Ana Elisa Leiderman ja Verónica Botero voittivat oikeuskiistan lapsen adoptoinnista Kolumbian perustuslakituomioistuimessa. Kuudella äänellä puolesta ja kuudella vastaan tuomioistuin hyväksyi tällä viikolla sen, että Verónica adoptoi Anan biologisen tyttären. Naiset ovat asuneet yhdessä vuodesta 2005. Ratkaisu avaa mahdollisuudet homoseksuaalisille pareille adoptoida lapsen, jos jompi kumpi heistä on sen biologinen isä tai äiti ja molemmat elävät vakiintuneessa parisuhteessa keskenään.
Kyseessä on historiallinen päätös Kolumbian sateenkaari-ihmisille ja heidän lapsilleen.Kolumbian tärkeimmän sateenkaarijärjestön Colombia Diversa johtaja Mauricio Albarracín vakuutta perustuslakituomioistuimen päätöksen "suojelevan samaa sukupuolta olevien henkilöiden muodostamien parien lasten oikeuksia. Näillä lapsilla ei syrjinnän takia ollut aikaisemmin lain suojaa".
Sateenkaarikansa sai toisenkin voiton. Perustuslakituomioistuimen presidentti Luis Ernesto Vargas selitti lehdistötilaisuudessa, että "tulevaisuudessa seksuaalinen taipumus ei saa rajoittaa samaa sukupuolta olevien henkilöiden muodostamien parien oikeutta hakea adoptiota". Tämä on Alabrracínin mukaan "sopusoinnussa hänen aikaisempien päätöstensä kanssa, jolloin hän totesi samaa sukupuolta olevien vanhempien olevan perhe, jolla on samat oikeudet kuin muilla perheillä".
Naiset tunsivat toisensa jo pieninä Medellínissä, ja tätä oikeustaistelua he kävivät yli viisi vuotta. Vuonna 2005 he päättivät virallistaa suhteensa Saksassa. Myöhemmin naiset päättivät myös hankkia lapsen, minkä takia Ana turvautui keinohedelmöityshoitoon. Vuonna 2008 hänelle syntyi tytär, ja seuraavana vuonna Verónica aloitti adoptioprosessin. Kaikenlaiset vastoinkäymiset kohtasivat naisia ennen jutun päätymistä perustuslakituomioistuimeen.
Tuomioistuin selvensi päätöksen koskevan pelkästään yhteistuumin tehtyä adoptiota eli kun henkilö haluaa adoptoida kumppaninsa biologisen lapsen. Henkilöiden on sen lisäksi täytynyt asua yhdessä vähintään kaksi vuotta. Albarracín kertoi Kolumbian parlamentin tutkivan parhaillaan yhteisadoptiota (eri asia kuin yhteistuumin tehtävä adoptio), mutta se asia ratkennee ensi vuonna.
Vanhoilliset katoliset ryhmät ja yleinen syyttäjä Alejandro Ordóñez vastustivat päätöstä. Heidän mukaansa "tuomioistuin tekee kokeita yhteiskunnan rakenteilla". Päätöstä vastusti myös kristitty senaattori Viviane Morales, joka kertoi keräävänsä allekirjoituksia kansanäänestyksen järjestämiseksi samaa sukupuolta olevien henkilöiden muodostamien parien oikeudesta adoptoida lapsia. Vaikka äänestys järjestettäisiin ja tulos olisi kielteinen, sitä ei sovellettaisi Anan ja Verónican tapaukseen, koska perustuslakituomioistuimen päätös on peruuttamaton.
Myös maan hallitus tuki päätöstä. Sisäministeri Juan Fernando Cristo totesi: "Kolumbia ottaa uuden askeleen kohti yhteiskuntaa, joka takaa kaikkien kolumbialaisten tasa-arvon."
Kolumbian sateenkaariväestö on jatkuvasti saavuttanut uusia oikeuksia vuodesta 2007. Ensimmäisenä oli kumppanin hyvinvoinnin turvaaminen, sitten hänen oikeutensa terveyspalveluihin, eläkkeeseen ja perintöoikeus kumppanin kuoltua. Sen jälkeen tuli oikeus muodostaa perhe.
Uusin voitto tuli perustuslakituomioistuimen myönnettyä homoseksuaalisille pareille oikeuden kääntyä notaareiden ja tuomareiden puoleen heidän liittonsa laillistamiseksi. Monet notaarit kieltäytyvät kuitenkin kutsumasta liittoa avioliitoksi. Tämä johtuu aukosta lainsäädännössä. Parlamentti ei ole nimittäin säätänyt lakia oikeudesta solmia avioliitto. Viimeinen yritys säätää sellainen upposi vuonna huhtikuussa 2013, ja vaikka homoparit voivat kesäkuusta lähtien kääntyä notaareiden tai tuomareiden puoleen, monet näistä avioliitoista on jo mitätöity.