"Monisuhteisissa paljon homo- tai biseksuaaleja"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 3

- Jos pari lähtee etsimään kolmatta pyörää, kyllä silloin todennäköisesti ainakin toinen on bi. Näin kuvaili Suomen polyamoriayhdistyksen puheenjohtaja Joonas Mäkinen monisuhteisten rajapintaa homoihin ja lesboihin. - Yleensä polyamoriset ihmiset ovat myös avoimempia vähemmistöille, sanottiin yleisöstä. - Polyasenne korreloi sen kanssa, kuinka vapautunut muutoin on.

Mäkisen ja varapuheenjohtaja Seppo Niirasen luotsaamassa Helsinki Priden 2013:n ohjelmaan kuuluneessa keskustelussa tutkailtiin monisuhteisuuden arvomaailmaa ja arjen käytäntöjä. Mäkinen korosti, että monisuhteisuus ei yleensä merkitse avoimia suhteita joka suuntaan ja mainitsi käsitteen "polyuskollisuus". Sen mukaan ollaan uskollisia suhderyhmän sisällä. Toisaalta kaikki suhderyppään jäsenet eivät välttämättä tunne toisiaan. Mainittiin myös malli "Dont ask, dont tell", joka tässä tarkoittaa, että osan suhteista voi pitää omana tietonaan. Jos kaksi saman henkilön suhdeosapuolta eivät siedä toisiaan, keskustelussa tarjottiin vaihtelevia ratkaisumalleja.


Keskustelussa sivuttiin laajasti myös viranomaisten suhtautumista. Kahden naisen seuraan muuttanut mies oli oma-aloitteisesti korostanut Kelalle, ettei ole kummankaan avopuoliso. Päiväkodeissa totutaan siihen, että lapsen tuo ehkä aamulla isä, mutta hakee äidin tyttöystävä. Huoltajuuskiistoissa lapsen elämistä polyolosuhteissa on käytetty kielteisenä perusteena. Sosiaaliviranomaiset ovat toisaalta usein nähneet jo kaikkea mahdollista eivätkä polytilanteet välttämättä heitä yllätä. - Mutta viranomainen saattaa miettiä, ett"ä kun tuo on poly, onkohan se muutoinkin sekaisin", tiivisti Mäkinen.

Monisuhteiseksi kasvamisessa keskeistä on keskustelun mukaan mustasukkaisuuden hallinta.

Suvussa ja perheissä nuoren ilmoittautuminen polyksi on usein ollut vielä vaikeampaa kuin seksuaalivähemmistöläiseksi osoittautuminen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Polyamoriayhdistyksen keskustelutilaisuus oli Helsinki Priden ohjelmassa toista kertaa 2013. Viime vuoden keskustelussa nousi esille hyväksynnän toivomus, parisuhde- ja avioliittokeskustelun leimaamassa ilmapiirissä. 2013 aihe ei esiintynyt siinä muodossa. Viikon lopulla pidettävässä yhdistyksen vuosikokouksessa on kuitenkin keskusteluteemana toiminnan julkisuuskuva.

- Polyamoriajutut lehdissä eivät ole vielä vajonneet "flanellipaitatasolle", sanottiin. Käsite viittasi lesbohaastatteluihin, joissa pari naista istuu "ihan tavallisina ihmisinä" flanellipaidoissa keittiön pöydän ääressä ja jutussa kerrotaan, kuinka lastenhoito on nyt yhdessä helpompaa.

Joonas Mäkinen totesi olleensa lukemattomissa haastatteluissa ja toivoi halukkaita julkisuuskasvoiksi.

Homonäkökulmasta katsottuna polyamoria tuskin on herättänyt ihmetystä. Ovathan kolmatta pyörää etsivät homoparit olleet vakiintunut ilmiö ainakin homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista lähtien.

Kun vuoden 2012 Pride-keskustelu pidettiin liian pieneksi osoittautuneessa huoneessa Uudella Ylioppilastalolla ja vuoden 2013 keskusteluun ei HeSetan koulutushuonekaan Kaapelitehtaalla riittänyt, ehkä 2014 teema on jo ansaitsee kunnon puitteet.

Yhdistyksen sivusto

3 kommenttia

Niin, sehän on se "vaimonsa akkamies etsii ehdottoman luotettavasti seksiseuraa..." -polyuskollisuuskuvio, jossa kuulemma "vaimoa ei petetä, kun harrastetaan _vaan_ seksiä muitten kanssa".

Vuosi vuodelta tuntuu yleistyvän +/- 5kymppisten, heteromaisesti elävien naismiesparien tiimoilta se miehen polysekstailu-suuntaus vain +/-2kymppisten kimppuun. Amoriasta eli rakkaudestahan ei ole kyse, jossei vastuullista rakkauta noissa touhuissa mukana ole.

Kommenttia muokattu: 26.06.2013 klo 17:16
"Amoriasta eli rakkaudestahan ei ole kyse, jossei vastuullista rakkauta noissa touhuissa mukana ole."

..joten tuo esittämäsi "polyuskollisuuskuvio" ei nyt varsinaisesti kuulu otsikon aiheeseen? Ole hyvä, hyvä Human, ja kanavoi bifobiasi jo muualle.