ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko linkit kaikki artikkelit

Nuori kaapista - vanhempien reaktiot monenlaisia

03.10.2013 19:20 YLEISET
Kaapistatulotarinoita on monenlaisia. Useimmat tarinat päättyvät nykyään hyvin, mutta tie voi olla kivikkoinenkin.

Kaapistatulo vanhemmille ahdistaa ennakkoon monia nuoria seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, sillä on mahdollista, että asia on vanhemmille vaikea tai he jopa raivostuvat saatuaan kuulla asiasta. Toisinaan taas vanhemmat kertovat tienneensä asiasta jo ennakkoon ja odottaneensa kaapistatuloa.

Usein ystäville tai sisaruksille uskoutuminen on helpoin tie, vaikka siihenkin kynnys voi olla korkea. Kaapistatulleet lähes järjestään kertovat, että suuntautumisensa salailun lopettaminen on myönteinen asia: on yksi asia vähemmän murehdittavana.

Yksi vaihtoehto on keskustella aihepiiristä hyvin perillä olevien henkilöiden kanssa, esimerkiksi Pirkanmaan Setan valtakunnallisessa tuki- ja neuvontapalvelussa. Sen puhelin- ja verkkopalvelusta saa tukea seksuaaliseen suuntautumiseen ja/tai sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Puhelinpäivystys on avoinna pääsääntöisesti maanantaisin klo 19–21 ja torstaisin klo 10–12 numerossa 044 3002 355. Netissä palveluun pääsee osoitteen http://www.pirkanmaanseta.fi/tuki-ja-neuvontapalvelu kautta.

Monenlaisia tarinoita

Ranneliike.netin keskustelufoorumilla kaapistatulo on ollut aina merkittävä keskustelunaihe:
- Kuinka tulitte ulos kaapista?
- Kaappigallup
- Milloin oikea aika tulla kaapista?
- Oma elämä -alueella on muitakin keskusteluketjuja kaapistatulosta


Nyt Huffington Post kertoo tapauksesta, jossa äiti heitti kaapista tulleen poikansa ulos kotoa, mutta pojan isoisä asettui tukemaan tyttärenpoikaansa ja katkaisi kirjeellä välit tyttäreensä.

Hyvä Christine:

Olen pettynyt sinuun tyttärenä. Olet huolissasi siitä, että "häpeä on perhepiirissämme", mutta ymmärtänyt väärin sen, mikä se on.

Todellinen "iljettävyys" tässä on se, että potkit Chadin kotoasi vain siitä syystä, että hän kertoi sinulle olevansa homo. Lapsensa hylkäävä aikuinen toimii "vastoin luontoa".

Ainoa järkevä asia, jonka olen kuullut sinulta tähän liittyen on se, "ettet kasvattanut poikaasi homoksi". Et tietenkään. Hän syntyi tällaiseksi, eikä valinnut sitä yhtään sen enempää kuin vasenkätisyyttään. Sinä sen sijaan valitsit vihamielisyyden, kapeakatseisuuden ja ajastasi jäljessä elämisen. Siispä, kun kerran ollaan lähdetty kieltämään lapsiamme, niin luulenpa sanovani sinulle hyvästit. Minulla on upea (kuten homot sen ilmaisevat) tyttärenpoika kasvatettavanani, eikä minulla ole aikaa sydämettömälle tyttärelle.

Jos löydät sydämesi, ota yhteyttä.

- Isä


Lehden kertoman tapauksen muista yksityiskohdista ei ole tarkempia tietoja.

Joitain viikkoja sitten Huffington Post kertoi äidistä, joka hylkäämisen asemesta kirjoitti Facebook-viestissä kaapista tulleelle pojalleen kirjeen, jossa tämä ilmaisi tukensa pojalleen:

Zach,

Olin yllättynyt Facebook-postauksestasi, jossa tulit kaapista ulos. Tahdon sinun tietävän, että rakastan sinua ehdoitta. Rakastan sinua teoin, en ainoastaan sanoin. Olen niin ylpeä sinusta. Olet rohkein tietämäni henkilö. Taistelen aina puolestasi. Seksuaalinen suuntautumisesi ei määrittele sinua. Olet yhä se poika, joka voitti sydämeni ikuisiksi ajoiksi. Ainoa, mikä minua huolettaa, ovat tyhjät soodakupit ja teepullot huoneessasi. Heitä ne pois, ennen kuin muurahaiset tulevat sisään.

Rakasta sinua aina -
Äiti


Keväällä tiedotusvälineissä kerrottiin siitä, että isä kuuli vahingossa poikansa ja tämän kaverin puhelinkeskustelun, jossa poika hermostuneena pohti, kuinka kertoa isälleen olevansa homo. Keskustelusta kävi ilmi, että poika seurusteli kyseisen kaverinsa kanssa. Isä päätti helpottaa pojan stressiä kirjoittamalla tälle rohkaisevan kirjeen.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy