ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit teatteri tv-kalenteri televisio radio musiikki levyesittelyt artistiesittelyt listat euroviisut
internet ja seksuaalivähemmistöt novellit ja tarinat viihde, musiikki & kulttuuri -keskusteluviihde ja kulttuuri

ARVIO: Nuortenkirja Urheilijapoika. Lennin ja Aleksin tarina, osa I

25.08.2014 19:00 • 7 kommenttia. KIRJAT • KOTIMAA

Joona Artimon kirja Urheilijapoika
Kirja on kuvaus peruskoulun yhdeksättä luokkaa käyvän Lennin rakastumisesta Aleksiin, samanikäiseen uimariin, jolle oma seksuaalisuus selvenee vähitellen tarinan edetessä. Kirjassa käydään läpi peruskoululaisten keskinäisiä rakkaussuhteita, koulunkäyntiä ja elämää muutenkin. Kehys on luonteva ja uskottava. Kirjoittaja tietää mistä puhuu.

Henkilöt ovat osin melko stereotyyppisiä. Tarinan keskeiset sankarit ovat hoikkia ja hyvännäköisiä, tietenkin. Toinen on nörtti ja toinen pidetty urheilija. Näissä tarinoissahan eivät sankarit koskaan ole lihavia finninaamoja. Henkilöt marssitetaan tarinan alussa melko nopeasti näyttämölle ja kestää hetken erottaa heidät toisistaan, mutta tarinan edetessä henkilöt alkavat saada luonnetta.

Kirjassa on eräitä tapahtumia, joiden uskottavuus on vähän kyseenalaisempi. Voisi kysyä, ovatko kaikki juonen koukerot välttämättömiä tarinan kehittymisen kannalta. Kirjoittaja yrittää kuvata henkilöitä, heidän ajatusmaailmaansa ja tunteitaan pintaa syvemmältä. Silti monet heistä jäävät hiukan latteiksi. Toivoisin henkilökuvauksiin hiukan lisää syvyyttä. Jäi vaikutelma, että kirjoittaja voisi panostaa niihin omasta itsestään vähän lisää.

Teos kannattaisi antaa jonkun äidinkieltä taitavan oikolukijan käsiin ennen julkaisemista. Pilkku- ja yhdysviivavirheitä ei ollut paljon mutta kuitenkin sen verran, että joiltain osin jäi hiukan viimeistelemätön vaikutelma. Puhumme suomea emmekä Suomea. Kukkien nimet (lehtosinilatva) kirjoitetaan niin ikään pienellä alkukirjaimella.

Kertomomuksessa on seksiä harvinaisen vähän, mikä tekee siitä virkistävän poikkeuksen moniin englanninkielisiin vastaaviin tarinoihin verrattuna. Eroottinen lataus lisääntyy lopussa, mutta vain hiukkasen.

Kirjan kuvitus on toteutettu tietokonella. Henkilöt ovat hiukan muovisen ja kömpelön näköisiä. Yritys on kuitenkin osoitus kirjoittajan mielikuvituksesta ja rohkeudesta. Kuvien elävyys varmaan paranee seuraavassa osassa. Mitään haittaahan niistä ei ole, joten lisää yritystä vaan!

Julkaisu on lajissaan harvinainen ja pienistä puutteistaan huolimatta viihdyttävä lukukokemus. Toivoisin, että jatko-osassa kirjoittaja syventää henkilökuvia, korjaa kielioppivirheet ja harkitsee tarinan juonta. Tapahtumien ei aina tarvitse olla dramaattisia ollakseen mielenkiintoisia (tiedän tämän omista virheistäni).

Kirja-arvion kirjoitti Saku Henriksson

***
Joona Artimo on taiteilijanimi.
Kirja on ladattavissa Apple iTunes ja Google Play palveluista hintaan 4.99 euroa.
Se löytyy myös sähköisessä Kindle-formaatissa Amazonista.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Jää ostamatta, kun en käytä Kindleä, Applea tai Googlea. Elisa Kirja olisi ihan hyvä myyntipaikka lisäksi.
  Lukisin mielellään (ei rekisteröitynyt) • 27.08.2014 22:43
Kirja löytyy myös Elisa Kirja palvelusta: kirja.elisa.fi

Ystävällisin terveisin,
Joona Artimo
  Joona Artimo (ei rekisteröitynyt) • 28.08.2014 02:04
Oho, kiitos tiedosta! Hinta vain on tuplat :P
  Lukisin mielellään (ei rekisteröitynyt) • 29.08.2014 16:40
Olen antanut Elisalle palautetta siitä, että palkkio, jonka he perivät kirjojen myynnistä (joka siis näkyy kirjan hinnassa) ei ole kilpailukykyinen Applen ja Googlen kirjakauppojen kanssa. Valitettavasti en usko, että asiaan tulisi nopeaa muutosta. :(
  Joona Artimo (ei rekisteröitynyt) • 30.08.2014 10:12
Suomessa digikirjat eivät myy juurikin hinnan takia, vaikka alv on korkeampi kuin paperikirjojen niin järjetöntä että eräskin kirja maksaa pokkarina 8 euroa jonka voi myydä eteenpäin puoleen hintaan ja digikirjana maksoi n.18 euroa.

Joku tekee piraattipalvelun suomalaisista digikirjoista niin sitten hinnatkin tippuvat sellaisiksi kuin englannin kieliset digikirjat ovat jo tippuneet vrt painettuihin.

Tai sitten joukko kirjailijoita perustaa drm vapaita digikirjoja kohtuu hintaan myyvän kaupan jossa kustantajaa ei ole välikätenä vaan palvelu ottaa 20-30% osuuden ja loput saa kirjan tekijä.

Suomessa kirjastoissakin olevista digikirjoissa naurettavaa drm rajoituksia: ei toimi kaikilla laitteilla helposti, kirjoja saa lainata vain tietyn ajan ja lisäksi vain tietyn määrän vaikka niitä digisenä voisi olla vaikka sata tuhatta ilman merkittäviä lisäkustannuksia(siis tietenkin niistäkin korvauksia tulisi kirjan tekijälle mutta ei olisi typerää rajoitusta esim maksimissaan 2 kpl digkirjaa jaossa joissa laina aika 1 kk)
  puppeliassi • 30.08.2014 17:40
Olen puppeliassin kanssa pitkälti samaa mieltä. Henkilökohtainen suositukseni heille, jotka kirjan haluavat lukea, on hankkia se Apple iTunes tai Google Play palveluista, joiden kautta se on saatavilla lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin tietokoneisiin, tabletteihin tai älypuhelimiin.

Suomenkielisten ja englanninkielisten kirjojen hintojen vertaamisessa on meielestäni se ongelma, että suomenkieltä taitavia lukijoita on noin 5 miljoonaa ja englanniksi pystyy lukemaan arviolta miljardi ihmistä. Englanniksi kirjoittava pystyy hankkimaan elantonsa muutaman taalan tekijänoikeuspalkkiolla per kirja, mikä on suomeksi kirjoittavalle hankala bisnes-case ilman valtion apurahaa.

Meikäläisellä on onneksi rehellinen päivätyö, joten kirjan ei tarvitse tuottaa mitään. ;)
  Joona Artimo (ei rekisteröitynyt) • 31.08.2014 09:54
Minusta tuo kirjan kansi on tosi onnistunut, kiva ja söpö - kannen nähdessäni sydämessäni oikein läikähti: tuo tunnelma, joka siitä välittyy, voi juuri tuolta itsestäni yläasteen ysiluokalla tuntui. Jotenkin palautti sisimpääni ja kehooni tuon nuoruuden, onnen kaipuun haikean ja kiihkeän väreilyn. Että ei muovista ollenkaan!
  Guy_24v (ei rekisteröitynyt) • 05.09.2014 02:55
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
Katso myös nämä
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy