ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Mitä homoavioliitot todella tekivät Massachusettsille?

25.11.2014 05:46 • 13 kommenttia. NÄKÖKULMAT

Kansanedustaja Oras Tynkkynen käsittelee kirjoituksessaan sitä, mitä homoavioliitot tekivät Massachusettsille. Ovatko tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien lietsomat pelot toteutuneet?
Jo noin 750 miljoonaa ihmistä maailmassa elää alueilla, joilla samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin. Tasa-arvoisesta avioliittolaista on karttunut kokemuksia Ruotsista Argentiinaan ja Kanadasta Etelä-Afrikkaan. Suomi voi pian liittyä näiden maiden joukkoon.

Vastustajat pelottelevat tasa-arvoisen avioliittolain johtavan moniin kauheuksiin sananvapauden rajoittamisesta uskovaisten syrjintään. Väitteiden tueksi he jakavat Yhdysvaltain kristillisen äärioikeiston aineistoja, kuten TV7:llä näytetyn dokumentin Mitä homoavioliitot tekivät Massachusettsille.

Onko väitteissä perää? Mitä Massachusettsin osavaltiossa todella on tapahtunut tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen jälkeen?

Väite: Lapsille tuputetaan kouluissa homoutta normaalina

Todellisuus: Avioliittolaki ei vaikuta koulujen opetukseen. Jo vuosia ennen avioliittolain hyväksymistä opetussuunnitelmaan sisällytettiin mm. tavoite, että oppilaat tunnistavat seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän.

Väite: Vanhemmat eivät voi kieltää lastensa osallistumista homoutta käsitteleville oppitunneille

Todellisuus: Tuomioistuimen mukaan opetus ei loukkaa vanhempien oikeutta uskonnon harjoittamiseen. Julkiset koulut eivät ole velvollisia suojelemaan oppilaita näiden vanhempia mahdollisesti loukkaavilta ajatuksilta. Vastaavasti vaikka vasemmistolaiset vanhemmat eivät voi suojella lapsiaan kuulemasta oikeistolaisista puolueista eivätkä hinduvanhemmat kristinuskosta.

Väite: Jos yrittäjä ei hyväksy samansukupuolisia pareja, häntä voidaan syyttää syrjinnästä

Todellisuus: Avioliittolaki ei ratkaise sitä, mikä tulkitaan syrjinnäksi. Syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella on Massachusettsissä ollut kiellettyä jo vuodesta 1989 – siis kauan ennen tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä.

Väite: Työntekijöitä on erotettu tasa-arvoisen avioliittolain vastaisten mielipiteiden takia

Todellisuus: Syrjintä mielipiteen perusteella on kiellettyä. Työnantajat ovat kiistäneet mielipiteiden vaikuttaneen irtisanomisiin. Oikeudessa syrjintäväitteiden tueksi ei ole löytynyt näyttöä.

Väite: Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat joutuvat kohtaamaan uhkailua ja pelottelua

Todellisuus: Uhkailu ja pelottelu ovat väärin. Valitettavasti niihin syyllistyvät usein myös tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat. Vastaavasti vaikka orpojen lasten auttaminen ei muutu huonoksi ideaksi sillä, jos jotkut orpojen puolustajat käyttäytyvät epäasiallisesti.

Väite: Kristilliset järjestöt joutuvat lopettamaan adoptiot, koska eivät hyväksy homopareja

Todellisuus: Katolinen adoptiojärjestö välitti ennen avioliittolain muutosta samaa sukupuolta oleville pareille 13 adoptiolasta, joille ei muuten ollut löytyä kotia. Kun järjestön oma hallitus ei suostunut lopettamaan adoptioita samansukupuolisille pareille, hiippakunta – eivät viranomaiset – lopetti mieluummin adoptiotoiminnan kokonaan.

Väite: Tasa-arvoinen avioliittolaki normalisoi suhtautumista seksuaalivähemmistöihin

Todellisuus: Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli Massachusettsissä voimaan oikeuden päätöksellä vuonna 2003. Jo tuolloin osavaltion asukkaista useampi kannatti lakia kuin vastusti sitä. Sinänsä ei pitäisi olla pelottava ajatus, että kaikkia ihmisiä kohdeltaisiin yhdenvertaisesti.

Oras Tynkkynen


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
uskovaiset toitottelevat kovasti että jokaisella lapsella pitää olla oikeus biologiseen äitiin ja biologiseen isään ... mutta jostain syystä heidän uskonnossaan "ihmiseksi tulleella" jeesus-lapsella ei ollutkaan lainkaan biologista isää ... eikä jessen suuhun kirjoitetuista teksteistäkään löydy homofobiaa eikä kieltoa naisparien ja miesparienkin avioitua, saatika että lapsiperhettä heiltäkään kieltäisi.
  human • 25.11.2014 09:02
Tilanne USA:ssa on heteroiden oikeuksien kannalta paljon pahempi kuin Vihreiden Tynkkynen väittää.
   (ei rekisteröitynyt) • 25.11.2014 14:45
"Ei rekisteröitynyt" voisi perustella väitettään hieman.
Tuo heitto on tyhjän arvoinen ilman edes jonkinlaista perustelua.
  JuhaniV • 25.11.2014 15:19
Heterojen oikeuksia suojellaan ainakin Arizonnan osavaltiossa, jossa yritykset voivat kieltäytyä palelemasta homoasiakkaita vedoten uskontoon.

No gay pizza for you..
  SaintJudy • 25.11.2014 15:21
Ja kannattajat väittävät sen parantavan homojen oikeuksia. Aika ajoin viisataan sormella sellaista ja tällaista karttaa, jossa läntinen naapurimaamme on tummemmalla kuin Suomi ja vihjaistaan, pitäisikö ottaa oppia. Vaan miltäpä se tilanne näyttää arjen tasolla, jos unohdetaan ne kauniisti värjätyt piirakat, diagrammit ja pylväät?

Vuonna 2009 nuorisojoukko kerääntyi kirkumaan kadulle ja heitti savupommin RFSL:n tiloihin Boråsissa (http://www.bt.se/nyheter/boras/hemmagjord-rokbomb-mot-rfsl%281567968%29.gm).

Vuonna 2011 nuorisojoukko kivitti ja heitteli kananmunilla RFSL:n Boråsin ulkopuolella olleitä jäseniä (http://www.bt.se/nyheter/boras/attacker-mot-rfsls-medlemmarbr---stenkastning-utanfor-lokalen%282853077%29.gm)

Vuonna 2012 erään Boråsin aktiivin auto tahrittiin, lippu revittiin alas lipputangosta ja häneen käytiin käsiksi, revittiin hiuksista (http://www.bt.se/nyheter/boras/lisa-sjolin-utsattes-for-hatbrott-%283330100%29.gm)

Edelleen vuonna 2012 väittää Boråsin RFSL:n puhelinpalvelu, että asenteet kovenevat Ruotsissa. Tulee jatkuvasti lisää ilmoituksia siitä, miten nimitellään julkisesti, joudutaan istumaan yksin työpaikkaruokaloissa jne. (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5296920)

Kaikki edellinen vain Vaasan kokoisesta kaupungista, joita Ruotsissa on rutkasti. Mitä se on muualla, sitä voi vain arvailla.

Eikö se ole mielenkiintoista, että kaikki tämä kalpenee yhden ainoan avioliittopykälän rinnalla? Fyysinen koskemattomuus, jota voi pitää perustavanlaatuisena oikeutena, on merkityksetöntä niinkin merkityksellisen asian kanssa kuin avioliiton, joka päättyy keskimäärin yli puolella pareista ja joka Suomessa merkitsee lähinnä saman sukunimen käyttöä. Mutta kun on se avioliitto, niin on kaikki - tai jos ei, niin ei muutakaan.

En käyttäisi Ruotsia esimerkkinä; sehän on mestari (maa)brändäyksessä. Edellisiä uutisia on turha etsiä englanniksi, sillä Ruotsissa tuollaiset puidaan "kotipiirissä", turhaan mustaamasta maan kanelipullantuoksuista IKEA-imagoa. Suomalais-ugrilainen tapa revitellä perheriidat pitkin maailman turkuja ja toreja - ja siinä sivussa liata oma pesä - ei ole Ruotsissa tapana.

Etelä-Afrikasta lienee turha edes uutisoida; siellähän raiskataan lesboja parantamisen nimissä. Mutta jälleen koska maassa avioliittolainsäädäntö, sehän on valovuosia Suomea edellä, vai onko? Onkohan tälle avioliitolle laitettu nyt vähän liian paljon painoa? Sehän kuulostaa jo joidenkin puheissa Jeesuksen toiselta tulemiselta.
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 26.11.2014 13:26
Niin, Cadence, missä on puheenvuorosi pihvi?
Eikö tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen mielestäsi ole askel parempaan suuntaan? Jos sitä ei olisi Ruotsissa tai Etelä-Afrikassa hyväksytty, olisiko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema siellä parempi kuin se on nyt?
  Public eye • 26.11.2014 15:08
Avioliittokysymys on kuitenkin lainsäädännössä oleva nimenomaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia koskettava yksityiskohta, jonka perusteella seksuaalinen suuntautuneisuus johtaa ihmisyksilön perusteettomaan lokerointiin.

Juuri tuo lokerointi on periaatteellisesti iso asia, koska tuollainen lokeroiva lainsäädäntö ei ainakaan paranna omaan karsinaansa laitetun ihmisryhmän kohtaamien yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisua. Yhdenvertaisuus lain edessä ei ole merkityksetön asia ongelmien kitkemisessä.

Ei siis voi eikä pidä vähätellä vaikkapa nyt hlbti-ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa, mutta noiden ongelmien ratkaisu ei ole pykälien muutoksesta kiinni, vaan isommasta asennemuutoksesta, ja ne taas ovat sidoksissa moniin muihin laajempiin ongelmiin.

Avioliittolain uudistaminen on konkreettinen korjaus yhteen selvästi rajattuun asiaan.
  smo • 26.11.2014 15:08
Yleensä avioliittolain hyväksymisen jälkeen myös liittojen hyväksyminen yhteiskunnassa lisääntyy. Tämä on ollut havainto myös mustien ja valkoisten välisistä liitoista Yhdysvalloissa.

Tähän on todennäköisesti monia syitä (yksinkertaistettuna: hyväksyntää ajanee eteenpäin jokin trendi, ja kun hyväksyntä on jossain kohdassa riittävää, laki hyväksytään). Minusta aika vahva hypoteesi kuitenkin on, että avioliittojen tuleminen näkyväksi tekee parisuhteista näkyviä ja arkisia. Tutut asiat pelottavat vähemmän kuin etäiset. Läheisen tunteita ymmärtää paremmin kuin vieraan.

Yhdysvalloissa ihan kyselyissä juuri tämä on tärkein selittävä tekijä samaa sukupuolta olevien suhteiden hyväksynnän lisääntymisessä. Ei vain hyväksyntä ole lisääntynyt samaa tahtia kun ihmiset kertovat tuntevansa läheisen ihmisen, joka on homo tai lesbo, vaan kantaansa muuttaneet ihmiset itse myös kertovat, että juuri tämä on vaikuttanut muutokseen:
www.pewresearch.org

Ja juuri tämän saman tarinanhan kertoi myös Kai Pöntinen eilen: www.facebook.com
  heko • 27.11.2014 21:26
"Fyysinen koskemattomuus, jota voi pitää perustavanlaatuisena oikeutena, on merkityksetöntä niinkin merkityksellisen asian kanssa kuin avioliiton,"
" hlbti-ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa, mutta noiden ongelmien ratkaisu ei ole pykälien muutoksesta kiinni, vaan isommasta asennemuutoksesta,"

Se että valtio antaa ryhmälle X tasavertaiset oikeudet kaikkien muiden kansalaisten kanssa vaikuttaa positiivisesti ryhmän X fyysiseen koskemattomuuteen. Ryhmän X jäsen huomaa, että häntä ei saakaan enää kiusata, hänen itsetuntonsa kasvaa ja hän pystyy puolustamaan itseään hyökkääjiä vastaan tehokkaasti. Ajan myötä myös hyökkääjät oppivat, että heille on jopa vaarallista käydä ryhmän X edustajien kimppuun.
Esim. Yhdysvalloissahan kansalaisoikeusliikkeen esiinmarssi (mm. Mustat Pantterit) nosti esille käsityksen uudesta mustasta, joka ei suostunut enää valkoisten hakattavaksi.

