ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Decoart sisustustaulut
Decoart on käsintehtyihin sisustustauluihin erikoistunut myymälä ja nettikauppa. Paljon kokoja, värejä ja aiheita, enimmäkseen abstraktia käyttötaidetta. Öljyväritöitä alkaen 60 e. Tervetuloa katsomaan sopivia vaihtoehtoja satojen taulujen valikoimasta!
yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOLUMNI: Onnellinen loppu translaille

26.11.2012 14:58 • 10 kommenttia. KOLUMNIT • KOTIMAA
VinoKino-elokuvafestivaalin ohjelmistossa oli tänä vuonna iranilaisen Negar Azarbayjanin leffa Aynehaye Rooberoo. Siinä transmies Eddie kamppailee perheen ja yhteiskunnan ennakkoluuloja vastaan voidakseen elää vapaasti omana itsenään.

Elokuva saa onnellisen lopun, kun Eddie välttää pakkoavioliiton ja pääsee sukupuolenkorjaukseen ulkomailla. Kaikilla tarina ei valitettavasti pääty yhtä onnellisesti.

Transsukupuolisilla ihmisillä keho ja kokemus sukupuolesta poikkeavat toisistaan. Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuisi kokea elävänsä vieraan sukupuolen kehossa. Osalle transihmisistä ratkaisu on sukupuolenkorjaus, jossa kehoa korjataan vastaamaan omaa kokemusta sukupuolesta.

Sukupuolenkorjauksia säätelevä translaki on jäänyt pahoin ajastaan jälkeen. Sukupuolen vahvistaminen edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä, käytännössä sterilisaatiota. Jos ihminen on naimisissa, sukupuolen vahvistamiseksi avioliitto pitää purkaa ja muuttaa rekisteröidyksi parisuhteeksi.

Transihmiset kohtaavat muitakin ongelmia. Alaikäisillä on ollut vaikeuksia saada lähetettä tutkimuksiin transhoitoihin erikoistuneissa yliopistosairaaloissa. Korvausten saaminen Kelalta voi tökkiä ja vanhan sukupuolen mukaisia työ- ja opiskelutodistuksia voi olla vaikea päivittää.

Translain uudistusta on lupailtu pitkään, mutta se on edennyt tahmeasti. Sosiaali- ja terveysministeriöstä on vakuuteltu, ettei uudistusta ole unohdettu; se on vain jäänyt isojen asioiden jalkoihin.

Ihmisten perusoikeudet ovat kuitenkin iso asia.

On iso asia, että vielä 2010-luvun Suomessa sukupuolenkorjaus edellyttää käytännössä sterilisaatiota. On periaatteellisesti iso asia, että ihmiset pakotetaan eroamaan puolisostaan, jotta saisivat elää omana itsenään. On myös iso asia, että ihmiset eivät saa apua tai kokevat syrjintää.

Poliitikot ovat voineet vedota siihen, että sukupuolivähemmistöihin kuuluu niin vähän ihmisiä. Mutta ihmisoikeudet ovat erottamattomia, ne kuuluvat kaikille. Oikeuksien polkeminen on väärin, koskee se miljoonaa, tuhatta tai yhtä ihmistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettamassa työryhmän selvittämään translain uudistamista. Perusteellinen valmistelu on tarpeen, sillä lakiin liittyy monia mahdollisesti hankaliakin kysymyksiä.

Ilmeisimmät epäkohdat on kuitenkin mahdollista korjata saman tien. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä on rujo jäänne, josta Suomi on saanut moitteita mm. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetulta.

Hallituksen tuleekin korjata translain pahimmat ongelmat viivyttelemättä. Isommat uudistukset voivat odottaa työryhmän työn valmistumista.

Näin yhä useamman transihmisen tarina voi päättyä onnellisesti.


Oras Tynkkynen


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Vai eivät asiat etene kristillisteokraattien takia, in your face Asmo Maanselkä! :D
  Homopallero • 26.11.2012 16:01
Pyh! Tälläisiin turhanpäivisiin lain ajamisiin mene Suomalaisten verorahoja ,kun olisi tärkeämpiäkin asioita kuten lapset ja vanhukset kun homot ja niiden naurettavat oikeudet!
  Janne87 (ei rekisteröitynyt) • 26.11.2012 18:18
Muistan nähneeni BBC:ssä dokumentin Iranista missä homomiehiä pakotetaan sukupuolenkorjausleikkauksiin, eli muuttumaan naisiksi, koska he muka ovat oikeasti "naisia".

Olin syvästi järkyttynyt, tosin sittemmin tutustuin deittisivuston kautta iranilaiseen parikymppiseen mieheen, hän oli ainut yli 10. miljoonan asukkaan Teheranissa, jolla oli tuolla sivustolla kuvallinen profiili. Kertoi että tuo dokumentti on liioiteltu, se mikä esitettin vallitsevana tilanteena on oikeasti marginaali-ilmiö.
  Ulkosuom. (ei rekisteröitynyt) • 26.11.2012 18:44
Janne87 olen samaa mieltä, näihin on jo liikaa mennyt verorahoja, asia onneksi voidaan halutessa hoitaa vielä ennen tämän hallituksen aikana, jos vaan munaa löytyy hehe
  puppeliassi • 26.11.2012 19:39
Kristillisdemokraatteja voi syyttää monesta asiasta, mutta tällä kertaa translain uudistus jumittaa demariministerin ja kokoomuslaisen kansliapäällikön takia.
  Liáina • 26.11.2012 20:42
Homofobissa tyhmyys tiivistyy:

Ensinnäkin, suomalaiset kirjoitetaan pienellä. Toiseksi homotkin ovat lapsia ja vanhuksia. Kolmanneksi, sukupuolensa korjanneen pakkosterilisaation lakkauttaminen ei liity homojen, vaan transsukupuolisten ihmisoikeuksiin, mikä ei ole koskaan naurettavaa. Neljänneksi homot ja transsukupuolisetkin ovat suomalaisia ja maksavat veroja siinä missä muutkin. Samat velvollisuudet meillä on, vaikka oikeuksiltamme olemmekin toisen luokan kansalaisia. Rahamme kelpaavat aina, mutta ihmisinä emme. Muutos on kuitenkin tulossa.

Nimimerkki Janne87, miksi kirjoittelet tänne? Mikä sinulla on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan? Etkö pidä siitä, että meitä on olemassa? Vai emmekö vain saisi näkyä ja kuulua? Tee itsellesi ja kaikille kaltaisillesi ääliöille palvelus, äläkä oksenna tänne tuollaista paskaa. Häivy.
  Homopallero • 26.11.2012 22:07
Ja eikös tämä asia ole nimenomaan toisinpäin, nykylaki pakottaa tekemään sterilisaation, jonka tekeminen MAKSAA RAHAA. Jos laki ei tuohon pakottaisi, niin rahaa säästyisi.
  k_ma • 26.11.2012 22:32
Homojen ja transsukupuolisten kansalaisoikeudet eivät maksa yhteiskunnalle mitään.
Kansalaisten tasa-arvo voitaisiin toteuttaa äänestyksellä, joka kestäisi muutaman minuutin. Esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki on ollut valmiina jo noin 7 vuotta.
Homojen ja transsukupuolisten oikeuksia vastustavat kansanedustajat, yleensä homo-ongelmaisia kiihkouskovaisia, tulevat kalliiksi yhteiskunnalle.
---
Jaahas, siellä on pitkästä aikaa Jannekin tulla tupsahtanut foorumille. Kommentti kertoo, etteivät mielipiteet ole muuttuneet vuosien varrella eikä edistystä ole tapahtunut.
  Havainnoija • 26.11.2012 22:46
Huoh, Janne on tosiaan taas täällä. Nimimerkki hieman vaihtuu, mielipiteet ei. Eikä homot ja transihmiset ole ainoita, jotka tältä herralta saavat lokaa niskaansa:
www.youtube.com

Itse aiheeseen liittyen: lakimuutos pitää saada läpi nopeasti. Tästä asiasta puhutaan liian vähän yhteiskunnassa.
  Jarkko Linnanvirta (ei rekisteröitynyt) • 27.11.2012 08:39
Joo ei siinä mene montaa tuntia kun laitetaan seksuaalivähemmistöjen oikeudet samalle viivalle muiden kanssa. Tosin asenne ilmapiirissä seksuaalivähemmistöt on vielä pitkään ihmisten mielissä toisrn luokan kansalaisia, mutta se ettei valtio syrji on jo iso parannus.

En ole janne87 kirjoituksia nähnyt mutta eikö pinkkiin pukeutunut homogestapo ole jo hoitanut häntä kuntoon hehe?
  puppeliassi • 27.11.2012 11:13
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy