Kansanedustajaehdokkaat voivat sitoutua yhdenvertaisuuden edistämiseen Syrjimätön Suomi -kampanjassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 2

Syrjimätön Suomi -sivustolla eduskuntavaalien ehdokkaat voivat allekirjoittaa vaalilupauksen, jossa he sitoutuvat edistämään kaikkien suomalaisten yhdenvertaisuutta laaja-alaisesti.

Kampanjan taustalla on yhdeksän kansalaisjärjestöä ja toimijaa: Seta, Rasmus-verkosto, Uskontojen Uhrien Tuki ry, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kynnys ry, Rikosuhripäivystys, Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto, Liikkukaa! ry ja SINUIKSI -tuki- ja neuvontapalvelu.

Lupauksessa sitoudutaan konkreettisesti edistämään ihmisten yhdenvertaisuuteen liittyviä asioita:

Allekirjoittamalla lupaan edistää kaikkien suomalaisten yhdenvertaisuutta riippumatta syntyperästä, etnisestä taustasta, iästä, sukupuoli-identiteetistä, terveydentilasta tai sairaudesta; poliittisesta, uskonnollisesta tai kulttuurisesta taustasta; kansalaisuudesta, elämänkatsomuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, vammaisuudesta, kielestä, perhemuodosta, sosiaalisesta tai taloudellisesta asemasta.

Kampanja jatkuu eduskuntavaaleihin 19.4. saakka, johon asti ehdokkaat ehtivät tehdä yhdenvertaisuuslupauksen.

- Kaikki pyrimme kasvamaan parhaimmiksi versioiksi itsestämme ja moninaisuudelle on annettava tilaa niin itsessä kuin muissakin. Moniperustainen syrjintä on arkipäivää Suomessa. Myös rakenteelliseen piilosyrjintään tulee pystyä puuttumaan, sanoo Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ehdokkaat ovat myös itse muotoilleet ajatuksiaan yhdenvertaisuudesta. Osa haluaa muun muassa taata paperittomien terveydenhuollon, ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin, vammaisten ihmisten oikeudet itsenäiseen elämään, erimuotoisille perheille yhtäläiset oikeudet ja steriloinnin poistamisen transsukupuolisilta.

Kampanjan toteuttajien mukaan jotkut ehdokkaat haastavat tammikuussa uudistettua yhdenvertaisuuslakia ehdottamalla positiivisesta erityiskohtelusta ja pakkoruotsista luopumista tai vastaperustetun yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston lakkauttamista. Myös maahanmuuttokriittisyys nostaa päätään yksittäisten lupauksen tekijöiden joukossa.

Yhdenvertaisuuskampanjan toteuttajat kehottavat tarkistamaan millaista yhdenvertaisuutta ehdokkaat ajavat.

- Yhdenvertaisuuslupauksen on tehnyt muutama yllättävä nimi. Kehotan äänestäjiä selvittämään tarkkaan millaista ajattelua kukin ehdokas ajaa. Ehdokkaaseen voi aina olla myös suoraan yhteydessä, jos lupauksen sisältö jää epäselväksi tai tulkinnanvaraiseksi, sanoo valtakunnallisen Rasmus ry:n puheenjohtaja Christian Thibault.

Kampanjan toteuttajat muistuttavat, että eduskuntavaalien jälkeen äänestäjät voivat seurata miten hyvin valituksi tulleet kansanedustajat pitävät kiinni antamastaan yhdenvertaisuuslupauksesta.

Päivitetty 21.3., lisätty lupaus-tekstin alapuolinen osuus, jossa esimerkiksi Seta ry:n ja Rasmus ry:n puheenjohtajien kommentit.

www.syrjimatonsuomi.fi

2 kommenttia

Allekirjoittajina mm. Mikael Elmolhoda et al.

Mitä merkitystä on tällaisella lupauksella, jos allekirjoittajien joukossa on Elmolhodan kaltaisia ehdokkaita?
Saattoi käydä niin, että sitoumus oli turhan maailmojasyleilevän ympäripyöreä, eikä sisällöllä ollut kunnollista konkreettista kärkeä. Harmi.