ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Norja: Terveysministeriön lakiesitys mahdollistaisi juridisen sukupuolen muutoksen ilmoituksella

Sami Mollgren • 19.03.2016 10:04 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Norjan terveysministeriön perjantaina esittelemä lakiehdotus mahdollistaisi juridisen sukupuolen vaihtamisen ilmoituksella verotoimistoon, joka Norjassa rekisteröi siviilistatusten muutokset.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Norjan parlamentin odotetaan hyväksyvän lakiuudistuksen suurella enemmistöllä. Mikäli lakiesitys hyväksytään, tulee Norjasta transsukupuolisten kohtelussa yksi edistyksellisimmistä maista.

- Norja on eturivissä hlbti-vähemmistöjen aseman parantamisessa. Sen sijaan nykyistä lähes 60 vuotta muuttumattomana pysynyttä juridisen sukupuolen vaihtamiseen liittyvää käytäntöä ei voi hyväksyä. Tämä esitys on sopusoinnussa ihmisoikeuksien kanssa, sanoi terveysministeri Bent Høie.

Hän kuvasi esitystä historialliseksi, koska jatkossa yksilö päättäisi terveysviranomaisten asemesta siitä, kumpaa sukupuolta edustaa.

Uudistuksen myötä 16-vuotiaasta lukien juridisen sukupuolen muuttamiseen ei vaadittaisi vanhempien hyväksyntää. Vanhempien hyväksyntä vaadittaisiin alle 16-vuotiaiden kohdalla kuudesta ikävuodesta ylöspäin, ja mikäli vanhemmat ovat erimielisiä, viranomaiset tekevät ratkaisun lapsen parhaan näkökulmasta. Alle kuusivuotiaiden kohdalla juridiseen sukupuoleen voitaisiin puuttua vain jos lääkäri toteaa "genitaalialueen epäselvyyden".

Norjan hallituksen asettama translakityöryhmä julkisti keväällä 2015 raportin, jossa esitettiin, ettei juridisen sukupuolen muuttaminen enää edellyttäisi vuosikausia kestäviä lääketieteellistä korjausprosessia; sterilisaatiota, hormoni- ja leikkaushoitoja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmaissut tyytyväisyytensä esitykseen, ja kuvaa sitä historialliseksi läpimurroksi transsukupuolisten asemassa.

Järjestö on vaatinut esimerkiksi Suomea kohentamaan transsukupuolisten asemaa.

Suomessa translakiuudistus jumissa

Myös Suomessa on ollut pyrkimyksiä translainsäädännön sellaiseen uudistamiseen, jossa lähtökohtana olisi itsemääräämisoikeus sukupuoleen. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaa translakiuudistus oli valmiina jo viime vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.

- Pakotettu lisääntymiskyvyttömyys, avioliittojen pakkopäättymiset ja henkilötietojen alistaminen vuosien lääketieteellisille kontrolleille jatkuvat. 18 vuoden ikäraja juridisen sukupuolen vahvistamiselle puolestaan tarkoittaa, että nuori voi joutua elämään vuosia väärien henkilöpaperien kanssa ennen kuin hän saa yhteiskunnan tunnustuksen olemassaololleen, totesi Setan puheenjohtajisto helmikuussa 2015.

Maaliskuussa 2017 Suomessa voimaan astuva avioliittolain uudistus helpottaa avioliitossa olevan sukupuoltaan korjaavan transhenkilön asemaa, kun parisuhdeinstituutio lakkaa olemasta sidoksissa aviokumppanien juridiseen sukupuoleen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
"Norjan parlamentin odotetaan hyväksyvän lakiuudistuksen suurella enemmistöllä. Mikäli lakiesitys hyväksytään, tulee Norjasta transsukupuolisten kohtelussa yksi edistyksellisimmistä maista."

Maltan tuskin odottaa että Norja saa katolisia nais"mies"pappeja ja nais"mies" imaameja. Ja naisten kuulantyöntöön ja hiihtoon mies"nais"kilpailijoita. Ja naisten pukuhuoneisiin pappa"naisia" viettämään eläkepäiviään mielipuuhissaan ...

Vai aiotaanko nuo jotenkin estää, syrjiä tuossa edistyksellisessä laissa?

Kommenttia muokattu: 20.03.2016 klo 22:37
  human • 20.03.2016 22:30
"Norjan hallituksen asettama translakityöryhmä julkisti keväällä 2015 raportin, jossa esitettiin, ettei juridisen sukupuolen muuttaminen enää edellyttäisi vuosikausia kestäviä lääketieteellistä korjausprosessia; sterilisaatiota, hormoni- ja leikkaushoitoja."

Selittäkääpäs nyt, miten toiseksi sukupuoleksi "korjautumista" haluavat siis tuntuvatkin käytännössä vihaavan toiseksi sukupuoleksi korjautumista ja haluavatkin vimpan päälle pysytellä siinä "väärässä" fyysisessä sukupuolessa?

Eikö se jokin 3. sukupuoli-laji olisi kuitenkin tarpeen? Niille ihmisille, jotka sisäisesti tuntevat olevansa jotain muuta sukupuolta, kuin mitä fyysisesti ovat ja haluavat ollakin.

Kommenttia muokattu: 20.03.2016 klo 22:41
  human • 20.03.2016 22:33
"Pakotettu lisääntymiskyvyttömyys, avioliittojen pakkopäättymiset ja henkilötietojen alistaminen vuosien lääketieteellisille kontrolleille jatkuvat. 18 vuoden ikäraja juridisen sukupuolen vahvistamiselle puolestaan tarkoittaa, että nuori voi joutua elämään vuosia väärien henkilöpaperien kanssa ennen kuin hän saa yhteiskunnan tunnustuksen olemassaololleen, totesi Setan puheenjohtajisto helmikuussa 2015."

Noh, Helsinki Prideä järjestävälle Helsingin Setalle kävi ainakin muitta mutkitta se, että Helsinki Pride järjesti vuoden vaihteessa Uudenvuoden juhlat vain naisille ja transnaisille - mutta ei miehille lainkaan.
Ja sitten alkoi ajamaan vain äitiyslakimuutosta, mutta ei lainkaan isyyslakimuutosta vastaavasti. Siellähän sitä sukupuolisyrjintää on.
  human • 20.03.2016 22:51
Niin paljon näyttää olevan kysymyksiä vailla vastauksia. Ja ihan hirveästi outoa katkeruutta, jonka lähdettä en keksi. Ja kauhukuvat transsukupuolisten parantuvasta asemasta kuin suoraan Aito avioliitto -seurakunnan kannanotoista.

Olen vakuuttunut, että Norjassa oletettavasti hyväksyttävän lain myötä ei nähdä huimaa määrää "sukupuolishoppailua" - ja että asia on otettu huomioon. En ole lukenut Norjassa päätettäväksi tulevaa aloitetta.

Minusta ns. kolmas sukupuoli voisi kyllä olla ihan hyvä lisä nykyiseen. Mutta ainakaan minun maailmani ei muutu nykyistä kaoottisemmaksi, jos asioita ei lokeroida niin yksioikoisesti kuin haaroväliin luodulla silmäyksellä.

Helsingissä oli muutenkin tarjolla miehille vahvasti homoisaa uudenvuoden juhlintaa. Mistäkö tiedän? Olin läsnä sellaisissa juhlissa. Ehkäpä oli laskeskeltu, ettei ollut kysyntää vielä yksille homomiesten karkeloille? Sen sijaan naisille suunnatulle tapahtumalle kenties on ollut 1) kysyntää, 2) aktiivisia ihmisiä toteuttamaan tapahtuma, 3) näkemys siitä, että tämän kautta HeSeta toteuttaa palvelutehtäväänsä ja 4) ehkäpä ajatus kerätä kassaan hivenen rahaa.
  smo • 20.03.2016 23:38
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy