ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Päivi Räsänen vaatii uskomushoitojen suitsimista - mutta ei ota kantaa ns. eheytyshoitoihin

Sami Mollgren • 16.01.2018 15:19 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii Helsingin Sanomien mielipidepalstalla maanantaina julkaistussa kirjoituksessa uskomushoitoja koskeavan lainsäädännön luomista Suomeen.

Räsänen kirjoittaa uskomushoidoille olevan yhteistä se, ettei niiden hyödyistä ja haitoista ole tieteellistä tutkimusnäyttöä, ja niiden voivan aiheuttaa vakavia terveyshaittoja tai hyödyttömän hoidon viivästyttävän vaikuttavan hoidon saamista. Uskomushoitoihin hän liittää myös rokotusvastaisuuden. Räsänen myös toteaa kuluttajansuojan kannalta olevan kestämätöntä, jos lupaukset hoidon vaikuttavuudesta osoittautuvat katteettomiksi. Lääkäritaustainen Räsänen on ottanut ns. puoskarilain tarpeen esiin myös vuonna 2013, toimiessaan vielä sisäministerinä ja kristillisdemokraattien puheenjohtajana.

Uskomushoitojen piiriin luettaviin ns. eheytyshoitoihin Räsänen ei sen sijaan kirjoituksessaan viitannut nyt, eikä hän ole niitä kritisoinut aiemminkaan. Eräissä varhaisemmissa yhteyksissä Räsänen sitä vastoin on esittänyt homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö", ja että kyseisestä taipumuksesta voi "päästä eroon". Lisäksi hän on kertonut uskovansa, että homoseksuaalisuuden taustalla on ihmisen kehityksen häiriöitä lapsuudessa tai nuoruudessa.

Eheytyshoidoilla tai eheytymisterapialla tarkoitetaan pyrkimystä muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuoli-identiteettiä. Eheytysideologian taustalla on ajatus esimerkiksi homoseksuaalisuuden vaillinaisuudesta ja homoseksuaalin sielullisesta rikkinäisyydestä sekä siitä, että homoseksuaalin olisi mahdollista muuttua heteroseksuaaliksi sopivilla menetelmillä, esimerkiksi rukoilemalla. Vastaavalla tavalla transsukupuolisuus nähdään eheytysideologiassa sielullisena vaillinaisuutena, ja sukupuolen kokemuksen uskotaan olevan muutettavissa.

Räsänen on muissa yhteyksissä katsonut esimerkiksi rukouksien olevan muuta kuin uskomushoitoa. Hän ei kuitenkaan ole erikseen viitannut rukoilemisen luonteeseen sen ollessa osana eheytystoimintaa.

Ranneliike.net nosti eheytyshoidot ja puoskaroinnin esiin keväällä 2011

Ranneliike.netissä aihepiiriä käsiteltiin laajasti keväällä 2011 nk. sielunhoitoterapeuttien kautta. Tuolloin ns. eheytystominnasta ja puoskaroinnista käynnistyi pitkään jatkunut keskustelu. Esiin tuli se, ettei Suomessa ollut uskomushoitoihin eli ns. puoskarointiin liittyvää lainsäädäntöä. Tähän liittyvää lainsäädäntöä ei vieläkään ole saatu laadittua.

Euroopassa Malta on kieltänyt seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen pyrkivät hoidot, eli ns. eheytyshoidot. Maailman terveysjärjestön Yhdysvaltojen osasto totesi keväällä 2012, että seksuaalista suuntautumista muuttavat terapiat ovat vailla lääketieteellistä perustaa ja uhkaavat terveyttä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Homon heteroksi puoskarointi ei taida onnistua edes hopeavettä kittaamalla.

Rukoilkaamme - se puree jopa nahkahomoon!
  1965 • 16.01.2018 19:25
Ei taida, ei. Eheytyspuoskarointiyritysten tiedetään kuitenkin aiheuttaneen vakavia vahinkoja kohteensa psyykelle.
  smo • 16.01.2018 20:26
Jos miestä puhuttelee miehen vartalo enemmän kuin naisen, on kaikki hyvin, eli korjattavaa ei ole. Jo sana "eheyttäminen" on tässä yhteydessä harhaanjohtava, koska se ennemminkin rikkoo kuin tekee ehjemmäksi.

Mutta hyväksyminen ja tasa-arvo eheyttää, tekee vielä paremmaksi. Me olemme kaikki epätäydellisiä ja tarvitsemme hyväksyntää, olimmepa homoja tai heteroita, tai jotain sinne päin.
  1965 • 16.01.2018 21:08
Niin, näiden ns. eheytysterapioiden tosiaan tiedetään rikkoneen.

Eheytyspuoskaroinnin piiriin on joutunut itsensä kanssa solmussa olevia ihmisiä, toiveenaan muuttua heteroksi. Kun oikeaa muutosta ei kuulukaan, on vaarana omien solmujen paheneminen.
  smo • 16.01.2018 21:21
Suomi voisi tässäkin asiassa olla kerrankin edistyksellinen ja kieltää kaikki puoskarihoidot, nämä "eheytyshoidot" mukaanluettuna. Mutta kuten tiedämme, aina kun Suomella olisi mahdollisuus olla muita edellä, ryssimme ja jäämmekin lopulta muista reilusti jälkeen >_>
  ._. • 17.01.2018 12:59
Uskontopuoskarien retoriikkaan kuuluu, jollei parane homoudesta,niin syy
on itsessä, uskonpuuttesta, todellisesta halusta parantua,on todella julmaa
jos tuollaiseen ansaan joutuu ja joutuu kamppailemaan seksuaalisuutensa
kanssa,polvirukousten ja jatkuvien synnintunnustusten rituaaleissa,kun ys-
tävät ympärillä tekevät henkistä väkivaltaa.
  homo-x (ei rekisteröitynyt) • 17.01.2018 20:08
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy