ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Luukkuja itsenäisyyspäivän arvokeskusteluun

vaeltaja2006 • 06.12.2014 10:41 • 16 kommenttia. NÄKÖKULMAT

Tämä Tiina Rosenbergin kirja innoitti itsenäisyyspäivän pohdintoihin
Itsenäisyyspäivää voisi juhlistaa lukemalla kirjan, jossa pöyhitään filosofiaa ja yhteiskunnan arvopohjaa. Kirjaksi voisi valita Tiina Rosenbergin uusimman, tältä syksyltä. Tv aloitti jo aattona pöyhimisen - kivan kepeästi.Anarkistit

Tv aloitti itsenäisyyspäivän periaatteellisen pohdiskelun jo aattona. Pressiklubilla keskusteltiin mielenosoittamisesta ja mielipiteiden ilmaisemisen oikeudesta. Studioon oli saatu oikea anarkisti Suvi Auvinen, kommentaattoreina olivat Matti Apunen ja Susanna Kuparinen. Keskustelu sujui rauhanomaisesti. Anarkistin mielestä yhteiskunnan luokkaerot ovat syvät. Apunen saa milloin vain äänensä kuuluviin esim, Helsingin Sanomissa. Anarkistia kuullaan vain, kun mielenosoituksessa otetaan yhteen poliisin kanssa tai kannetaan mukana kiviä tai astaloita.

Queer-anarkistit tulivat muun hlbti-väen tajuntaan Helsinki Pridessä kesällä 2008, kun pinkki anarkistiryhmä oli antanut julkilausuman ja joutui pride-marssilla muun joukon hännille erikoisseurantaan. Siinä sitten mulkoiltiin sitä ”outoa joukkoa” pelonsekaisin tuntein. Marssin järjestäjät olivat viettäneet melkein unettomia öitä. Mutta priden pinkki anarkistiryhmä on vuosien mittaan mukautunut kunnon kansalaiksi. Enää ei heitä pelätä. Viime kesän pridessä musta-pinkki-lippujen perässä tuli suurin yksittäinen blokki, pääasiassa nuorta pride-väkeä. Mutta nyt heiltä kaivataan jotain omaa sanomaa pride-iloittelun keskellä.


Mies mekossa - miksei!

Toinen aattoillan hauska tv-hetki oli tv1:n A-studio, jossa puhuttiin miehistä, naisista ja sukupuolirooleista. Vieraina olivat miehiä puolustava Henry Laasanen, suorapuheinen Roman Schatz, vihreiden nuorten uusi puheenjohtaja Ozan Yanar, perussuomalaisten uusi puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja esim. Jälkiviisaista tuttu toimittaja Maria Pettersson. ”Miesasiamies” Henry Laasanen on kaupitellut mies-nais-suhteiden ymmärtämiseen kaupan lakeja: on kysyntää ja tarjontaa, eivätkä ne tosielämässä satu lainkaan yhteen. Naiset etsivät ihan erilaisia miehiä kuin niitä, joita Suomi on pullollaan. Puoluesihteeri Slunga-Poutsalo tunnustautuu jonkin sortin sovinistiksi – tiukasti feminismiä vastaa. Miehen pitää olla mies ja naisen nainen. Ei se käy, että mies tulisi Linnan juhliin mekossa. Näin se on ja on aina ollut.

Maria Petterson puolustaa feminismiä. Se ajaa ihmisten tasa-arvoa täysin syntymäsukupuolesta riippumatta. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Ozan Yanar tunnustautuu (miehenä) feministiksi. Feminismillä on pitkä historia, ja aikaansaannokset tasa-arvon alueella ovat mittavat. Tämän hetken feminismi ajaa naisten parempaa asemaa, seksuaalivähemmistöjen asemaa, maahanmuuttajien yhdenvertaisuutta ja kaikkien sukupuolinormien rikkomista. Feminismi nostaa esiin asioita, joista ei välttämättä tykätä, esim. pörssiyhtiöiden miesylivalta. Myös Roman Schatz haluaisi, että ”sukupuoli-kysymys” avautuisi ja ihmiset saisivat uusia, jännittäviä vaihtoehtoja.


Esim. Saksassa sukupuolierottelu hlbti-ihmisten keskuudessa tuntuu olevan aika tiukkaa. Ei mahduta samoihin järjestöihin tai harrastuspiireihin. Puhutaan eri asioista ja ajatellaan eri tavoin. Oireita samanlaisesta jaottelusta näkyy meilllä ainakin vanhempien homomiesten joukoissa. Lesboja on vaikea ymmärtää, ja lesbot eivät ole koskaan ymmärtäneet homojen ulkoiluharrastuksia puistoissa tai pornoa. Pääkaupunkiseudulla Hesetan toiminnassa on paljon aktiivisia naisia ja selvästi vähemmän miehiä. Paljon aivokapasiteettia hukkaantuu. Miehillä on omia karhu- ja fetissikerhoja.
Voisiko tätä kaikkea paremmin ymmärtää?


Vahvasti painui mieleen radiohaastattelu 80-luvulta. Lukiolaiselta kysyttiin, miten hän aikoo viettää itsenäisyyspäivää. Hän vastasi aikovansa lukea yhden kirjan filosofiasta. Juuri nyt meillä on kirja, joka voisi antaa uutta näkökulmaa myös hlbti-ihmiselle. Se on taideyliopiston rehtorin Tiina Rosenbergin kirja ”Arvon mekin ansaitsemme. Kansakunta, demokratia ja tasa-arvo” (2014). Kirjassa on juuri niitä teemoja, joita viime aikoina on kuultu: toinen sukupuoli, Pussy Riot, homonationalismi, pinkkipesu, ihmisoikeudet, äärioikeiston nousu, utopiat. Kirja saattaa auttaa näkemään näitä ilmiöitä laajemmissa puitteissa.


Queer-teoria syntyi 1990-luvun alussa. Aluksi oli hyvin hämmentävää se, mistä siinä oli kysymys. Toisille se oli osa persoonallisuuden rakennetta: ei oltu miehiä eikä naisia vaan jotain niiden ulkopuolelta. Toisille se oli poliittinen ohjelma: sukupuolirajat on rikottava ja ihmisille on annettava vapautta. Queer-ihmisten on oltava näkyviä ja asetuttava poikkiteloin vanhoja kaavamaisuuksia vastaan. Ollaan ulkona kaapista niin, että kaikki sen huomaavat.

Tiina Rosenberg sanoo olleensa mukana rakentamassa queer-feminismiä. Se on liike, joka pakotti myös feminismin uusiutumaan. Enää ei ajeta pelkästään naisten tasa-arvoa tai naisten välistä solidaarisuutta, vaan kaikkien syrjittyjen ryhmien tasa-arvoa. Aina 2010-luvulle saakka on kestänyt riita siitä, voivatko sukupuolta korjanneet transihmiset olla täysvaltaisia naisia tai miehiä. Viime vuosina ovat puhuttaneet esim. uimahallien käytännöt ja viimeksi perussuomalainen kansanedustaja nosti esiin erikoisen kysymyksen vessojen käytöstä (tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan monin argumentein).

Entä kysymys maahanmuuttajista? Keski-Euroopassa ja pohjoismaissakin on nähty, että nuoret maahanmuuttajataustaiset miehet ovat käyneet ahdistelemassa homoja. Homojärjestöt ovat ilmaisseet huolensa muslimimiesten vihamielisyydestä homoja kohtaan. Saksassa paljon julkisuudessa näkyvä homojärjestö LSVD on nimennyt muslimimaahanmuuttajat homoliikkeen vihollisiksi. Tätä asiaa on käytetty hyväksi joissain äärinationalistissa ja islam-vastaisissa liikkeissä mm. Ranskassa ja Hollannnissa. Yllättäen homoille tarjotaan tukea sieltä, mistä ei olisi tukea odottanut. Englannissa islam-vihamielinen EDL English Defence League on houkutellut jäsenikseen hlbti-henkilöitä.


