ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Lakivaliokunta päätti puoltavasta mietinnöstä Äitiyslaki-kansalaisaloitteelle

Sami Mollgren • 22.09.2017 09:58 • päivitetty: 22.09.2017 10:59 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Eduskunnan lakivaliokunta päätti perjantaina 22.9. pidetyssä kokouksessaan tehdä puoltavan mietinnön Äitiyslaki-kansalaisaloitteesta. Valiokunta oli yksimielinen siitä, että aloitteesta tehdää mietintö. Puoltavan mietinnön kannalla oli 14, hylkäävää mietintöä kannatti kolme.

Asia etenee mietinnön valmistuttua eduskunnan käsiteltäväksi ja lopulta kansanedustajien äänestettäväksi. Valiokunnan mukaan mietintö pyritään saamaan valmiiksi syyskauden 2017 loppuun mennessä tai viimeistään kevätkaudella 2018.

Asiasta kertoi Twitterissä ensin lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Tiina Elovaara (sin).

Hylkäävän mietinnön laatimista halusivat Keskustan Eeva-Maria Maijala ja Niilo Keränen sekä hylkäävää mietintöä esittänyt Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen.

Puoltavan mietinnön laatimista esitti Sanna Marin (sdp) ja sitä tuki Eva Biaudet (rkp).

Äitiyslaki-kansalaisaloite

Kansalaisaloite äitiyslaiksi luovutettiin eduskunnan puhemiehelle 9. syyskuuta 2016. Kansalaisaloite äitiyslaiksi oli kerännyt toukokuussa vaaditun määrän kannatusilmoituksia. Elokuussa Väestörekisterikeskus vahvisti hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määräksi 55 707 kappaletta.

Aloitetta koskevassa lähetekeskustelussa eduskunnassa syyskuun 2016 lopussa käytettiin kiivaita puheenvuoroja.

Lakivaliokunta järjesti 16.2. julkisen kuulemisen kansalaisaloitteesta äitiyslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Aloitteeseen liittyvät asiantuntijakuulemiset käynnistyivät 20. huhtikuuta. Kevään aikana lakivaliokunta kuuli kymmeniä tahoja asiantuntijoina. Esimerkiksi kaikki merkittävät lapsijärjestöt pitivät äitiyslain säätämistä tarpeellisena.

Tavoitteena parantaa lapsen juridista asemaa

Lain tavoitteena on parantaa lapsen juridista asemaa toiseen tosiasialliseen vanhempaan nähden. Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon.

Esitys äitiyslaista vastaa sisällöltään vuoden 2017 alussa voimaan tullutta isyyslakia, ja alun perin äitiyslakikin oli suunniteltu astumaan voimaan yhtä aikaa isyyslain uudistuksen kanssa.

Päivitys klo 10.59: Lisätty vastustavaa mietintöä halunneiden tiedot sekä puoltavaa mietintöä esittäneen ja tukeneen nimet.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Hyvä että aloite etenee. Kaikki eivät kuitenkaan ole ilahtuneita. Esimerkiksi Mika vaikuttaa sangen tuohtuneelta
mikaniikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi
samoin Antero
www.kdlehti.fi

Anterolla ja kumppaneilla on muutenkin ollut vastoinkäymisten päivä:
yle.fi
  Havainnoija • 22.09.2017 22:54
Tiistaisessa kokouksessaan lakivaliokunta päätti päätti lisäasiantuntijoista. Kutsutaan kuultaviksi: eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen ja professori Mikael Hidén.
  smo • 19.10.2017 21:56
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy