Kirjamessujen lavalla leppoisaa mutta myös vakavaa keskustelua elämästä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 1

Kirjallisuus tarjoaa näkökulmia maailmaan, jossa on muutakin kuin heteroutta. Kirjamessujen tv-lähetyksessä haastateltiin lepppoisasti ja jännittämättä Jari Sillanpäätä ja Mark Levengoodia. Moni muukin mielenkiintoinen vieras pääsi lauantaina ääneen.


Jari Sillanpää

Jari Sillanpää kertoi värikkäästi nykyelämästään. Jari on puhelias. Vuosi sitten ilmestyi kirja ”Jari Sillanpää - Paljaana”. Kouluaikana Ruotsissa Jari suunnitteli vakavasti urheilu-uraa uimarina. Uinti kuitenkin jäi koulun jälkeen. Nyt on niin paljon keikkaa, että tenniksen pelaaminenkin on saanut odottaa.

Jari puhui myös homoudesta. Aluksi pelättiin, että laulajan ura kärsii julkihomoudesta. Kun toimittaja haastatteli, tämä itse päätti, ettei kerro jutussaan Jarin homoudesta. Miten Jari tuli julkisuuteen homona? Se tapahtui Enbusken haastatteluohjelmassa. Poikaystävä oli juuri jättänyt Jarin ja Ilta-Sanomat kertoi: ”Hän jätti Jarin”. ”Hänen” sukupuolestaan ei kerrottu. Nyt Jari päätti kertoa asiasta kaikille – Enbusken suorassa lähetyksessä. Ennen lähetystä Enbuske oli hermostunut ja jännittynyt siitä, miten asia kerrottaisiin. Jari pyysi Enbuskea kysymään suoraan, oliko se mies vai nainen, joka jätti. Jarin vastaus: Se oli mies. Niin helppoa se oli. Jarin kaapistatulo oli yksi ensimmäisiä julkkisulostuloja.

http://areena.yle.fi/1-3790458

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Mark Levengood

Toinen kirjamessujen leppoisa vieras oli Ruotsissa elävä Mark Levengood. Hän oli syntynyt Amerikassa, mutta hän eli ensimmäiset 20 vuottaan Helsingissä lähellä Viisikulmaa. Nykyisin hän on tunnettu ruotsalainen julkkis. Hän elää avioliitossa toisen julkkiksen, kirjailija Jonas Gardellin kanssa. Liitossa on myös lapsia. Gardell tuli laajasti tunnetuksi Suomessakin kolme vuotta sitten tv-sarjasta ja trilogiasta: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin.

Levengood tunnustautuu Katri-Helenan faniksi. Hänen uuden kirjansa nimi on ”Vasten auringon siltaa”. Kirjassa on monia tarinoita Ruotsista ja Suomesta. Levengood on aina ollut ylpeä suomalaisuudestaan. Siitä on hyötyä, kun tarkastelee ruotsalaista elämänmenoa. Levengoodin puhekieli on suomenruotsalaista suomenkieltä, välillä aika hauskaakin.


http://areena.yle.fi/1-3790666

Mark Levengoodin elämästä kuullaan lisää radiossa maanantaina 31.10.2016 klo 10.05, kun hän on Ylen radio 1:ssä Roman Schatzin vieraana. Ohjelman otsikkona on: "Suomalaisena Ruotsissa".

Lukupiirissä uudenlainen naishahmo

Kirjamessuilla juhlittiin radion Lukupiirin 10-vuotista taivalta. Lukupiiri lähetetään muutaman kerran vuodessa, lauantai-iltaisin, kolmen tunnin mammuttilähetyksenä. Eilen, lauantaina, Lukupiirissä oli käsiteltävänä L. Onervan romaani "Mirdja", joka ilmestyi 1908. Kotimaiseen kirjallisuuteen tuli uudenlainen naishahmo. Mirdja halusi kehittää itseään itsenäisenä naisena. Hän ei halunnut olla sellainen alistettu olento kuin tuon ajan naiset normaalisti.

Kirjasta syntyi moralistinen kohu. Vapaata taiteilijaelämää viettävä nainen ei sopinut siihen aikaan edes romaanin henkilöksi, ja Onervan ovelle tuli siveellisten naisten lähetystö, joka esitti paheksuntansa ja nuhteli kirjan johdosta. Naisten vastalause julkaistiin Kotimaa-lehdessä.

Nykyäänkin on nähty paheksuvia siveellisten miesten ja naisten lähetystöjä. Niitä on nähty rekisteröidyn parisuhteen ja avioliittolain käsittelyn aikaan eduskuntatalon rappusilla. Tukenaan heillä on ollut Suomen lippu ja puinen risti.

Viime viikkoina on hyökätty rajusti Opetushallituksen tasa-arvo-opasta vastaan, jossa esitetään näkökulmia sukupuolten tasa-arvon edistämisestä perusopetuksessa. Some-keskusteluissa väitetään, että koulussa ei saisi lapsia enää kutsua tytöiksi tai pojiksi. Asia on noussut perussuomalaisille tärkeäksi poliittiseksi asiaksi. Timo Soini konkretisoi: Tuoli on tuoli, pöytä on pöytä. Sukupuolia on kaksi. Piste”. Mirdjan aikaan 1900-luvun alussa oli vain yksi ”oikea” sukupuoli: mies. Jos nainen halusi opiskelemaan yliopistoon, hän joutui anomaan senaatilta erivapautta sukupuolensa aiheuttamasta esteestä. Tämä käytäntö jatkui vuoteen 1901 saakka.

Kirjamessujen lavalla Mirdjasta puhuttiin tunnin ajan ja illalla radiossa kolme tuntia. Mirdja löytyy kokonaisuudessaan äänikirjana Ylen Areenasta.

Messukeskuksessa: http://areena.yle.fi/1-3790463

Illalla radiossa: http://areena.yle.fi/1-3699775

Äänikirja Mirdja: http://areena.yle.fi/1-2511420

Maijastina Kahlos ja Rooman tuho

Menneellä viikolla oli eduskunnan lakivaliokunnassa aito avioliitto -kansalaisaloitteen johdosta julkinen kuuleminen. Yhdeksi asiantuntijaksi oli kutsutttu professori Tapio Puolimatka Jyväskylän yliopistosta. Hänen aikaisempia todistelujaan on somessa kritisoitu. Yliopisto ei ole pitänyt siitä, että hän esiintyisi yliopiston edustajana.

Lakivaliokunnassa Puolimatka jälleen nosti esiin sen teorian, että Rooman valtakunta 300-500 jKr. hajosi, kun perinteinen perhekäsitys alkoi murtua. Seurauksena oli mm. moraalinen rappio. Rooma on Puolimatkan mukaan varoittava esimerkki siitä, miten meidän kulttuurillemme käy, kun vanha avioliittokäsitys murennetaan ja samaa sukupuolta olevat pääsevät naimisiin ja lapsia kasvattamaan.

Kirjamessuilla haastateltiin latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden dosenttia Maijastina Kahlosta Helsingin yliopistosta. Hän on julkaissut kirjan "Rooman viimeiset päivät", jossa tarkastellaan laajasti Rooman valtakunnan vaiheita. Maijastina Kahlosin mukaan on monia teorioita siitä, mihin Rooma tuhoutui. Teoriat kertovat enemmän esittäjästään kuin Rooman valtakunnan vaiheista. Jokaisen aikakauden tutkijat ovat halunneet selittää Rooman tuhoa ja selitykset kumpuavat omasta ajastaan ja selittäjän tarpeista. Lakivaliokunta joutuu nyt punnitsemaan Puolimatkan esittämän teorian painavuutta.

http://areena.yle.fi/1-3788514


Teemu Keskisarja ja Hulttio Mannerheim

Hulttio Mannerheim on Teemu Keskisarjan uusimman kirjan aiheena. Mannerheimin lapsuus oli onnellinen Louhisaaren kartanossa. Mutta 13-vuotiaana tapahtui vaikeita asioita. Perhe alkoi hajota, tuli vararikko, kartano menetettiin. Mannerheimista tuli koulukiusattu ja myöhemmin hän itse oli koulukiusaaja. Kadettikoulun aikana hän oli ankara simputtaja. Kadettikoulusta erottaminen pääsiäisyön 1886 jälkeen johtui kohtalokkaasta virheestä. Hän oli 18-vuotias, istui arestissa ja karkasi Haminan huveihin. Hän joutui epäilyttävään seuraan, homoksi tunnetun virkamiehen laitakaupungin asuntoon. Mannerheim sai kenkää Kadettikoulusta homoepäilyn takia. Siihen, oliko Mannerheim homo, Teemu Keskisarja ei osaa vastata eikä hän usko, että oikeaa vastausta koskaan löydetään.

http://areena.yle.fi/1-3788829

Kirjamessuilla sateenkaaren värejä

1 kommenttia

Mark Levengood oli myös haastateltavana YLE:ssä ohjelmasarjassa Roman Schatzin Maamme-kirja, otsikolla Suomalaisena Ruotsissa. Kiinnostava ja hauska haastattelu, jossa käsiteltiin myös laveasti homoseksuaalisuutta.

Yksi kohta särähti ainakin minun korvaani, kun Levengood kertoi roisin homovitsin ruotsalaisesta Håkanista. Vaikka sen kertoi homo, siitä huolimatta se on pikkuisen liian tuhtia tavaraa julkiseen tiedotusvälineeseen.

http://areena.yle.fi/1-1790170