Onko Suomi muuttunut heteronormatiivisesta maasta ”homonormatiiviseksi”? Pitääkö kaikki päätökset nykyään tarkistaa pinkkisilmälasien läpi? Homonormatiivisuuteen kuuluu olla mahdollisimman normaali. Jo iso osa homoista ja lesboista haluaa näyttää kunnon kansalaisilta, joilla on elämänkumppani, avioliitto, auto ja koira. Extrabonuksena on vaurautta. Mutta riittääkö silloin solidaarisuutta eri tavalla eläviä kohtaan. Sosiaalinen etäisyys esim. köyhiin homoihin ja lesboihin kasvaa. Homobaareissa ei käy työmarkkinatuella eläviä, koska raha ei riitä. Solidaarisuus on koetuksella. Tiina Rosenberg kirjoittaa kirjassaan ”multisolidaarisuudesta”. Pitäisi ehkä tuntea solidaarisuutta myös muita syrjittyjä ryhmiä kohtaan, kuten romaneja, maahanmuuttajia, vammaisia ja köyhiä kohtaan. Kansalaisjärjestöjen tasolla sitä jo on. Sen todisti Setan edustajakokouksen yhteydessä ollut 40-vuotis-onnentoivotusten kavalkadi, jossa monet kansalaisjärjestöt ylistivät Setassa tehtyä työtä.

Vai pitäisikö sittenkin tukea ei-solidaarista yhteiskuntaa? Tällaisiakin ajatuksia kuulee: Jokainen selvitköön omilla kyvyillään, ansioillaan ja ahkeruudellaan. Putoajille lähetetään viesti: omaa syytä, ryhdistäytykää.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Pettersonin käsitys feminismistä on silkkaa potaskaa ja siihen uskovia viedään kuin pässiä narussa. Petterson on aivopesun uhri, hyväuskoinen tai tasa-arvopesua harrastava peluri. Feminismi on edelleen naisten etua ajava aate. Kepun Sirkka-Liisa Anttila on tyypillinen feministi. Naispappeutta kyllä ajettiin, mutta miesparejakin koskevat homoavioliitot ovat myrkkyä.
  Miettikääpäs vielä (ei rekisteröitynyt) • 06.12.2014 12:35
Eläköön salaliitot!
Maria Pettersson on feministi joka ei tiedä mitä feminismi on, ja Sirkka-Liisa Anttila on feministi joka ei edes tiedä olevansa feministi!
  Public eye • 06.12.2014 16:13
Itse vitsailen olevani sovinistisika mutta oikeasti olen feministi tosin koska feminismillä huono maine joidenkin takia niin en ole kumpaakaan.

Osa feministeistä kokee ongelmaksi sen että miehillä on asevelvollisuus mutta ei naisilla, tai se että syrjäytetyistä suurin osa miehiä ja sitten osa että ei ongelmaa mutta se on ongelma että miesten vika että matematiikka on vaikeaa ja vaikeasti avattavat kurkkupurkit on miesten alistamiskeinoa naisiin eikä se ole ongelma että vain miehiä koskee asevelvollisuus.

Itse näen että tasa arvossa on parantamista naisille esim tuloerot verrattuna miehiin, naisten pieni määrä johtotehtävissä, naisten syrjintä työpaikoilla(koska mahdollinen raskaus) ja miehille esim vain miehiä koskeva asevelvollisuus, syrjäytetyistä suurin osa miehiä, isän syrjiminen kun päätetään onko lapsi eroamistilanteessa isän vai äidin huostassa.
  puppeliassi • 06.12.2014 16:36
Niille tiedoksi, jotka eivät katsoneet eilistä pressiklubia: vihreiden nuorten uusi puheenjohtaja kertoi, että heillä järjestön ohjelmassa on yhtäläinen asevelvollisuus miehille ja naisille.
  vaeltaja2006 • 06.12.2014 17:12
Vaeltaja2006 katsoin kyllä ja hieno juttu. Vihreiden nuorten pj onkin oikea feministi eikä niitä jotka pilaavat feminstien maineen.
  puppeliassi • 06.12.2014 17:50
Ottamatta kantaa Maria Petterssoniin tai analysoimatta (nyky)feminismin tarkempaa määritelmää, on todettava, että Anttila on toiminut näkyvästi sellaisissa naisjärjestöissä, joiden ymmärtääkseni on perinteisesti katsottu edustavan feminismiä.

Minusta on aika mustavalkoista esittää ei-solidaariseksi ajatuksia siitä, että ensisijaisesti kunkin pitäisi pärjätä omillaan: kyvyillään, ansioillaan ja ahkeruudellaan. Itsehän ajattelen niin, että yhteiskunnan pitää purkaa syrjivät rajoitukset ja pyrkiä mahdollisimman vähäiseen säätelyyn. On myös oltava hyvin varovainen ns. positiivisen syrjinnän suhteen, jos kohta se on harkiten käytettävissä olevana hyvä työkalu. On ymmärrettävä, että jotkut ryhmät vaativat erityishuomiota ja sivistyneen yhteiskunnan on pidettävä huoli myös turvaverkon olemassaolosta ja ihmisten auttamisesta uudelleen pystyyn. Minusta on kuitenkin väärin esimerkiksi käydä yhteisvastuun nimissä muita suhteellisesti merkittävästi ahnaammalla kouralla menestyvien kukkarolla.

Minua kävi myös mietityttämään tuossa kirjoituksessa hieman irralliseksi jäänyt ajatus "kunnon kansalaisina" elävistä seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ja näiden solidaarisuudesta "eri tavalla eläviä kohtaan". En tavoittanut ajatusta siitä, millaista solidaarisuutta peräänkuulutetaan. Tuopin tarjoamista ja läheisyyttä?

Hyvinkin kiintoisia ajatuksia tasa-arvosta on Taneli Heikan kirjoituksessa "Suomen ongelma on käsistä lähtenyt tasa-arvo" ( www.hs.fi ). Vähän sitä sivuten minusta ihmisten yhdenvertaisuutta ei välttämättä edistä se(kään), että asevelvollisuus tehtäisiin pakolliseksi myös naisille.
  smo • 06.12.2014 18:30
Smo ehkä vaeltaja on nähnyt että seksuaalivähemmistöissä jätetään ulkopuolelle esim köyhimpiä, vammaisia, sairaita(siis muutkin kuin vain hiv positiiviset), työttömiä.

Eiköhän se solidaarisuus mitä hän haki on se ettei jätetä ulkopuolelle yhteisöstä, varmasti vaikeaa on olla vammainen(ja sen takia köyhä) ja homo tai hiv positiivinen ja bi.
  puppeliassi • 06.12.2014 18:41
Ymmärrän, että vähävaraiset, vammaiset ja sairaat voivat helposti jäädä arkisen elämänmenon ulkopuolelle ja sitä kautta kärsiä sosiaalisten suhteiden puutteesta. Asian hyväksi pitäisi toimia - ja varmasti on mahdollistakin tehdä asioita. Eikä sellainen oikeasti edes ole rahakysymys. Sellainen tarvitsee kanavia - ja on tietysti hlbti-maailmaa laajempi kysymys. Minusta ei kuitenkaan pitäisi osoitella sormella esimerkiksi ns. vakiintuneita homo- ja lesbopareja.
  smo • 06.12.2014 18:59
Ei ole pelkkä rahakysymys vaan myös miten suhtautuminen on sekä pääseekö homobaareihin pyörätuolilla ja millainen vastaanotto yleisesti on jos tulee pyörätuolilla ja tietenkin pitäisi henkilökunnankin ottaa huomioon erityistarpeet pyörätuoli asiakkaalta. Sitten on tietenkin jos on kehitysvammainen niin olisiko mahdollista tukihenkilön kanssa tulla baariin tai vaikka prideihin(varmaan on tullutkin jotkut mutta varmaan aika harvinaista että tukihenkilö haluaisi)

Se on myös fakta että pyörätuolissa oleva tai kehitysvammaista ei ajatella seksuaalisena henkilönä, siis ei vain hlbt porukassa vaan yleisestikin mikä tietty ei tee kyseisen henkilön itsetunnolle hyvää.

Pitäisi hlbt ihmisten keskenäänkin opetella suvaitsemaan erilaisia ihmisiä eikä vain että heterot meitä suvaitsisi.
  puppeliassi • 06.12.2014 21:18
Kultaranta 2014:ssa lanseerattiin uusi "hyveellisyyden" käsite. Sen mukaan hyveellistä on "tulla omillaan toimeen" eli olla käyttämättä yhteiskunnan tulonsiirtoja jne. Yhteiskunnan tukiverkon väistyessä sitten lanseerattaneen charity-yhteiskuntaa, jossa voittajia ovat varainkeräysyritykset ja veronhuojennuksia saavat "lahjoittajat". Tuon yhteiskuntamallin markkinoijat mielihyvin ottavat käyttöönsä julkisuuden hlbti-suomalaisia. -
  jnsto • 06.12.2014 21:36
Kiertelin heti klo 20 jälkeen hetken koiran kanssa keskustassa ja kauppatorilla. Tarkoituksena oli katsella, onko mielenosoittajien joukossa ryhmiä, joilla olisi queer-tyyppisiä plakaatteja tai sateenkaarilippuja. Siellä oli kuitenkin laaja poliisioperaatio. Poliisiketjut juoksentelivat pienten ryhmien perässä ja asettuivat uusiin ketjuihin, joten oli viisainta heti lähteä pois, ettei joutuisi poliisin mottiin tuntikausiksi.
  vaeltaja2006 • 06.12.2014 22:30
Olisiko hltbi-ympyröissä kuitenkin matalampi kynnys erilaisten viiteryhmien rajat ylittävään yhteisöllisyyteen, etenkin järjestötoiminnassa?

En ole itse (mielestäni) ainakaan hlbti-järjestötoiminnan piirissä havainnut, että vähävaraisia, vammaisia tai sairaita jätettäisiin ulkopuolelle. On toki niin, että joidenkin em. ryhmiin kuuluvien erityistarpeista huolehtiminen on vaikkapa järjestötoiminnassa ylivoimaista. Olen kyllä enemmänkin havainnut, että paljoon on oltu valmiita, jotta mukaan toimintaan saaminen mahdollistuisi.

Tämähän ei tietysti suoraan ratkaise vaikkapa arkeen liittyvää ulkopuolisuuden kokemusta, läheisten ihmissuhteiden puutetta tai intiimiin läheisyyteen liittyviä kysymyksiä. Siellä ne kipeimmät ongelmat kuitenkin lienevät. Enkä oikein osaa keksiä, miten tämän ratkaisemiseen pystyttäisiin kestävästi yhteiskunnan toimintaan liittyvillä toimepiteillä.
  smo • 06.12.2014 22:43
Meillä täällä Suomessa on samantapainen ongelma HLBT:n sisällä niin kuin Saksassa. Lesbot ei millään tahdo hyväksyä Transnaisia naisiksi, ei edes korjauksen jälkeen, homot ei muuten vaan ymärrä ja bi naiset ihmettelee lesbojen syrjintää. Samoin bi naiset eivät hyväksy transnaisia naisina ja samoilla periaatteilla kuin lesbo naiset.
  Xx_Val_xX • 07.12.2014 09:49
Katsoin A-studion. Mulle jäi se käsitys, että kaikki 5 osallistujaa puhuivat peritaatteessa samoista asioista.

Ongelma oli terminologia. Siinä missä Laasanen, Schatz ja Slunga-Poutsalo käyttivät miehen ja naisen tasa-arvoperiaatteesta termiä "tasa-arvo", käyttivät Yanar ja Petterson siitä termiä "feminismi".

Mielestäni tämä on kuvaavaa: se, että "tasa-arvoilua" nimitetään "feminismiksi" (lat. femina, nainen) on yksi räikeimmistä epätasa-arvon manifestaatioista ja kertoo kenen käsissä "tasa-arvon" asia ja käsitteistö sijaitsee, millä taholla tässä asiassa on hegemonia.

Tasa-arvo ei ole erityisesti naisten asia eikä siitä missään nimessä tulisi käyttää vain toiseen sukupuoleen liitettävää termiä. Vai kuulostaisiko "maskulismi" hyvältä termiltä kuvaamaan pyrkimyksiä tasa-arvoon?
  Yesman • 07.12.2014 09:58
Yesman on mielestäni oikeilla vesillä. Katsoin myös tuon A-studion.

Vuonna 1981 julkaistussa WSOY:n TOP Koululaisen tietokeskuksessa feminismi määritellään näin: aikaisemmin yleensä katsomus, joka puoltaa miesten ja naisten samanarvoisuutta yhteiskunnallisessa elämässä, naisasialiike; nykyään feminismillä tarkoitetaan erityisesti sellaista radikaalia naisasialiikettä, joka ei vaadi (pelkkää) miehen ja naisen tasa-arvoa vaan korostaa naisten oman erityislaatuisen kulttuurin ja arvomaailman merkitystä sekä naisille itselleen että koko yhteiskunnalle.

Wikipediassa määritellään feminismi näin: aate, joka pyrkii parantamaan naisten yhteiskunnallista asemaa ja muuttamaan sukupuolirooleja merkittävästi. Sen mukaan naisille tulee olla samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin miehille. Ensimmäinen suomalainen naisjärjestö perustettiin 1884. Feministiliikkeet syntyivät monissa maissa 1960-luvulla.

Tiedän toki, että ajan myötä asioille tulee uusia ulottuvuuksia, toimintaympäristö muuttuu ja niin edelleen. Minusta aatesuuntausten luonteen uudelleenmäärittely on kuitenkin hivenen heikoilla jäillä kulkemista.

Olen aiemminkin kritisoinut sitä, että aatesuuntauksen X kannattajat mielellään määrittelevät aatteen X ominaisuuksiksi kaikenlaista ylevänä pitämäänsä, riippumatta vaikkapa aatteen syntyhistoriasta, taustasta tai painolastista. Tarvittaessa otetaan mukaan muitakin asioita, riippumatta siitä, edustavatko jostain näkökulmasta tarkastellen keppihevosina näyttäytyvät asiat historiallisesti aatesuuntausta X.

Mahtaako feminismin tavoitteena - vai ehkä sittenkin työkaluina varsinaisten tavoitteiden saavuttamiseen - olla seksuaalivähemmistöjen aseman ja maahanmuuttajien yhdenvertaisuuden ajaminen sekä kaikkien sukupuolinormien rikkominen? Nuokin merkittäviä asioita, tietysti. Ei voi kuitenkaan välttyä ajattelemasta, että lieneekö ehkä meneillään feminismin pinkki- ja yhdenvertaisuuspesu?

Feminismin kannattajaksi en edelleenkään ryhdy, vaan jatkossakin kannatan ihmisten yhdenvertaisuutta yleisesti - ja luonnollisesti myös seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ja sukupuolen kokemisesta riippumatta.

***

Sinänsä minusta ei ole mitenkään ihmeellistä, etteivät eri vähemmistöihin kuuluvat ihmiset aina ymmärrä toiseen vähemmistöön kuuluvia. Eihän johonkin vähemmistöön kuuluva aina ymmärrä samaankaan vähemmistöön kuuluvia.
  smo • 07.12.2014 10:57
Kiitos "vaeltaja" kiinnostavasti kirjoitetusta jutusta. Rosenbergin kirja on lukulistalla, hänen pohdintansa kiinnostavat minua aidosti.

Luin kommentit ja olen jossainmäärin sitä mieltä, että suomalaisesta sateenkaariliikkeestä on tullut hyvinvoivien hypetysliike. Tarkoitan sillä sitä, että se on menettänyt yhteiskunnallisesti kriittistä asennettaan. Köyhyys on köyhän oma vika, työttömyys työttömän oma vika, vammainen ei voi olla täysvaltainen sateenkaari-ihminen...jne...

Lapsiperhepuheen ymmärrän, mutta jos se jää ainoaksi poliittiseksi julkikeskustelun aiheeksi niin ulkopuolelle jää paljon ihmisiä. Eivät kaikki HLBT-ihmiset rakenna normien mukaista perhettä, eiväthän kaikki heterotkaan elä perinteistä ydinperhettä muistuttavassa 2 aikuista + lapsia yhdistelmässä.

Nämä ovat hyvin tärkeitä asioita ottaa puheeksi. Lisää keskustelua aiheesta!
  Annu (ei rekisteröitynyt) • 07.12.2014 12:51
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy