ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Presidenttiehdokkaat yhtä lukuunottamatta luopuisivat transsukupuolisten pakkosteriloinnista

Sami Mollgren • 21.12.2017 22:23 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Presidenttiehdokkaat saivat Uutissuomalaisen vaalikoneessa määritellä kantansa väitteeseen siitä, että "transsukupuolisten pakkosteriloinnista tulee luopua". Kysymyksen yhteydessä todettiin, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa transihmisiltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi huhtikuussa, että pakkosterilisointi on ihmisoikeusloukkaus.

Kaikki presidenttiehdokkaat Laura Huhtasaarta (ps) lukuunottamatta haluavat luopua transsukupuolisten henkilöiden pakkosterilisiaatiosta ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Muut ehdokkaat olivat vaalikoneen väittämän kanssa "täysin samaa mieltä", paitsi yksi oli ainoastaan "samaa mieltä".

Pekka Haavisto (vihr) muistuttaa, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa transihmisiltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi huhtikuussa, että pakkosterilisointi on ihmisoikeusloukkaus. Tarvitaan translain kokonaisuudistus, jossa turvataan transihmisen itsemääräämisoikeus ja oikeudellinen sekä lääketieteellinen prosessi erotetaan toisistaan. Transsukupuolisten pakkosteriloinnista tulee luopua, ja lääketieteellisen hoidon tulee perustua sukupuoliristiriitaa kokevan tarpeeseen saada hoitoa.

Merja Kyllönen (vas) pitää nykytilannetta menneisyyden linjauksena josta Suomi pitää järjettömällä jääräpäisyydellä kiinni.

Valitsijayhdistyksen ehdokas, tasavallan presidentti Sauli Niinistö katsoo, että pakkosterilisaatio ei ole ihmisoikeuksien mukaista.

Myös Nils Torvalds (rkp), Matti Vanhanen (kesk) ja valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen kannattavat pakkosterilisaatiosta luopumista, mutta eivät tarkemmin perustelleet kantaansa.

Tuula Haatainen (sdp) ei ilmaise olevansa väitteen kanssa "täysin samaa mieltä", vaan ainoastaan "samaa mieltä". Perusteluissaan hän toteaa, että lainsäädännön vaatimukselle sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömyydestä ei ole mitään asiallista perustetta. Se on historiallinen jäänne, joka on ristiriidassa Suomen ihmisoikeussitoumusten kanssa ja tulee poistaa. Suomen tulee säätää sukupuolen itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki.

Suomen presidentinvaali järjestetään 28. tammikuuta 2018. Ehdokkaiden vahvistetut äänestysnumerot: Merja Kyllönen (2), Pekka Haavisto (3), Matti Vanhanen (4), Laura Huhtasaari (5), Tuula Haatainen (6), Paavo Väyrynen (7), Sauli Niinistö (8), Nils Torvalds (9).

Suomen jo valmistettu translaki yhä jumissa

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.

Translakia pyritään edistämään parhaillaan myös kansanedustajien tekemän lakialoitteen muodossa.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy