Kuulumisia rukousaamiaiselta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Obama kiritisoi torstaina rukousaamiaisella Ugandan lakisuunnitelmaa ja piti sitä vastenmielisenä ja äärimmäisenä. Ei ole hyväksyttävää, että homoja ja lesboja vainotaan sen takia, mitä he ovat, sanoi Obama. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Obama henkilökohtaisesti otti kantaa Ugandan lakisuunnitelmiin. Ulkoministeri on jo aikaisemmin vaatinut lain muuttamista. Myös YK ja EU ovat jyrkästi protestoineet lakia vastan.


Mikä on kansallinen rukousaamiainen

Jokainen Amerikan presidentti on Eisenhoverista 1953 lähtien osallistunut kansalliselle rukousaamiaiselle. Se on perinteisesti aina helmikuun ensimmäisenä torstaina. Eilen Obama saapui rukoilemaan ja häntä kahviteltiin. Mukana oli useita tuhansia diplomaatteja, kongressiedustajia ja poliitikkoja monista maista. Vieraana oli mm. Filippiinien presidentti Arroyo.

Näissä tapahtumissa sekoittuu poliittinen ja uskonnollinen. Rukoillaan, luetaan raamattua ja pidetään esitelmiä. Alkuaikoina aamiainen oli tiukasti evankelis-protestanttinen ja konservatiivinen. Nyt sitä on haluttu laajentaa niin, että mukana on sellaisiakin, jotka eivät kuulu "piireihin". Vuonna 1994 mukana oli Äiti Teresa ja tämä julisti, että abortti on suurin uhka maailman rauhalle. 2006 mukana oli irlantilainen laulaja Bono ja 2007 geenitutkija Francis Collins.

Kuitenkin rukousaamiainen on edelleen kummallinen instituutio. Vieraiden kutsujina toimivat kongressin jäsenet ja valkoinen talo. Tilaisuutta koordinoi Fellowship Foundation. Tämä evankelis-konservatiivinen järjestö perustettiin vuonna 1935, perustajana norjalaissyntyinen saarnaaja Abraham Vereide. Tarkoituksena oli levittää herran sanaa eliitin joukkoon, ja sillä turvattaisiin kristillinen hallitus. Järjestö ei esiinny julkisuudessa muualla kuin rukousaamiaisen järjestelijänä. Järjestöön kuuluu huippunimiä lähinnä republikaanisesta puolueesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tänä vuonna Obaman osallistumista rukousaamiaiselle myös vastustettiin kansalaisjärjestöissä. Erityisesti uskonnonvapautta ja homojen oikeuksia ajavat kansalaisjärjestöt syyyttivät evankelikaalista verkostoa kytköksistä ugandalaiseen poliitikkoon, joka on valmistellut lakiehdotuksen homojen kuolemanrangaistuksista.


Suomalaisia säännöllisesti vieraina

Päivi Räsänen kertoo kristillisdemokraattien nettisivulla, että hän on käynyt kerran rukousaamiaisella Bill Clintonin kaudella. Sen jälkeen hän on saanut lähes joka vuosi kutsun, mutta ei ole päässyt lähtemään. Tämä vuonna eduskunnassa alkoi istuntokausi, joten matkaan lähetettiin puoluesihteeri Sari Essayah.

Myös Eija-Riitta Korhola kertoo nettisivullaan olevansa kutsuttujen listalla. Hän kävi siellä viimeksi kuusi vuotta sitten George W. Bushin aikana. Itse asiassa kyseessä on monipäiväinen tilaisuus, jossa tapaa paljon eri ihmisiä. Hän kertoo aikaisemmasta päätöksestään, että Bushin aikainen rukousaamiainen olisi hänelle viimeinen. "Sekä Bush että Condoleezza Rice mielestäni hakivat yleisöltä uskonnollista legitimaatiota hyökkäykselle Irakiin – tuli tunne että kuulijoista ollaan leipomassa hyödyllisiä idiootteja. Itse asiassa sen aamun jälkeen olin alakuloisen vakuuttunut, että hyökkäys Irakiin tulee. Jopa CIA:n johtajan raamatunlukukappale – hän luki pätkän Efesolaiskirje 6:sta – tuntui ennakoivan, että sota vihollisvoimia vastaan on pohjimmiltaan hengellinen".

Eija-Riitta Korhola kertoo hauskan tapahtuman joltain rukousaamiaiskäynniltä:

Kerran kun saavuin USA:han, tiukkailmeinen tullivirkailija tivasi matkani aikeita. Kerroin meneväni Washingtoniin ja senaattiin. - Ketä sitten tapaatte siellä? - Esimerkiksi Hillary Clintonin, vastasin. Mies mittaili minua hetken, että uskoisiko, ja murahti sitten: - OK, but stay away from the other Clinton.

Hannu Takkula kertoo netissä omasta matkastaan Bushin ajan rukousaamiaiselle 2007. Takkulan mukaan "Suomessa ei ole totuttu tämän tyyppisiin rukousaamiaisiin, vaan niihin suhtaudutaan yleisesti hieman epäilevästi ja ajatuksella, että ne ovat kirkon tai "hihhuleiden hommia". Takkula mainitsee erityisesti Francis Collinsin, joka piti puheen tieteellisen tutkimuksen ja Raamatun ilmoituksen yhteensopivuudesta..

Muuallakin rukousaamiaisia


Muuallakin on pidetty rukousaamiaisia, myös Suomessa. Brysselissä on Euroopan rukousaamiainen joka vuosi joulukuussa. Tallinnassakin oli viime joulukuussa rukousaamiainen. Pelastusarmeijan naisilla on oma rukousaamiainen joka torstai.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!