ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Kuinka pieni on pieni vähemmistö?

29.07.2014 11:10 • 12 kommenttia. NÄKÖKULMAT

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr)
Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat väittävät, että nyt kohkataan liikaa vain pientä vähemmistöä koskevasta asiasta. Samaan aikaan Suomi kamppailee jättimäisten ongelmien - työttömyyden, kestävyysvajeen, ilmastokriisin - kanssa.

Jos palaa halusta keskittyä kansakunnan kohtalonkysymyksiin, yksinkertaisinta on hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolaki pois alta. Mutta pitääkö arvostelu paikkansa: koskettaako laki todella vain vähäistä joukkoa ihmisiä?

Arviot seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen suuruudesta vaihtelevat. Melko usein on käytetty lukua, jonka mukaan HLBT-ihmisiä olisi kuutisen prosenttia väestöstä - siis suunnilleen saman verran kuin suomenruotsalaisia.

Siinä ei kuitenkaan ole vielä kaikki. Liki jokaisella lesbolla ja homolla on elossa ainakin yksi lähisukulainen, kuten vanhempi, sisarus tai lapsi. Monilla on lisäksi puoliso, yksin elävilläkin vähintään yksi läheinen ystävä.

Jos jokaisella HLBT-ihmisellä oletetaan olevan vain kaksikin läheistä, yhdenvertainen mahdollisuus avioliittoon näkyy joka viidennen suomalaisen lähipiirissä. Se on suunnilleen yhtä suuri osuus väestöstä kuin se porukka, joka kannatti viime eduskuntavaaleissa perussuomalaista puoluetta.

Tuki on vielä tätäkin laajempaa. Keväisen kyselyn mukaan suomalaisista peräti noin 2/3 kannattaa lakia.

Tasa-arvoinen avioliittolaki siis auttaa merkittävää osaa suomalaisista ja sitä kannattaa vielä selvästi suurempi joukko. Yhdenvertaisuuden painoarvoa ei voi kuitenkaan punnita pelkästään nuppiluvun perusteella.

Sotiemme veteraaneja on elossa enää alle 30 000 - siis noin puoli prosenttia väestöstä. Kenellekään tuskin tulisi silti mieleen vähätellä heidän tarpeitaan siksi, että heitä on niin vähän.

Lainsäädännöstä on poistettu aiemmat kiellot mm. kuurojen ja epilektikkojen avioitumiselta. Oikeuksien rajoittamisen perusteeksi ei tuolloinkaan riittänyt se, että kuuroja ja epilektikkoja on niin vähän.

Ihmisoikeudet ovat tärkeitä riippumatta siitä, koskevatko ne miljoonaa vai kymmentä tuhatta.

Epäoikeudenmukaisuutta ei voi kuitata sillä, että siitä kärsii vain pieni joukko. Jokaisen syrjityn yksilön kannalta kaltoinkohtelu on aina väärin.


Oras Tynkkynen


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Lisänä Oraksen esimerkkeihin:
Suomessa on nykyisin muita kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia enemmän kuin ruotsinkielisiä (esim. venäjä, eesti, somali, arabia, albaani, englanti, jne.). Omankin puolisoni äidinkieli (ja meidän molempien kotikieli) on englanti.

Valtio ja kunnat käyttävät huimia summia siihen, että näitä vähemmistöjä voidaan julkispalvella ja kouluissa opettaa heidän omalla äidinkielellään. Tasa-arvoinen avioliittolaki puolestaan säästäisi rahaa kahden päällekkäisen instituution poistuessa.
  Pete • 29.07.2014 16:23
Koska tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat ja sillä viime vaaleissa ratsastaneet Vihreät ja Vasemmisto toimivat kuten toimivat edellistä hallitusohjelmaa kirjoitettaessa ei lain vastustajilla ole enää merkistystä... With friends like this who needs enemies!
  Roskakuski • 29.07.2014 19:44
Vihreät ja vasemmisto joutuivat tekemään kompromissin että lähtevätkö hallitukseen jonne kokoomus halusi turhaan kristilliset(enemmistö olisi ollut ilmankin) ja tasa arvoista avioliittolakia ei kirjoiteta hallitusohjelmaan mutta ajetaan eteenpäin muuta kautta.

Itse vaikka olen pessimisti uskon kuitenkin että vihr ja vas johto oikeasti uskoi että lain saa läpi vaikkei olisi hallitusohjelmassakaan.

Nyt sitten syksyllä selviää tuleeko laki vai joudummeko odottamaan vuoden 2019 hallitusta joka saattaisi asian hoitaa, seuraava hallituskoalitio asiaa ei hoida paitsi jos oikeisto saa murskatappion mikä näyttää epätodennäköiseltä, no ehkä 2019 vaaleissa käy oikeistolle sama kuin ruotsissa käy nyt oikeistohallitukselle, rökäletappio.
  puppeliassi • 29.07.2014 19:56
Homoliitot eivät liity mitenkään ihmisoikeuksiin - eikös sen jo ihmisoikeustuomioistuin tuonut viime tuomiossaan esille.

Homot eivät pysty lisääntymään keskenään. Kuurot ja epileptikot voivat. Voidaan sanoa, että biologiasta löytyy selkeät syyt olla homoliittoja vastaan.
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 29.07.2014 20:29
Jos pitäisi valita, niin kyllä tämä Suomen ilmastokriisi tulisi ratkaista heti ensimmäiseksi, sitten vasta nämä homoliitot. Voisi olla helepompi.

*saattaa olla ironinen kommentti
  SaintJudy • 29.07.2014 21:00
Jutussa kaksi väärinkäsitystä:

- Eivät kaikki seksuaalivähemmistöläiset kannata lakiehdotusta. En tiedä onko varsinaisesti tutkittu lukumääriä mutta heitä kyllä on (esim. Ranskassa homoavioliittoja vastustavilla marssieiila oli mukana homoseksuaalien edustajia)

- Laki ei koskisi vain (seksuaaliv)ähemmistöjä vaan kaikkia Suomen kansalaisia (tässä ei tarkemmin perusteluja; niitä on kyllä tuotu esiin keskustelun aikana). Ei siis ole mikään "pois alta" -laki
  Timsa (ei rekisteröitynyt) • 29.07.2014 21:57
Ilmasto ja sääthän ovat mitä mainioimmat, naisparin tai miesparin kesähäihin, luonnonluoman komeena tai kauniina parina ... mutta kun on noita kylmäkiskoisia, luonnottoman loskaisen pimeitä umpiuskovaisia päässyt suomalaisten tahdonvastaisesti ylenmäärin Eduskuntaan.
  human • 29.07.2014 23:30
Kokoomuksen puoluekokous päätti taanoin yhdenvertaisen avioliiton puolesta ...

.... mutta sitten kokoomuksen änkyrä-konservatiivi vähemmistö ja Räsäsen-kipeä Katainen panivatkin kokoomuksen päätöstä vastaan ja potkivat Männistöä munille avioliitto-asiassa.
  human • 29.07.2014 23:33
Jos Timsa lukisi tarkemmin, niin tämä ymmärtäisi, ettei Tynkkynen väitä, että kaikki "seksuaalivähemmistöläiset" kannattaisivat lakiehdotusta. Sen sijaan lakiehdotus yhdenvertaistaisi kyllä kaikkien "seksuaalivähemmistöläisten" asemaa lain edessä.

Timsan toinen saivartelu siitä, ketä laki koskee, on myös sitä itseään: totta kai Suomessa laki koskee kaikkia. Sen sijaan avioliittolain uudistaminen samaa sukupuolta olevien avioliitot hyäksyväksi ei kosketa käytännön vaikutuksiltaan kuin niitä, jotka tällaisen mahdollisuuden uudistuksen myötä saavat.

Myös EAH jatkaa saivarteluaan.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo liittyvät ihmisoikeuksiin. Sitä kautta myös samaa sukupuolta olevien avioliitot voi nähdä osana tätä kysymystä, riippumatta siitä, mitä ihmisoikeustuomioistuin on päättänyt.

Avioliitolla ei ole (tai ei ole mitään tarvetta olla) suoraa kytköstä biologiseen lisääntymiseen.
  smo • 30.07.2014 09:19
Tynkkysen kirjoitus ja toiminta yhtenä hallitusohjelman neuvottelijana v. 2011 on niin suuressa ristiriidassa keskenään että sen selittäminen on mahdotonta. Olympiastadionilla esiintynyt amerikkalaissaarnaaja kalpenee Tynkkynen & Co:n rinnalla.
  Roskakuski • 30.07.2014 09:38
"Ei_avioliittoja_homoille", miksi puhut homoliitoista kun tarkoitat homoavioliittoja? Onko sinulla vaikeuksia lukemisen vai ymmärtämisen kanssa, vai etkö vain tiedä että "homoliitto" tarkoittaa myös rekisteröityä parisuhdetta?

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei voi velvoittaa säätämään sukupuolineutraalia avioliittolakia niin kauan kuin Euroopan ihmisoikeussopimuksessa on avioliittokohdassa porsaanreikä, joka sallii yhdenvertaisuuden vastaisen syrjinnän "kansallisten lakien" nojalla. Kai sinä "Ei_avioliittoja_homoille" sentään osaat sen verran päätellä, että "kansallisten lakien" nojalla on mahdollista myös säätää pelkästään "homoliitot" laillisiksi ja vain sanoa, että heterotkin voivat niitä keskenään solmia?

Lisäksi, biologiasta ei löydy mitään perusteita avioliitolle. Ihmiset eivät luonnostaan solmi avioliittoja ja lisäänny niissä. Opettele erottamaan uskonto ja tiede toisistaan.
  Homopallero • 30.07.2014 15:12
Roskakuski,

Meidän taloyhtiössä on nyt kesähelteellä biojäteastiat jääneet tyhjentämättä jo kahden viikon ajan. Haisee.

Tekisit duunisi etkä roikkuisi täällä vittuilemassa tyhjästä.
  Pete • 31.07.2014 19:59
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy