ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Kondomikirja

JuhaniV • 30.04.2012 20:53 • 6 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA
Tiia ja Petja Aarnipuu ovat kirjoittaneet Kondomikirjan. Kirja kertoo kondomista sen hamasta historiasta tähän päivään. Muutama kymmenen vuotta sitten kondomeja ostettiin vaivihkaa, häpeillen. Nyt ne ovat näkyvästi esillä R-kioskin tai ruokakaupan hyllyllä.


Homomiesten maailmaan kondomin tärkeys rysähti toden teolla HIV:n alettua levitä. Heterot havahtuivat HIV-vaaraan hieman myöhemmin. Vaikka HIV:n tarttumismekanismista ei oltu varmoja, lääkärit suosittelivat jo varsin aikaisessa vaiheessa homomiehille kondomin käyttöä erityisesti anaaliseksissä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Muutama kymmenen vuotta sitten kondomeja *myytiin* vaivihkaa, häpeillen. Nyt ne ovat näkyvästi esillä R-kioskin tai ruokakaupan hyllyllä.
  SaintJudy • 01.05.2012 06:47
Torikauppiailla kortsut olivat julkisesti myynissä ja hyvä myyntiartikkeli. Erilaisia hierontasauvoja he esittelivät julkisesti.
  Ossi • 01.05.2012 06:56
Kyllä, kondomeja sekä myytiin, että ostettiin häpeillen.

Kondomiin liittyvästä syvästä häpeästä muistuma. Olin erään kerran jonossa ostamassa pääsylippuja. Kassalle päästyäni lompakostani putosi kondomipaketti kaiken kansan ihmeteltäväksi. Nappasin sen nopeasti ja ostin liput varmaankin tulipunaisena naamaltani. Vieläkin muistan tilanteeseen liittyvän häpeän.

Huvittavaksi asia muuttuu tästä hetkestä katsoen. Minulla ei siihen aikaan olisi kondomille ollut mitään todellista käyttöä. Seksisuhteet tulivat paljon myöhemmin. Pitihän minunkin niitä ostaa, kun kaikilla kavereillani oli jatkuvasti mukanaan todisteena aktiivisuudestaan. Kaikki rehentelivät "kaadoillaan", olivatpa ne tosia tai epätosia. Minä en rehennellyt niillä asioilla koskaan, koska pidin epätotuuksien kertomista valheena. Yksi näillä naiskaadoilla leveilevistä kavereistani osoittautui todellisuudessa homoksi.

Kommenttia muokattu: 01.05.2012 klo 08:50
  JuhaniV • 01.05.2012 08:30
Valitettavasti en muista koskaan häpeillyt ostaa kortsuja, ehkä olen sitten vain eri sukupolvea - kasvanut 1980-luvun aids-kriisin katveessa, jolloin viesti itsensä suojelemisesta oli vahva. Samoja muistikuvia on ystäväpiirini ikäpolvellani.

Minulla on hämärä käsitys, miten ennen Aidsia kortsuja taisi käyttää vain jonkin veneerisen taudin saaneet. Kumin käyttö oli siksi jotenkin häpeällistä?
  SaintJudy • 01.05.2012 15:30
Tiia Aarnipuulla mahtaa olla huikaisevan laajat kokemukset kondomin käytöstä.
  Blueriver • 02.05.2012 17:08
Olen vasta silmäillyt Kondomikirjaa. Se vaikuttaa hyvin tehdyltä ja on myös hauskasti kuvitettu. Edellinen kondoomia laajemmin käsittelevä kirja oli lähinnä tekninen, joka selvitti kaikkien markkinoilla tarjolla olevien kondomien ominaisuudet aina valmistajia myöten.
  JuhaniV • 02.05.2012 17:54
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy