ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Pinssi rintapieleen ja kaapista ulos!

Sami Mollgren • 11.10.2012 09:30 • 3 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Tänään 11. lokakuuta vietetään Kaapista ulos -päivää. Amerikkalaislähtöinen Coming Out Day antaa mahdollisuuden ´paljastaa´ julkisesti suuntautumisensa esimerkiksi kantamalla pinkkiä kolmiota, sateenkaaripinssiä tai -kaulanauhaa.

Onko päivä tarpeellinen?

Joidenkin mielestä on paras pitää suuntautumisensa omana tietonaan tai ei ainakaan "elämöidä" sillä. Eihän sellaiset henkilökohtaiset asiat ole muiden asioita lainkaan. Moni seksuaalivähemmistöihin kuuluva kätkee suuntautumisensa, koska tuntee asian olevan sellainen, josta on paras vaieta - syystä tai toisesta. Kaapissa on ehkä turvallisemman tuntuista, vaikka se tarkoittaakin yhden puolen piilottamista omasta persoonasta.

Minä olen toista mieltä.

Moni ns. valtaväestöön kuuluva väittää, ettei tunne ainoatakaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa. On myös vähemmistöön itse kuuluvia, jotka luulevat olevansa yksin maailmassa suuntautumisensa kanssa.

Moni kokee yhä vielä tänäkin päivänä ennakkoluulojen vuoksi homoseksuaalisuuden alempiarvoisena suuntautumisena kuin heteroseksuaalisuuden. Jotkut vähemmistöön kuuluvat kokevat torjunnan vuoksi ei-heteron suuntautumisensa jollain tavoin häpeälliseksi, ja mahdollisesti pelkäävät syrjintää, ihmissuhteiden katkemista ja jopa väkivaltaa.

Moni kaapista tullut tietää, että kaapista tulo voi olla pitkä ja rankkakin prosessi; siihen liittyy mm. itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on. Sukulaiset, ystävät ja muut viiteryhmät eivät aina tee ulostuloa helpoksi. Toisaalta moni pelkää ulostuloa aivan turhaan.

Yleisesti tiedossa olevan kaapistatulopäivän voi ajatella madaltavan kynnystä, jonka yli astua. Ainakin merkkipäivän olemassaolo voi muistuttaa ajattelemaan asiaa.

National Coming Out Day järjestettiin ensi kertaa USA:ssa 1988. Täsmälleen vuotta aiemmin oli Washington D.C.ssä järjestetty massiivinen tapahtuma, jossa vaadittiin tasa-arvoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Nykyisin "Kaapista ulos" -teemaisen päivän vietto on levinnyt moniin muihinkin maailman maihin.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tänään vietetään myös tyttöjen päivää!
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 11.10.2012 11:39
Parastahan on ihan vaan kulkea käsi kädessä, halailla, pussailla, ... kuten muutkin ja puhua mies miehestään tai nainen naisestaan.
  human • 11.10.2012 22:15
Päivän kunniaksi mukava kappale ja mukava video,
Bright Eyes - First Day Of My Life - liki kaikki mukana
www.youtube.com


Vaikka nämä harmaammassa arjessa
4.bp.blogspot.com
ihan hienot onkin. Tärkeintä kuitenkin tälläiset:
4.bp.blogspot.com

cdn.c.photoshelter.com
cdn.c.photoshelter.com

Jenkeissä räppäritkin asialla
www.youtube.com
www.insidesocal.com

Tässä mielenkiintoinen tv-reportaasi jenkeistä
www.dailymotion.com

Kommenttia muokattu: 11.10.2012 klo 22:55
  human • 11.10.2012 22:40
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy