukat jne., Oikeus rekisteröi PACS-eron. Jos pari on riitainen, oikeus joutuu ottamaaan asian käsittelyyn, ja tavarat jaetaan viran puolesta
(queer.de)