ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Papit vihkivät homopareja pääkaupunkiseudulla todennäköisesti tasa-arvoisen avioliittolain tultua voimaan

Sami Mollgren • 08.04.2016 17:05 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Papit saattavat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja todennäköisesti jo vuoden kuluttua, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan.

Pääkaupunkiseudun Valomerkki-julkaisun mukaan yksittäisten pappien tai hiippakuntien saattavan ryhtyä vihkimään homopareja odottamatta kansallisen tason ohjeita kirkolta. Asiasta kirjoittava Helsingin Sanomat odottaa asiasta syntyvän kuohuntaa ja naispappeuskysymyksen kaltainen kiista.

- Asiasta on kirkon sisällä monia eri käsityksiä, joista yksi on, että jos kuulut kirkkoon ja olet käynyt rippikoulun, niin mikään kirkonsäädös ei estä avioliittoa, sanoo Helsingin hiippakuntadekaani ja tuomiokapitulin jäsen Reijo Liimatainen Helsingin Sanomille.

Erityisesti itäisen Uudenmaan 33 suomenkielisen seurakunnan Helsingin hiippakunnassa salliva tulkinta on ollut esillä. Puolestapuhujiin lukeutuva Liimatainen sanoo Helsingin Sanomille ottavansa asiaan henkilökohtaisesti kantaa, koska asiaa on yritetty hoitaa vaikenemalla.

Valomerkki-julkaisu kirjoittaa, että papin vihkimä pari on avioliitossa puolisoiden sukupuolista riippumatta, koska kirkkolaissa ei asiaa määritellä. Kirkkokäsikirjassa viitataan naisiin ja miehiin, puhumalla morsiamesta ja sulhasesta. Kirkko voi ohjeistaa ja rangaistakin omapäisesti toimivia pappeja, mutta avioliiton juridiseen voimassaoloon sillä ei ole vaikutusta.

- Jos pappi vihkii samaa sukupuolta olevan pariskunnan avioliittoon, hänestä voidaan tehdä kantelu. Asiaa ei käsittele mikään valtakunnallinen taho, vaan kyseisen hiippakunnan tuomiokapituli, sanoo Liimatainen Valomerkki-julkaisussa.

- Kirkkojärjestys on se dokumentti, joka sanoo, kenet voidaan vihkiä avioliittoon. Se rajaa kelpoisuutta kahdella ehdolla: vihittävien täytyy olla seurakunnan jäseniä ja rippikoulun käyneitä, Liimatainen kertoo. Vihittävien sukupuoleen kirkkojärjestys ei ote kantaa, sanoo Liimatainen Valomerkki-julkaisussa.

Kirkon korkein päättävä elin kirkolliskokous voisi tehdä päätöksen asiasta, mutta Liimataisen mukaan päätöstä ei todennäköisesti ole tulossa, koska se vaatisi kahden kolmanneksen enemmistön, eikä sellaista hänen mukaansa näytä olevan kummallekaan näkemykselle. Ilman kirkolliskokouksen kantaa asia päätetään paikallisesti Suomen yhdeksässä hiippakunnassa.

- Päättävät tuomiokapitulit mitä tahansa, pappi voi vuoden päästä julistaa päteviä homovihkimyksiä rauhassa, kunnes hänet pannaan viralta – jos pannaan, todetaan Valomerkki-julkaisussa.

Valomerkki.fi on Kirkko & kaupungin, Espoon seurakuntasanomien ja Vantaan Laurin yhteinen verkkomedia.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy