Keskiviikoksi suunnitellaan Münchenissä mielenilmausta kapellimestari Valeri Gergijeviä vastaan. Mottona on: To Russia with Love. Gergijev on Putinin henkilökohtainen ystävä ja hän tukee Putinin tukahduttamispolitiikkaa. Gergijev johtaa keskiviikkona ja torstaina Münchenin filharmonikkoja. Ohjelmassa on Stravinskya.
Münchenin oopperoiden intendentit ymmärtävät vastalauseet. Baijerin valtionoopperan intendentti Nikolaus Bachler ja Gärtnerplatz-teatterin intendentti Josef E. Köpplinger ovat kertoneet mielipiteensä. Bachler sanoi Múnchner Merkur –lehdelle lauantaina: ”Taiteen perusolemus on totuudellisuus ja humaanisuus. On itsestään selvää, että taiteilija ei voi vaieta epähumaanista kohtelusta tai ihmisoikeusloukkauksista”. Köpplinger lisää, että kun katsoo menneen vuosisadan historiaa ja sen terroria, älykkään ihmisen on pystyttävä sanomaan: ”Ei, noin ei voi toimia. On oltava diplomaattinen, mutta ei opportunisti”. (Opportunisti käyttää tilanteita omaksi edukseen inhimillisistä arvoista välittämättä).
Venäläissyntyinen kapellimestari Valeri Gergijev on nimetty Münchenin filharmonikkojen johtajaksi, mutta häntä on tänä syksynä kitkerästi arvosteltu. Hän kuuluu Putinin tukijoihin ja hän on ilmaissut kannattavansa Venäjän homolakeja. Hänen konserttiensa yhteydessä on järjestetty mielenilmauksia ainakin USAssa ja Englannissa.
Lontoossa Gergijev johti Hector Berliozin „La Damnation de Faust“. Guardian-lehti vitsaili: “Sopiva kappale”. Berliozin teoksessa mies tekee sopimuksen paholaisen kanssa. Myös New Yorkin Metropolitan-oopperassa alkoi vastalauseiden ilmaiseminen ennen Eugen Oneginin ensi-ilta-esitystä. Gergijeviä vaadittiin lopettamaan veljeily epäihnimillistä politiikkaa harjoittavan Putinin kanssa. Putinin tukija Anna Netrebko julkaisi pelästyneenä ennen Tsaikovski-esitystään ihmisoikeuksia tukevan lausuman. Samoin Gergijev Facebbookissa kertoi, ettei hän ole syyllistynyt syrjintään, ei homoja eikä muitakaan vastaan.
Múnchner Merkur –lehden mukaan pitkiin aikoihin musiikkimaailmassa ei kukaan ole joutunut sellaiseen tilanteeseen kuin Gergijev. Pitäisikö hänen ilmaista selvin sanoin, että hän vastustaa Putinin politiikkaa? Vastakkainen esimerkki on Daniel Barenboim. Hänellä on Israelin passi, mutta hän on vuosikymmenet syyttänyt Israelia arabien terrorisoinnista ja heidän alueidensa asuttamisesta. Tietenkin Barenboimia on syytetty oman pesän likaamisesta.
Saksan historiasta löytyy muutakin. Wilhelm Furtwängler johti konsertteja, joissa natsipomot istuivat etupenkeissä. Furtwängler antoi epäsuoran tukensa natsisysteemille. Toinenkin tapaus on, joka muistuttaa enemmän Gergijeviä. Preussilaisen valtionteatterin yli-intendentti Heinz Tietjen oli Hitlerin uskottu. Bayreuthissa hän johti Wagner-juhlilla. Hän tuki natsisysteemiä ja nautti eduista, mutta vuonna 1947 hänet vapautettiin natsisyytöksistä.
Onko taide aina täysin epäpoliittista ja onko taiteilijan velvollisuus reagoida epäoikeudenmukaisuuden edessä? Münchenin kaupungin kulttuuritoimi saa Gergijevistä uuden työntekijän, kun hän astuu virkaansa. Työnantajalle Gergijevin Putin-yhteydet ovat vaikea asia. Münchenin filharmonikkojen nettisivulla korostetaan, että ollaan demokraattisen, avoimen ja monikulttuurisen Münchenin puolesta ja näkemyksiä voidaan ilmaista toisia kunnioittaen.
Tammikussa solmitaan Münchenin kulttuurilaitosten kesken sopimus tai liitto suvaitsemattomuutta vastaan. Pian nähdään, lähtevätkö filharmonikot siihen mukaan.
(lähteinä BR:n ja München Merkurin nettisivut)
Metropolitan:
http://www.classicalite.com/articles/2941/20130924/gay-rights-protesters-disrupt-metropolitan-operas-opening-night-performance-tchaikovskys.htm