Koululaisista ja toisen asteen opiskelijoista useampi prosentti ei koe edustavansa sitä sukupuolta, johon tämä on syntyessään määritelty. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamasta viimeisimmästä Kouluterveyskyselystä.
Peruskoulun ylimpien luokkien oppilaista ja ammattikoululaisista noin 95 prosenttia kokee syntymässään määritellyn sukupuolensa olevan oikean, lukiolaisista noin 97 prosenttia.
Peruskoulujen 8. ja 9. luokkien oppilaista pojiksi syntyessään määritellyistä vastaajista 5,5 prosenttia ei koe edustavansa sitä sukupuolta, johon tämä on syntyessään määritelty. Tytöiksi määriteltyjen kohdalla vastaava luku on 5,6 prosenttia.
Pojiksi määritellyistä 0,6 prosenttia kokee olevansa sukupuoleltaan tyttöjä ja 4,9 prosenttia kokee sukupuolensa jollain muulla tavoin. Tytöiksi määritellyistä pojiksi itsensä kokee prosentin suuruinen joukko, ja sukupuolensa jollain muulla tavoin kokee 4,6 prosenttia.
Lukion 1. ja 2. vuotta käyvien keskuudessa pojiksi määritellyistä 2,9 prosenttia ja tytöiksi määritellyistä 3,6 prosenttia ei koe edustavansa sitä sukupuolta, johon tämä on syntyessään määritelty. Pojiksi määritellyistä 0,4 prosenttia kokee olevansa tyttöjä ja 2,5 prosenttia kokee olevansa sukupuoltaan jotain muuta. Tytöiksi määritellyistä vastaavat luvut ovat 0,5 prosenttia ja 3,1 prosenttia.
Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista pojiksi määritellyistä 4,9 prosenttia ja tytöiksi määritellyistä 5,3 prosenttia ei koe edustavansa sitä sukupuolta, johon tämä on syntyessään määritelty. Pojiksi määritellyistä 0,5 prosenttia kokee olevansa tyttöjä ja 4,4 prosenttia kokee olevansa sukupuoltaan jotain muuta. Tytöiksi määritellyistä vastaavat luvut ovat 1 prosentti ja 4,3 prosenttia.
Perinteisesti sukupuolivähemmistöihin on arvioitu kuuluvan joitain prosentin osia väestöstä, mutta nykytulosten valossa on tehty päätelmiä, että promillejen suuruinen arvio viittaa vain "jäävuoren huippuun" - heihin, joilla on tarve konkreettisiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin sukupuoleen liittyvän ristiriitansa vuoksi.
Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia noin kymmenen prosenttia vastaajista
Aiemmin syksyllä julkaistujen tietojen perusteella kyselyyn vastanneista lukiolaisista ja ammattikoululaisista noin kymmenen prosenttia määritteli itsensä muuksi kuin "heteroksi". Vielä peruskoulua käyviltä ei kysytty seksuaalisesta suuntautuneisuudesta. Siinä missä sukupuolen kokemisessa on selvityksen mukaan merkittäviä eroja lukiolaisten ja ammattioppilaitoksissa opiskelevien välillä, ei seksuaalisen suuntautuneisuuden kohdalla näy näiden kahden ryhmän välillä vastaavia selkeitä eroja.
THL:N Kouluterveyskysely tehdään joka toinen vuosi
Tutkimuksen taustatiedot on saatu keväällä 2017 tehdystä THL:n Kouluterveyskyselystä, joka on koko maan kattava väestötutkimus. Joka toinen vuosi tehtävällä kyselyllä kerätään laajasti tietoa nuorten hyvinvoinnista, terveydestä ja palveluista.
Kouluterveyskyselyllä on kerätty tietoja peruskoulun yläluokkalaisilta vuodesta 1996, lukioissa vuodesta 1999 ja ammatillisissa oppilaitoksissa vuodesta 2008 alkaen. Peruskoulun alaluokkalaiset ja heidän huoltajansa ovat mukana vuodesta 2017 alkaen.
THL: Kouluterveyskyselyn tulokset nuorilla 2017: Indikaattori: Koettu sukupuoli muu kuin ilmoitettu sukupuoli, %
Selvitys: Suuri osa seksuaalivähemmistöön kuuluvista nuorista voi hyvin, mutta keskimäärin muita heikommin