ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Pressanvaali liian vaikea tilanne SETA:lle?

jnsto • 16.01.2012 06:47 • 4 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Suomalaiselle yhteiskunnalle SETA on suunnilleen kuin HLBT-suomalaisten osoite. Eduskuntavaalien alla viime keväänä tuo järjestö oli aktiivisesti mukana viestillä "Älä äänestä homofobia". Tuskinpa moni tasa-arvohenkinen suomalainen olisi tehnyt niin ilman tuota viestiäkään, mutta kampanja oli osoitus omanarvontunnosta ja tavoitteista.

Nyt pressanvaalien alla SETA:n sivuilta löytyy edelleen linkki "vaalit". mutta se vie eduskuntavaalisivuille. Presidentin valinnasta ei ainakaan maanantaiaamuna 16.1. näyttänyt olevan mitään kaikille näkyvää. Suljetuilla alueillla voi olla. Tässä tarkoitan julkisia kannanottoja. Ero SETA:n julkisuuskuvaan nyt ja eduskuntavaalien alla on suuri.

Presidenttiehdokkaiden HLBT-myönteisyys tai eriasteinen etäisyyden otto koko aiheesta on varsin selvää.

Tilanne on ilmeisesti SETA:lle jotenkin vaikea. Niinistö on ylivoimainen ehdokas, mutta hänen kannanottonsa HLBT-aiheista ovat olleet epämääräisiä tai sekä-että. SETAssa ilmeisesti katsotaan, että järjestön tulee olla poliittisesti sitoutumaton, näin varmaankin on ollut aina. Mutta oman edunvalvontansa piirissä SETA voisi sentään listata HLBT-kannalta myönteiset ehdokkaat. Jäisihän siinäkin valinnan varaa, tasa-arvomyönteisyys kattaa selkeästi kolmen puolueen ehdokkaat, ehkä melkeinpä neljäkin. Mutta kristillisdemokraattien, kepun, perussuomalaisten ja kokoomuksen porteilla tuo myönteisyys jo hyytyy.


Tietenkin on mahdollista, että SETA katsoo olevansa "yleishyödyllinen", ikäänkuin Raha-automaattiyhdistys tai vaikkapa valtiorahoitteinen Suomi-Seura (ulkosuomalaisille suunnattu). Mutta siten yhteiskunnallisen asemansa määrittämällä SETA minimoi edunvalvontarooliaan.


Vuoden 2011 poliittinen historia ei ollut HLBT-aihepiirin kannalta myönteinen. Vaaleissa menestyi monensorttinen vanhoillisuus. Ja vaalien jälkeen johtava puolue kokoomus otti pikaisesti etäisyyttä aiempiin päätöksiinsä ja kokoomuslainen pääministeri Katainen otti maan homo-ongelmaisimman puolueen erityissuojeluunsa. Ja mitä vielä tuosta seuraakin.

Kokoomuksen HLBT-myönteisyys - silloisen ulkoministerin Pride-suojeluineen - osoittautui suureksi bluffiksi. Ehkä joku on pohtinut, kuinka paljon vihreiden taantuma kevään eduskuntavaaleissa johtui hyväuskoisesta siirtymästä kokoomukselle.

HLBT-tasa-arvon kannatus on Suomessa perinteisesti tullut vasemmistolta ja arvoliberaaleilta. Perussuomalaisten menestys on säikäyttänyt osan vasemmistostakin.

Mutta tässä on vielä viikko aikaa vaikkapa varoittaa äänestämästä "kantaa vältteleviä" tai suorastaan tasa-arvoa vastustavia. Sloganiksi sopisi vaikkapa "epämääräisyys ei ole vastaus".


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Maikkarin vaalikommentaattori arvioi tänä aamuna näin: Kryptinen Niinistö haluaatodella presidentiksi. Hän osaa käyttää kryptistä kieltä: ihmiset ajattelevat, että onpa fiksu mies, vaikka hän ei todellisuduessa sanokaan mitään.

Väyrynen on vahva kakkonen ja apuun tuli kuntakartta, joka varmaan tuo Väyryselle lisä-ääniä maakunnissa. Ja Soinin väkeäkin on lähtenyt hänen taakseen.

Haavisto tekee kovasti vaalityötä ja se 0n hyvä merkki. On liikuttu ympäri Suomea. Kommentaattorin veikkaus: Haavisto lähtee kakkoskierrokselle. Kova vaalityö on aina ollut positiivinen merkki.

Soini ei ilmeisesti haluakaan presidentiksi ja nyt keskitytäänkin todellisuudessa syksyn kuntavaaleihin.

Paavo Lipposen huono menestys kummastuttaa. Onko siellä se kolmasosa joka ei ole päättänyt kantaansa gallupeissa?

Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri tekee omaa vaalikierrostaan. Heidän kiertävän esityksensä nimi on; Pressa sihisi hississä. Vaalin pressakandidaatit ovat: Sauli Fiinistö, Pekka Kaapisto, Paavo Käyränen, Timo Roisi, Paavo Kepponen, Eeva Bidee, Paavo Orhinmäki ja Sari Jeesaaja.

Kommenttia muokattu: 16.01.2012 klo 08:10
  vaeltaja2006 • 16.01.2012 08:08
Pressiklubi kävi läpi ehdokkaiden vaalivideoita ja heidän mainoksiaan. Analysaattoreina olivat Mäntyniemen pesänjakajat -pamfletin kirjoittajat politiikan toimittajat Pekka Ervasti ja Timo Haapala, sekä ohjaaja Dome Karukoski.

Tässä lisää asiaa äänestyspäätöksen tueksi:
areena.yle.fi (28:25)

Kommenttia muokattu: 16.01.2012 klo 10:18
  JuhaniV • 16.01.2012 10:18
Nyt on kerrankin pakko nostaa oikein korkealle hattua SETAlle siitä, ettei se ole lähtenyt Kalapuikkomiehen äänitorveksi vaan pysytellyt neutraalina. Ehkä 12 vuotta mitäänsanomatonta, aikaansaamatonta muumidiktatuuria on osoittanut, ettei unikkotakkitätien lässytyksellä maailmaa pelasteta?
  Blueriver • 16.01.2012 20:00
Seta on - aivan oikein - pyrkinyt varjelemaan puoluepoliittista sitoutumattomuuttaan. Mutta se ei tietystikään saa tarkoittaa poliittista puolueettomuutta sateenkaariväelle tärkeissä asioissa.

Yksikään puolue tai muu taho yhteiskunnassa ei voi nauttia suojaa kritiikiltä silloin, kun siihen on aihetta.

Ja kumppanit sateenkaariväelle tärkeiden asioiden edistämisessä pitää hakea siltä, mistä niitä löytyy, puolueväristä tai muista tekijöistä riippumatta. Tästä hyvä esimerkki on liki vuosikymmenen kamppailu parisuhdelain puolesta. Yhteistyötä tehtiin poliittisella kentällä laidasta laitaan (pl. Soinin ja Räsäskän nykyisin johtamat porukat).

Taka-aikoina Seta-lehti - ehkä myös Z - tenttasi vaalien alla puolueita ja presidenttiehdokkaita, ja Seta järjesti joitakin vaalipaneeleita.

Nettiaikana kyselyjen järjestäminen ja niiden tulosten raportoiminen on paljon yksinkertaisempaa kuin printtilehden aikana. Setan kampanja eduskuntavaalien alla oli varsin onnistunut.

Presidenttiehdokkaiden vaalikoneiden kysymyksiin antamat vastaukset olisivat kelvanneet hyväksi lähtökohdaksi arvioida ehdokkaita sateenkaariperspektiivistä. En tiedä, miksi sellaista ei ole tehty. Epäilen, että on jäänyt organisoimatta. Uskon, että tekijät kyllä olisivat löytyneet. Eikö käynyt hallituksella mielessä?
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 17.01.2012 19:27
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy