Image-lehden kansikuvassa on Tom of Finland -kuvaston mukaisiin asusteisiin sonnustautuneita muumeja muistuttavia hahmoja. Muumien luojan Tove Janssonin jälkeläiset suhtautuvat asiaan tekijänoikeusrikkomuksena.
Kansikuva liittyy lehden samassa numerossa julkaistuun Antti Holman kirjoitukseen. Holma käsittelee kirjoituksessaan yhtä seksuaalista alakulttuuria edustavan Tom of Finland -kuvaston päätymistä koko kansan maskotiksi. Otsikolla “Munavangin laulu” julkaistussa artikkelissa kysytään, että “miten ihmeessä Tom of Finlandin nahkaiset homosonnit löysivät patalappuihin ja lakanoihin painettuna tiensä ihan tavallisten anoppien joululahjapaketteihin”. Holman pohtii artikkelissa myös miehisyyttä, seksuaalisuutta, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyviä arvohierarkioita, Tom of Finland -hypeä ja prosessia, jossa “Tom of Finlandindin piirtämä unelmamies Kake on muuttunut Muumipeikoksi”.
Kiistelyn kohteeksi joutuneet kuvat piirtänyt Sami Saramäki kertoo, että kansia on kolme erilaista. Kaikki kolme kuvaa nähdään jokaisessa lehdessä itse jutun yhteydessä. Imagen päätoimittaja Heikki Valkama puolestaan kertoo, että lehti on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten.
Muumien tekijänoikeuksia hallitseva Moomin Characters vaatii muumi-kuvaston käyttämisestä luvan pyytämistä. Image ei kuitenkaan ollut kysynyt kysynyt yritykseltä lupaa Muumi-hahmojen käytöstä, koska se katsoo julkaistujen kuvien edustavan parodiaa ja kuvien julkaisun journalistista tekoa. Image-lehden Valkama kertoo, että Moomin Characters on lähestynyt lehteä korvausvaatimuskirjeellä.
Helsingin Sanomat kertoo, että Imagen Valkaman mukaan satiiria ei voisi tehdä esimerkiksi pääministeristä, jos lupia jouduttaisiin kyselemään etukäteen. Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström kuitenkin katsoo, ettei kyse ole satiirista. Hän myös muistuttaa, että pääministeri ei ole tavaramerkki, mutta muumi on. Lisäksi Imagen kannessa esiintyy suojattu Moomin-sana muodossa “Moomin of Finland”. Myöskään Kaj Stenvallin ankkamaalaukset eivät Kråkströmin mukaan rinnastu nahka-asuisiin muumeihin, sillä Stenvall ei ole käyttänyt Aku Ankan tavaramerkkiä. Kråkström sanoo lehdelle, että muumit hahmoina ja sanoina ovat Tove Janssonin luoma kokonaisteos, kun taas Stenvallin ankkahahmot geneerisiä ankkahahmoja.
Helsingin Sanomien mukaan Kråkströmiä ei häiritse muumien yhdistäminen Tom of Finlandiin. Hän myös toteaa Holman kirjoittaman artikkelin olevan kiinnostavan ja asianmukaisen.
HS: Tove Janssonin perilliset lähettivät korvausvaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua
image.fi
Määrittääkö Tom of Finland jo liikaa homokuvaa?