Jos puhutaan homoihin kohdistuvista viharikoksista, itselleni on vähän jäänyt epäselväksi, että kuinka syvää viharikollisten homoviha todellisuudessa on.
Tarkoitan sitä, että hyökkääkö rikollinen homon kimppuun, koska homo ei ehkä pysty vahingoittamaan rikollista eli se on hyökkääjälle suhteellisen riskitöntä.
Mutta hyökkäisikö tuo viharikollinen homon kimppuun myös siinä tilanteessa, jos homomies kanniskelisi vaikkapa jotain UZI-pyssykkää.

Kommenttia muokattu: 29.11.2014 klo 12:59
  AAA • 29.11.2014 12:57
Ehkäpä Public Eyen pitäisi lukea teksti uudelleen, ajatuksen kanssa. Kommentti alkaa sanoilla: "... Ja kannattajat väittävät sen parantavan homojen oikeuksia..." Voiko sitä enää selväsanaisemmin ilmaista?

Koska Public Eye näyttää suosivan soini-tyylisiä sutkautuksia, pihviä voinee höystää vielä tutulla kuvallisella ilmauksella perse edellä puuhun kiipeämisestä. Hoitakaa ensin edes ne perusasiat kuntoon, ennen kuin ryhdytte kosmeettisia parannuksia tekemään; kuten edellä todettiin, lain merkitys on marginaalinen. Sen merkitys rajoittuu saman sukunimen käyttöönottoon sekä muutamaan hassuun virastolomakkeeseen.

Vielä kutkuttavempaa on tarkastella yli 10 vuoden jänteellä virallistettujen liittojen määrää suhteessa oletettuun homopopulaatioon - tässä puhutaan marginaalin marginaalista. Heteroiden parissa avioliittoinstituutiolla ei ole senkään vertaa merkitystä; yli puolet liitoista päättyy avioeroon ja alttarille marssii kolmannen kerran neitseitä massu pystyssä ja entisten avioliittojen hedelmien toimittaessa morsiusneitojen virkaa. Uusperheet ovat yleisempiä kuin ydinperheet. Aika ajoi yksinkertaisesti avioliiton ohitse, ja ehkä juuri sen vuoksi homoliitot ovatkin menneet niin helposti läpi, koska avioliitto on passé.

Siitä huolimatta räähkääminen raikaa taivaisiin saakka ikään kuin elettäisiin Jeesuksen toista tulemista. Erään paikallisen lehden toimittajakin pelkäsi, miten lesboparin lapseen suhtaudutaan nyt, kun äidit eivät ole naimisissa. Voi hellanlettas, kyllä ne kullannuput kollaavat ensin kännykät, tabletit, merkkivaatteet, harrastukset ja vanhempien ammatit, mutta se avioliittostatus on yksi ja sama hailee. Missä ihmeen maailmassa tämä avioliittokohkaajien joukko elää?

Aivan kuin eläisivät 50-luvulla. Ainakin arvot ovat sitä myöten; on homoavioliittoa, homoydinperhettä, homoja asevoimissa, homoupseeria, homomisteriä, lesbomissiä, transpappia ja piispojen avioliittokantoja siteerataan kuin lakikirjaa. Mikä ihmeen tasa-arvon toteutuma se koti-kirkko-isämaa on ja miksi tuota ideaalia promotoidaan tasa-arvon toteumana vuonna 2014, kun se ei alunperinkää edustanut tasa-arvoa?
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 01.12.2014 02:18
AAA: "Se että valtio antaa ryhmälle X tasavertaiset oikeudet kaikkien muiden kansalaisten kanssa vaikuttaa positiivisesti ryhmän X fyysiseen koskemattomuuteen. Ryhmän X jäsen huomaa, että häntä ei saakaan enää kiusata..."

Minä laitoin juuri vartavasten tuonne muutaman esimerkin vastakkaisesta, koska tiedän tasan tarkkaan tuon väitteen. Mutta näköjään usko on niin luja, että silmät laitetaan tiukasti kiinni. Sitähän se usko on, uskomista, kun ei tiedetä tai empiirinen toditusaineisto ei tue omia väitteitä. Pitää siis uskoa, ja kun kyseessä on uskovainen, pitää uskoa todella paljon, jotta asiat toteutuvat, tosiasioista välittämättä.

Oletuksesi siitä, että valtio on jokin erillinen entiteetti, joka operoi yhteiskunnan ja sen arvojen ulkopuolella, on omituinen. Muutos lähtee aina ihmisistä, rouhonjuuritasosta, eikä jostain niiden yläpuolelle asetetusta hallintohimmelistä, jolla olisi erilainen käsitys siitä, mikä on oikein tai väärin suuhteessa hallintoalamaisiin, joiden olemassaolosta tuo himmeli on alunperin saanut oikeutuksensa.

Käsitys on toki supisuomalainen. Onhan meidän lainsäädännössämme edelleen pitkät rimpsut tsaarinvallan aikaista lainsäädäntöä, joka antaa virkamiehille vapaat kädet puuhailla omia projektejaan. Joskus jopa täysin ulkopuolistenkin tehdä kaikkia koskevia päätöksiä. Täällä saattaisi moni hämmästyä, kuinka moni asia Suomessa on saanut alkunsa vain parin yksilön päässä. Hassi ajoi rikkiverot ja Erkko Suomen EU:hun, vain muutamia mainitakseni, ja sen enempiä lupia kyselemättä.

Siksipä Suomessa gramscilainen idea marsseista instituutioihin elää niin lujana; vaikuttamista ei haeta niinkään kansaa vakuuttamalla, kuin valtaamalla oma elintila valtion valta-apparaatista, ottamalla se omaksi, koska valtio tekee päätökset, ei kansa. Pitää siis ottaa jokin asema, positio, hallinnosta, ja sieltä ajaa muutos kansaan eikä niin, että muutos lähtisi kansasta itsestään. Se synnyttää juuri AAA:n tapaisen ajattelun ja juuri edellisestä johtuen se ei toimi. Etelä-Afrikassa ovat siis tasa-arvoinen avioliitto ja lesbojen parannusraiskaukset samassa paketissa, niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin, ja edelleen edellisestä johtuen moni ajattelee, että Etelä-Afrikassa tasa-arvon on toteutunut paremmin kuin Suomessa. Onko tosiaan?

Edelllisestä muuten pikanttina esimerkkinä omituinen kohkaaminen kirkollisvaaleista; viime aikoina kirkollisvaalit ovat olleet ahkerasti tapetilla, joskaan kukaan ei tiedä miksi. Oma arvio on se, että siellä puuhataan jo teiniliiton tapaista nurkanvaltausta, jolla päästään ajamaan kirkkohäitä homoille, kunhan valtuustot on saatu miehitettyä sopivalla joukolla. Sinänsä yksi ja sama, mutta edellisen kaltainen sammutetuin lyhdyin ajelu ja taistolaistyylinen värkkääminen, joka on vihreiden tunnusmerkki, ei varsinaisesti lisää kansan luottamusta niihin himmeleihin, joiden esimerkin pitäisi vakuuttaa...
  Cadence (ei rekisteröitynyt) • 01.12.2014 03:01
Joo, selväksi tuli, että nimimerkkiä Cadence todella nyppii avioliittoinstituution uudistaminen tasa-arvoiseksi monessa länsimaassa kuin myös Suomessa. Siitä huolimatta, että parannus on "kosmeettinen", sen merkitys "marginaalinen" ja se rajoittuu samaan sukunimeen ja "muutamaan hassuun lomakkeeseen".

Ja jos avioliitto noin yleisesti ottaenkin on niin merkityksetön ja epäsuosittu, miksi moinen kohkaaminen sellaisen statuksen uudistamista vastaan, joka on yksi ja sama hailee?
Kysyn edelleenkin, missä pihvi ja olisiko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Ruotsissa ja Etelä-Afrikassa nykyistä parempi ilman avioliittolakia? Tähän en todellakaan saanut minkäänlaista, saati selväsanaista vastausta.
  Public eye • 01.12.2014 12:51
Väite: Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat joutuvat kohtaamaan uhkailua ja pelottelua.


Taitaa asian laita olla todellisuudessa päinvastoin. Iltalehti uutisoi hiljan massachusettsilaisesta pariskunnasta, joka ripusti kotinsa ulkopuolelle sateenkaarenväreissä loistavan rauhan lipun Orlandon joukkoampumisen jälkeen. Ja mitä sitten tapahtui..

( m.iltalehti.fi )
  Rubix • 25.08.2016 01:38
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy